Το ντοκιμαντέρ της βασιλικής προπαγάνδας

0

Όταν ο βασιλιάς Παύλος κυκλοφορούσε στην Αθήνα και… μούντζωνε τον κόσμο

Πώς θα σας φαινόταν ένας βασιλιάς με τατουάζ στο χέρι; Ένας εστεμμένος που οδηγούσε σαν ραλίστας στους επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας μουντζώνοντας για πλάκα τους περαστικούς; Ένας άνθρωπος που λόγω αξιώματος λογοδοτεί μονάχα στον Θεό ενώ επί ενάμιση χρόνο ζούσε υπό συνθήκες φτώχειας στο Κόβεντρι εργαζόμενος με ψευδώνυμο ως μηχανικός αεροσκαφών και μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει πιανίστας κατόπιν προτροπής της διεθνούς φήμης πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ; Αυτός, λοιπόν, με βάση τη διεξοδική έρευνα δυόμισι ετών του δημοσιογράφου Νίκου Πολίτη ήταν ο βασιλιάς Παύλος της Ελλάδας κατά τα δύσκολα και κρίσιμα χρόνια 1947-1964.

Πρώτη φορά σε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται με τρόπο λεπτομερή και σαφή η βιογραφία του Βασιλέως Παύλου (1901 - 1964). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η ιστορική έρευνα και τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του προκαλούν έντονο ενδιαφέρον. Η αφήγηση των ανθρώπων που τον γνώρισαν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σε πολλές στιγμές χιουμοριστική αν και σαφώς εξωραϊσμένη. Ο γιος του, Κωνσταντίνος, μάλιστα αποκάλυψε: «Όταν στις πρώτες ημέρες βασιλείας του ο πατέρας μου επισκέφθηκε ένα μικρό νησάκι, μετά το καλωσόρισμα μιας χωριατοπούλας την άκουσε εμβρόντητος να του λέει: “Καλώς ήλθατε βασιλιά μου, και από χαράς σας εύχομαι και του χρόνου δήμαρχος”»!

Όπως καταγράφει το ντοκιμαντέρ, ο Παύλος δεν προοριζόταν να βασιλέψει, αλλά σε ένα απίστευτο ιστορικό ρεκόρ ο ίδιος και τα δυο του αδέλφια βασίλεψαν. Κοινώς, δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένη βασιλεία και των τριών διαδόχων ενός θρόνου.

Την καριέρα του την ξεκίνησε ως αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού και πολέμησε σε ναυμαχία το 1922 ως δόκιμος στο πλοίο «Έλλη». Μετά τις ναυμαχίες και την καταστροφή και αφού η οικογένειά του εξωθήθηκε στην εξορία αποφάσισε να εργαστεί. Έτσι έφυγε για το Κόβεντρι της Αγγλίας όπου εργάστηκε ως μηχανικός αεροσκαφών, εκεί έκανε και το τατουάζ στο χέρι του, ενώ χρησιμοποίησε το όνομα Paul Beck.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, λίγο μετά έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου γνώρισε ένα ζευγάρι Δανών και αποφάσισε να επιστρέψει μαζί τους μυστικά στην Αθήνα. Αυτή τη φορά με το όνομα Petter Vessel.

Μεγάλη αγάπη είχε ο Παύλος για τα «ρεπό» που κάθε Δευτέρα έπαιρνε για τον εαυτό του. Κάθε τέτοια μέρα εξαφανιζόταν και συχνά πραγματοποιούσε δύο μεγάλους περιπάτους όπου συχνά τον έχαναν. Κάποια φορά, δυο χωροφύλακες που δεν τον αναγνώρισαν τον σταμάτησαν για έλεγχο. Ο ίδιος δυσκολεύτηκε να τους πείσει πως ήταν ο βασιλιάς του όταν όμως τα κατάφερε το γέλιο που του προκάλεσαν οι αντιδράσεις τους ήταν παροιμιώδες…

newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top