Η διατροφή των 4 χρωμάτων που απογειώνει τους δείκτες υγείας

0

εκτοξεύουν τους δείκτες υγείας

Κάθε χρώμα στη διατροφή μας κρύβει και ένα πολύτιμο μυστικό υγείας. Ξέρουμε ότι τα πορτοκαλοκίτρινα προιόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, άρα κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχρουν όμως και άλλα 3 διατροφικά χρώματα που εκτοξεύουν τους δείκτες υγείας

Κόκκινο για την καρδιά

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά χαρακτηρίζονται από έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στην αυξημένη τους περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ανθοκυανίνες και βιταμίνη C. Έτσι, συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου όπως αυτόν του προστάτη, ενώ σε συνδυασμό και με την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε κάλιο ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς μας.

Πορτοκαλοκίτρινα για άμυνα και για νεότητα

Τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους στα φλαβονοειδή αλλά κυρίως στα καροτενοειδή και συγκεκριμένα στο α- και β- καροτένιο. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντάς μας από διάφορες μορφές καρκίνου, από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή της νόσου Alzheimer και προλαμβάνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Τα καροτενοειδή δε, μετατρέπονται στον οργανισμό μας στην ενεργή μορφή της βιταμίνης Α και μας είναι απαραίτητα τόσο λόγω της συμμετοχής τους στην παραγωγή ορμονών και στη λειτουργία της όρασης, αλλά κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής τους προστασίας και της συμβολής τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πράσινο για προστασία από καρκίνο

Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά παίρνουν το χρώμα τους κυρίως από τη χλωροφύλλη και από ενώσεις που λέγονται γλυκοσινολικές, ενώ τα πρασινοκίτρινα από τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Οι γλυκοσινολικές ενώσεις συμβάλλουν κυρίως στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ η λουτεϊνη και ζεαξανθίνη πέραν της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους συμβολής τους, ως καροτενοειδή, σχετίζονται και με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμολογικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Να θυμάστε ακόμα, ότι τα πράσινα φρούτα και λαχανικά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φολικό οξύ κάτι που καθιστά την πρόσληψή τους απαραίτητη από χορτοφάγους και εγκυμονούσες.

Μπλε – μωβ του μυαλού

Τα σκούρα μπλε - μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν εξαιρετικά αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες ως ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από κυτταρικές βλάβες καθυστερώντας τη γήρανση και ‘καταστέλλοντας΄ τον καρκίνο. Από την άλλη μεριά, η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή, οι φυτικές ίνες αλλά και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της μνήμης γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται και ως τα ‘brainpower’ του οργανισμού μας.

nutrimed

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top