Όσα δεν ξέρετε για τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ

0

Συνήθειες, κουσούρια και γεγονότα που έμειναν στην ιστορία

Η Πρώτη Κυρία, «σύζυγος προέδρου», «σύζυγος πλανητάρχη» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν την «ιδιότητα» της γυναίκας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Άλλες έχουν μείνει στην ιστορία για το απαράμιλλο στιλ τους (Τζάκι Κένεντι-Ωνάση), άλλες απασχόλησαν τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της αποκάλυψης ερωτικού σκανδάλου του συζύγου τους (Χίλαρι Κλίντον) και πιο πρόσφατα η Μισέλ Ομπάμα, γιατί έτυχε να είναι παντρεμένη με τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο της Αμερικής.

Ας κάνουμε όμως ένα ταξίδι στο παρελθόν για να γνωρίσουμε μερικές ακόμη Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ και για ποιο λόγο έμειναν αυτές στην ιστορία:

1. Martha Washington (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1789-1797)



Ο George Washington μπορεί να ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως όχι και ο πρώτος έρωτας της συζύγου του. Πριν από το γάμο τους, η Martha ήταν παντρεμένη με έναν πάμπλουτο κληρονόμο φυτειών από το Williamsburg, τον Daniel Parke Custis, ο οποίος της «έριχνε» 20 χρονάκια. Ενώ ο έγγαμος βίος τους ήταν σε γενικές γραμμές ευτυχισμένος, επισκιαζόταν από την κακή συμπεριφορά του πεθερού της John Custis IV, τον οποίο η Martha απεχθανόταν.

Λίγο μετά το θάνατο του συζύγου της (επτά χρόνια μετά το γάμο τους) η Martha πήγε στην οικογενειακή έπαυλη στο Williamsburg –που ήταν η κύρια κατοικία του John- και έβγαλε στο σφυρί όλα τα πολύτιμα υπάρχοντα του πεθερού της… εκτός από την αγαπημένη του συλλογή από χειροποίητα, φυσητά ποτήρια κρασιού.

…Αυτά φρόντισε να τα σπάσει σε χίλια κομματάκια, σε μια θεαματική πράξη εκδίκησης.

2. Dolley Madison (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1809-1817)



Ένα πράγμα είναι σίγουρο για την Dolley Madison. Η γυναίκα αυτή ήξερε πώς να διοργανώνει γιορτές και να ανεβάζει το κέφι στα ύψη. Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο Λευκό Οίκο, οι σοβαρές, δύσκαμπτες και… βαρετές δεξιώσεις των προκατόχων της ανήκαν στο παρελθόν.

Υπό τις… εντολές της, οι καλεσμένοι της γελούσαν, διασκέδαζαν και περνούσαν καλά τρώγοντας παγωτό. Μια φορά, μάλιστα, κατάφερε με τον τρόπο της να πείσει τους γερουσιαστές John Eppes και Thomas Randolph να ρίξουν τους τόνους μιας σφοδρής αντιπαράθεσης, που είχαν ξεκινήσει γύρω από ένα πολιτικό θέμα.

Όταν πέθανε ο σύζυγός της το 1836, επέστρεψε στην προεδρική κατοικία «αναβιώνοντας» το ρόλο της ως «Πρώτη Διασκεδαστής», ενώ ομοφώνως της χορηγήθηκε μια τιμητική θέση στο Κογκρέσο. Μέχρι το θάνατό της, το 1849, οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι καλούσαν την Dolley για να λάβουν την… «ευλογία» της.

3. Margaret Taylor (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1849-1850)



Όταν ο Zachary Taylor πέθανε ξαφνικά το 1850, η σύζυγός του Margaret το πήρε βαριά. Έπεσε σε κατάθλιψη σε βαθμό υστερίας, με αποτέλεσμα να φτάσει να ζητήσει να διατηρηθεί το άψυχο σώμα του μέσα σε πάγο, προκειμένου να μπορεί να βλέπει το πρόσωπό του.

Αυτό που προκάλεσε όμως έντονες υποψίες, γύρω από την περίεργη συμπεριφορά της, ήταν το γεγονός ότι αρνήθηκε να ταριχευτεί. Η στάση της αυτή αποτέλεσε αφορμή για να αρχίσουν να κυκλοφορούν φήμες ότι τον είχε δηλητηριάσει.

Οι φήμες αυτές συνόδευαν το όνομά της μέχρι το 1991, οπότε και κατέρρευσαν, όταν ιστορικοί έπεισαν τους απογόνους του Taylor να κάνουν εκταφή των λειψάνων του.

4. Mary Todd Lincoln (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1861-1865)


Η σύζυγος του Αβραάμ Λίνκολν είχε ένα «θέμα» με τα ψώνια. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και «shopaholic», καθώς είχε χρεωθεί δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ένα εμπορικό κατάστημα. Κάτι που φυσικά, δεν ήθελε να μάθει ο σύζυγός της γιατί ήξερε ότι δε θα αντιδρούσε και πολύ καλά με τις… σπάταλες συνήθειές της.

Μέσα σε λίγους μήνες από την εκλογή του Λίνκολν στο αξίωμα του προέδρου, η Mary Todd είχε ήδη ξοδέψει τις πιστώσεις που είχαν προϋπολογιστεί για τα έξοδα επίπλωσης του Λευκού Οίκου… κάτι που η ίδια γνώριζε ότι θα έκανε έξαλλο το σύζυγό της.

Έτσι, αντί να τον ενημερώσει… κατέφυγε σε ποιο «δημιουργικές τακτικές»: πουλούσε την περίσσεια κοπριάς που είχε αγοραστεί για τον εμπλουτισμό των εκτάσεων της προεδρικής κατοικίας, ενώ προχώρησε και σε απολύσεις προσωπικού από την έπαυλη.

5. Julia Dent Grant (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1869-1877)


Η Julia Dent Grant ήταν αλλήθωρη. Κάτι που δεν την εμπόδισε καθόλου στα νιάτα της να είναι ένα δημοφιλές… αγοροκόριτσο, ούτε αργότερα στην εφηβεία της να γίνει μια πολύ ικανή ιππέας.

Όμως, δεν τη γλίτωσε από μερικές ντροπιαστικές στιγμές μέσα στο Λευκό Οίκο. Παρότι της άρεσε πάρα πολύ να διοργανώνει εκδηλώσεις μέσα στο προεδρικό μέγαρο, συνήθως καθόταν σε μια γωνία, προκειμένου να αποφεύγει να πέφτει επάνω στους καλεσμένους. Όταν όμως αποφάσιζε να μετακινηθεί, το έκανε… πλαγίως, -σαν τα καβούρια- με αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτει επάνω σε έπιπλα.

6. Grace Coolidge (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1923-1929)


Οι Calvin και Grace Coolidge μπορεί να μην είχαν και τον πιο… ρομαντικό γάμο που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, όμως είχαν αίσθηση του χιούμορ!

Σύμφωνα με το βιογράφο Carl Sferrazza Anthony, μια φορά το ζευγάρι επισκέφθηκε μια φάρμα κοτόπουλων στο Μέριλαντ, όπου η Πρώτη Κυρία είδε έναν κόκορα να… «τακτοποιεί» μια κότα. Αμέσως ρώτησε τον αγρότη αν ο κόκορας συνήθιζε να… φροντίζει την κότα συχνά, για να δεχτεί την απάντηση ότι αυτό συνέβαινε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

«Πες το και στον Πρόεδρο» του αποκρίθηκε εκείνη.

Με τη σειρά του ο Calvin ρώτησε τον αγρότη, αν ο κόκορας το έκανε αυτό μόνο με μία κότα, για να του απαντήσει ο πρώτος κατακόκκινος από ντροπή «όχι».

«Πες το στην Mrs. Coolidge αυτό» είπε στη συνέχεια με νόημα ο Πρόεδρος.

7. Bess Truman (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1945-1953)



Στο άκουσμα της είδησης ότι θα γινόταν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η Bess Truman… έβαλε τα κλάματα. Φαίνεται πως, οτιδήποτε την κρατούσε μακριά από το σπίτι της στο Μισούρι της προκαλούσε αναστάτωση.

Η ίδια πήγαινε ακόμη σχολείο, όταν αυτοκτόνησε ο πατέρας της το 1903 (εξαιτίας υπερβολικών χρεών το είχε ρίξει στο αλκοόλ) και η ίδια από τότε έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να είναι κοντά στην οικογένειά της.

Παρά τις προσπάθειές της, δεν κατάφερε ποτέ να συνηθίσει τη ζωή στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, απογοητευμένη από τις εγκαταστάσεις καθαριότητας στην πόλη, είχε δώσει εντολή τα ρούχα της να στέλνονται για καθάρισμα στο Kansas City.

8. Nancy Reagan (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1981-1989)


Η Nancy και ο Ronald Reagan γνωρίστηκαν, όταν εκείνος είχε χωρίσει από τη starlet Jane Wyman και η Nancy προσπαθούσε να συνέλθει από τον τραγικό χαμό του αρραβωνιαστικού της, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα, ενώ προσπαθούσε να περάσει μια σιδηροδρομική γραμμή.

Το φλερτ τους συνεχίστηκε για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Nancy έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Ο ηθοποιός και φίλος τους William Holden και η σύζυγός του Ardis ήταν οι μόνοι καλεσμένοι στο γάμο τους, που έγινε το 1952.

9. Barbara Bush (Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, 1989-1993)


Τα μαλλιά της Barbara Bush γκρίζαραν, ενώ εκείνη ήταν ακόμη νέα. Το 1953, η πρώτη κόρη της οικογένειας Bush, Robin, αρρώστησε με λευχαιμία. Το μικρό κορίτσι πέρασε 8 μήνες σε ένα νοσοκομείο, όπου την επισκέπτονταν οι γονείς της μέχρι που τελικά πέθανε. Μέχρι τότε, τα μαλλιά της μητέρας της είχαν ήδη ασπρίσει. Η αλλαγή αυτή στην εμφάνισή της όμως δεν την επηρέασε καθόλου και αργότερα αντιμετώπιζε με χιούμορ οποιοδήποτε σχόλιο.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό mental_floss, από αποσπάσματα που περιέχονται στο βιβλίο «Secret Lives of the First Ladies: What Your Teachers Never Told You about the Women of the White House» του Cormac O'Brien.

newsbeast
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top