Πώς να βράσεις ένα αυγό

0

Πόσες φορές το θέλατε μελάτο και σας βγήκε σφιχτό;

Πόσες φορές έτυχε να θέλετε να απολαύσετε 2 αυγουλάκια και αγανακτήσατε στο ξεφλούδισμα – καθάρισμα αυτών; Πόσες φορές το θέλατε μελάτο και σας βγήκε σφιχτό;

Για να μην ξαναδώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σ' όλους αυτούς του κακεντρεχείς, που περιμένουν με την καραμπίνα, για να αμφισβητήσουν τις ικανότητές μας σχετικά με τις επιδόσεις μας στην κουζίνα, ας δούμε μαζί κάποια μυστικά που αφορούν το επιτυχημένο βράσιμο και το ξεφλούδισμα των αυγών

Πώς να βράσετε σωστά τα αυγά σας

Αν έχετε σπασμένα αυγά, να ξέρετε πως θα σας κάνουν τη ζωή λίγο πιο δύσκολη. Αλλά δοκιμάστε το εξής:

Για να μην αρχίζει να υπάρχει διαρροή από τη ρωγμή, δοκιμάστε αλείψτε εκεί πάνω λίγο στυμμένο λεμονάκι. Έτσι, δεν θα διαρρεύσει ασπράδι από τη ρωγμή κατά το βράσιμο!

1 Αν θέλετε αυγό πολύ μελάτο,  βράστε το 3-4 λεπτά.
Για να το φάτε, το καλύτερο είναι να βγάλετε το 1/3 από το τσόφλι από την πάνω μεριά του και να το φάτε με ένα κουταλάκι.

2 Αν θέλετε αυγό λίγο μελάτο, βράστε το 5-6 λεπτά.
Εδώ, μπορείτε είτε με τον 1ο τρόπο, είτε μπορείτε να το ξεφλουδίσετε ολικώς για να το φάτε.

3 Αν θέλετε αυγό σφιχτό, βράστε το 12 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύουν αυτοί οι χρόνοι είναι:

α) τα αυγά να μην είναι από το ψυγείο, αλλά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,
β) να είναι μεσαίου μεγέθους(τα κλασσικά αυγά μας),
γ) να βράζετε ~5 αυγά με νερό ίσα ίσα που θα τα καλύπτει σε ένα κατσαρολάκι και θα κάθονται όλα στον πάτο. Κοινώς η ποσότητα του νερού να μην είναι μεγάλη.
δ) γενικά όλα είναι σχετικά, δοκιμάστε μόνοι σας και βγάλτε τους δικούς σας χρόνους για την κάθε περίπτωση!

Εύκολο ξεφλούδισμα αυγών
Ας δούμε λοιπόν κάποιες τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το δύσκολο ξεφλούδισμα των αυγών.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο δύσκολα ξεφλουδίζεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεμβράνη μεταξύ απ’ το τσόφλι και το ασπράδι, δεν είναι αρκετά ώριμη ώστε να δέσει από μόνη της και να είναι πιο «σκληρή».

Οπότε αφού είναι πιο «μαλακή» - «ρευστή», κολλάει στα τοιχώματα από το τσόφλι και το ασπράδι, με αποτέλεσμα το αυγό να ξεφλουδίζεται και να καθαρίζεται δύσκολα.

Φροντίστε το αυγό που θέλετε να βράσετε, να είναι 3 ημερών και πάνω.

Αφού τελειώσετε με το βράσιμο, χύστε αμέσως το καυτό νερό από το κατσαρολάκι και προσθέστε παγωμένο νερό (αν μπορείτε να βάλετε και παγάκια, ακόμα καλύτερα!).
Αφήστε για 10 λεπτά τα αυγά σας έτσι, για να κρυώσουν.
Αν δεν είναι το αυγό σας πολύ φρέσκο, θα ξεφλουδιστεί πολύ εύκολα.
Αλλιώς, ανοίξτε τη βρύση, βάλτε το από κάτω και ξεκινήστε να το ξεφλουδίζετε από το πάνω μέρος (όπου έχει και τον αέρα από μέσα του), προς το κάτω, ενώ πέφτει νερό της βρύσης προς τη φορά που ξεφλουδίζετε.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε και αυτό: αφού βγάλτε και το κρύο νερό από το κατσαρολάκι, μπορείτε κρατώντας το, να το κάνετε γρήγορα μπρος πίσω ώστε να κατρακυλήσουν τα αυγά και να σπάσουν παντού, από τα τοιχώματα από το κατσαρολάκι, λίγο λίγο και ομοιόμορφα.

Προσοχή : μην το κάνετε αυτό σε μελάτα αυγά, γιατί θα αρχίσει να «χύνεται» το αυγό από τα σπασίματα που θα υποστεί!

Mε αυτά που σας προανέφερα θα ξεμπερδέψετε και θα έχετε ένα ευχάριστο βράσιμο και εύκολο ξεφλούδισμα αυγών! Απολαύστε!

fe-mail

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top