Καρναβάλι στην Ελλάδα

0

Βγάλτε από μέσα σας το παιδί που κρύβετε και διαλέξτε προορισμό διασκέδασης

Στα περισσότερα μέρη το γλέντι ήδη καλά κρατεί. Φορέστε λοιπόν και εσείς φίλοι μου την πιο πρωτότυπη στολή σας. Βγάλτε από μέσα σας το παιδί που κρύβετε και διαλέξτε προορισμό διασκέδασης. Εμείς σας ενημερώνουμε για τα διάσημα καρναβάλια της πατρίδας μας και τι θα δείτε.

Στην Πάτρα τις μεγάλες παρελάσεις που γίνονται στις πλατείες Γεωργίου & Ειρήνης, κατακλύζοντας τους γύρω δρόμους οι καρναβαλιστές κάθε ηλικίας. Η μαυροδάφνη ρέει άφθονη, καθώς είναι το κατάλληλο ποτό για την περίσταση.


Τα μπαράκια και τα cafe να πλημμυρίζουν από κόσμο και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα να δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην τρελή διάθεση. Το κάψιμο του βασιλιά στο λιμάνι της πόλης.

Την Παρασκευή το βράδυ μπορείτε να δείτε θέατρα του δρόμου σε πολλούς πατρινούς δρόμους και να γελάσετε με την καρδιά σας. Το Σάββατο το πρωί οι Σοκολατορίχτρες περνάνε στις γειτονίες και βομβαρδίζουν τον κόσμο με σοκολάτες. Το βράδυ του Σαββάτου γίνεται η "ποδαράτη παρέλαση", όπου πέφτει τρελή πλάκα και ξενύχτι. Την Κυριακή το πρωί είναι η μεγάλη παρέλαση.

Φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς για να πιάσετε καλή θέση σε κάποιο σημείο, για να βλέπετε καλά.


Το βράδυ μετά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου γίνετε ένα ατέλειωτο γλέντι σε όλη την πόλη.

Την επομένη - την Καθαρά Δευτέρα - γίνεται ο διαγωνισμός του καλύτερου χαρταετού. Μην τον χάσετε είναι πολύ ενδιαφέρων. Συμβουλή μας, αν είναι να μείνετε στην Πάτρα αυτές τις μέρες κλείστε από τώρα γιατί δεν θα βρείτε εύκολα κατάλυμα.

Αν αγαπάτε πιο extreme διασκέδαση να ανεβείτε μέχρι τον Τύρναβο όπου  μοιράζονται σε όλο τον κόσμο τα περίφημα «Φαλλικά σύμβολα», κυρίως πήλινα.


Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, θα γευθείτε την νόστιμη χορτόσουπα «Μπουρανί» με άφθονο κρασί και τσίπουρο, που μοιράζετε σε όλους τους καλεσμένους. Φανείτε «ανοιχτόμυαλοι» στις πλάκες που θα σας κάνουν στους δρόμους.

Λίγο πιο ψηλά στην πανέμορφη Ξάνθη γίνετε η  «Λαογραφική παρέλαση» και ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Όλα οδηγούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου το γλέντι κορυφώνεται με άφθονο κρασί και φυσικά με την συνοδεία ντόπιων εδεσμάτων.


Στο τέλος θα δείτε το κάψιμο του «Τζάρου»,πάνω σε πουρνάρια για να μην έρθουν ο ψύλλοι στην πόλη το καλοκαίρι, όπως λέει η παράδοση.


Στην Άμφισσα θα δείτε τα φαντάσματα και στοιχειά που έχουν παράδοση χρόνων. Το ξακουστό Στοιχειό της Χάρμαινας, το οποίο προστάτευε τους βυρσοδέψες από τα κακά πνεύματα, ξεκινάει από την συνοικία Χάρμαινα.

Ακολουθεί το πλήθος μασκαρεμένων και κουδουνάτων που ξορκίζουν το κακό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον αχνιστό πατσά και το ντόπιο κρασί. Και φυσικά μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ντόπια προϊόντα.

Η Νάουσα με την σειρά της αναβιώνει τα έθιμα της «Μπούλας»  και των «Γενίτσαρων». Πατροπαράδοτα και πολλοί φαντασμαγορικά. Είναι λίγο άσχημοι στην φάτσα αλλά σίγουρα πολύ εντυπωσιακά. Οι παραδοσιακές στολές, οι μουσικές και οι χοροί συντελούν στην αυθεντικότητα και διαχρονικότητα του εθίμου.

Στην γειτονική Κοζάνη το ατέλειωτο γλέντι γύρω από το φανό, το βωμό της αποκριάτικης πυράς δίνει ρεσιτάλ γέλιου. Οι πολλοί και παραδοσιακοί  μεζέδες (όπως κιχιά, πίτες και άλλα) με συνοδεία πάντα άφθονου κρασιού είναι ότι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί. Οι παρελάσεις, τα τραγούδια και παραδοσιακά παιχνίδια ολοκληρώνουν την έννοια του κοζανίτικου καρναβαλιού.


Λίγο πιο κάτω στην Χαλκιδική το γλέντι κρατάει 12 ημέρες με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Αυτό θα πει αποκριά. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα χωριάτικα λουκάνικα και τις πίτες, καθώς επίσης τον παραδοσιακό χαλβά και το κρασί που προσφέρουν στον κόσμο. Θα γυρίσετε λίγα κιλά παραπάνω αλλά τι ψυχή έχουν;

Στο Διδυμότειχο το έθιμο του «Μπέη» σατιρίζει την τουρκική κατοχή. Ο Μπέης είναι ντυμένος με γούνα, με στολίδια, βαμμένος με κοκκινάδι, ναργιλέ και όπλα να τριγυρίζει το χωριό μαζί με την φρουρά του, καταλήγοντας να αναπαριστά τις γεωργικές εργασίες τις εποχής. Σειρά παίρνουν μετά «Γαϊδουροαμαχίες» όπου πέφτει πολύ γέλιο και η εντυπωσιακή «Ρωμαϊκή πάλη».

Στην Κέρκυρα την τελευταία Πέμπτη γίνονται τα κορφιάτικα «Πετεγολέτσια» (δηλαδή τα κουτσομπολιά) όπου οι κερκυραίες νοικοκυρές βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και στην διάλεκτο τους αρχίζουν το πίρι πίρι. Θα ξεραθείτε από τα γέλια. Οι καντάδες και οι μαντολινάτες που παίρνουν την σκυτάλη, θα σας ταξιδέψουν σε περασμένες εποχές. Η παρέλαση των κερκυραίων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή της Βενετίας. Οι πολύχρωμες αμφιέσεις και οι μάσκες είναι εφάμιλες των Βενετσιάνικων.   


Στην Ζάκυνθο οι κάτοικοι ενημερώνονται για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τον ντελάλη, που περνάει και φωνασκεί ως τρελός, αλλά συγχρόνως θυμίζει παλιές καλές μέρες που όλα τα νέα σε κάθε πόλη και χωρίο κυκλοφορούσαν με τον ίδιο τρόπο. Χοροί, παρελάσεις και η διακωμώδηση των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία.


Οι απόκριες κλείνουν με την περιφορά του καρνάβαλου και την «Κηδεία της Μάσκας», ακολουθώντας οι θλιμμένοι συγγενείς!

Στην Ελασσόνα οι ουρανοί γεμίζουν μασκαράδες με τον πρωτότυπο εορτασμό στους αιθέρες.


Οι αλεξιπτωτιστές μασκαράδες είναι σίγουρα ότι πιο παράξενο και ιδιαίτερο έχετε δει σε απόκριες. Είναι σίγουρα ο πιο ξεχωριστός τρόπος εορτασμού!

Στην Λέσβο οι «Κουδουνάτοι» τριγυρίζουν τα σπίτια και τις πλατείες χορεύοντας ρυθμικά προκαλώντας ένα δυνατό ήχο από τα κουδούνια που είναι κρεμασμένα επάνω τους.


Ο κόσμος ακολουθεί και διασκεδάζει μαζί τους.


Στο Ρέθυμνο οι «κανταδόροι» με τις μελωδίες των κιθάρων και των μαντολίνων σε  ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Στην συνέχεια γίνετε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, που προσπαθούν τα groups να τον ανακαλύψουν. Έχει πολύ πλάκα!

Στην Πρέβεζα γίνεται η παρέλαση της «Λιλιπούτειας Μασκαράτας» που είναι πολύ διασκεδαστική αλλά και η παραδοσιακή παρέλαση μόνο από μεταμφιεσμένες γυναίκες που παίρνουν μέρος. Στην περιοχή του Αϊ-Γιώργη την Δευτέρα γιορτάζονται τα κούλουμα με χορό, νηστίσιμα φαγητά και φυσικά κρασί. 

Στην Σκόπελο έχουμε τις «Μουτσούνες», όσοι δηλαδή είναι μασκαρεμένοι ενώ αντίθετα οι μπράμδες είναι εκείνοι  που έχουν αριστοκρατική αμφίεση.  Έχουν επίσης και ακόμα ένα έθιμο αυτό της «Τράτας» που περιφέρεται από μεταμφιεσμένους άντρες κατευθυνόμενοι προς την παραλία πίνοντας και τραγουδώντας, όπου την ρίχνουν στην θάλασσα.

Στην Λιβαδειά γίνετε το πολύχρωμο «Γαϊτανάκι» με κάθε γειτονιά να προετοιμάζει το δικό της. Όταν συγκεντρωθούν όλοι στη κεντρική πλατεία αρχίζει το πλέξιμο των γαϊτανιών.  Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Στο ιστορικό Ναύπλιο με θέα το Μπούρτζι γίνετε η γνωστή «Φιέστα», το αποκριάτικο γλέντι δηλαδή.


Το κυνήγι του θησαυρού που γίνετε στην παλιά πόλη του Ναυπλίου δίνει μια διαφορετική γεύση και άρωμα στο θέμα καρνάβαλος.
Στα Ιωάννινα έχουμε τις «Τζιαμάλες». Ανάβουν μεγάλες φωτιές δηλαδή σε όλη την πόλη και οι μασκαρεμένοι χορεύουν γύρω – γύρω από αυτές.


Επίσης στην κεντρική πλατεία της πόλης στήνεται το γαϊτανάκι και όλοι χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς.

Στη Μεθώνη γίνετε «του Κουτρούλη ο Γάμος», ένα έθιμο που χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν. Ένας γάμος που όπως λέει η παράδοση, πραγματοποιήθηκε έπειτα από 17 χρόνια παράνομου έρωτα.  Τα γλέντια που γίνονται ανασταίνουν και νεκρούς!!!


Στην Κάρπαθο στήνεται το «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων». Οι  τιμωροί τους πιάνουν να κάνουν άσεμνες χειρονομίες και γίνετε δίκη. Μετά από αυτοί όλοι μαζί «δικαστές» και «κατηγορούμενοι» ξεχύνονται σε τρομερό γλέντι.

Στα Γρεβενά γίνονται τα γνωστά «Λαγκοτσάρια», με  εκατοντάδες καρναβαλιστές να χορεύουν σε αποκριάτικους ρυθμούς γύρω από φωτιές.

Στο Δομοκό έχουμε τα «Περιγέλια» όπου βγαίνουν στην φόρα όλα τα «άπλυτα» των κατοίκων της περιοχής. Ο κόσμος πεθαίνει από τα γέλια. Οι «νυφίτσες» της περιοχής ή αλλιώς οι σιγανοπαπαδιές, κρύβονται στην αυλή της Κυρα - Γιώργαινας και όταν σκοτεινιάσει χτυπάνε τα  κουδούνια και μαρτυρούν όλα όσα γνωρίζουν.

Τέλος στην  Άρτα οι μεταμφιεσμένες γυναίκες κατακλύζουν όλη την πόλη, χορεύουν και τραγουδάνε και παρασύρουν μαζί τους όλο τον κόσμο σε ένα γλέντι. 

fe-mail
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top