Ένας δημιουργικός εγκέφαλος χρειάζεται καθημερινή ξεκούραση

0

Τι χρειάζεται περισσότερο από όλα ο εγκέφαλος;

Εναλλαγή δραστηριότητας και ξεκούρασης, λένε οι νευροεπιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι, αν στο μέσον της δουλειάς ή μιας σοβαρής ασχολίας σταματήσεις λίγο για να… χαζολογήσεις, όχι μόνο δε θα ζημιωθείς, αλλά θα αυξήσεις και τη δημιουργικότητά σου. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψεις δριμύτερος/η στο αντικείμενο που σε απασχολεί με αυξημένη πνευματική εγρήγορση.

Όπως έχει αποδειχτεί, ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα κάθε μιάμιση ώρα είναι ό,τι ακριβώς ζητάει ένας δραστήριος εγκέφαλος για να αποδώσει στο μέγιστο. Δηλαδή η συνταγή «δράση – πεντάλεπτη στάση για να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίες – επιστροφή στη δουλειά» φαίνεται να είναι η καλύτερη. Έστω και αν πιστεύεις ότι εσύ δεν έχεις ανάγκη από αυτή την παύση, δοκίμασέ την και ίσως αλλάξεις γνώμη.

Πώς να ησυχάσεις τον εγκέφαλο

Πάντα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος να κάνεις αυτό το υπερδραστήριο εργοστάσιο που λέγεται εγκέφαλος να ησυχάσει για λίγα μόνο λεπτά. Ακόμα και στους πιο ξέφρενους ρυθμούς της ζωής, η πρακτική της επιβράδυνσης των σκέψεων προσφέρει άμεσο ξεμπλοκάρισμα. Δυσκολίες, επείγουσες και απειλητικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται καλύτερα, αν φρενάρεις και απομονώσεις για λίγο το μυαλό. Μετά θα σκεφτείς πιο ήρεμα και με περισσότερη σαφήνεια. Σε καθημερινή βάση μπορείς να βάλεις στη ζωή σου τις παρακάτω συνήθειες:

• Ρύθμισε το κινητό σου τηλέφωνο να σε ειδοποιεί διακριτικά περίπου κάθε μιάμιση ώρα για το απαραίτητο πεντάλεπτο πνευματικό διάλειμμα.

• Σε αυτό το διάλειμμα δοκίμασε μια σύντομη βόλτα, κάνε μια κουβεντούλα για άσχετα με το επάγγελμά σου θέματα, παίξε ένα σύντομο παιχνίδι στο κινητό τηλέφωνο ή άκουσε λίγη μουσική.

• Αν χρησιμοποιείς για τις μεταφορές σου το μετρό ή το λεωφορείο, στις διαδρομές άφησε το μυαλό σου να ταξιδέψει για λίγο σε έναν αγαπημένο τόπο ή φαντάσου ένα φυσικό περιβάλλον που σε ξεκουράζει.

• Προσπάθησε να χαλαρώνεις στο μέσον κάθε δύσκολου βήματος της ημέρας. Πάρε μια ανάσα, σκέψου κάτι που σε τονώνει, ασχολήσου περιστασιακά με κάτι που σου αρέσει και μετά συνέχισε.

• Στο σπίτι σίγουρα μπορείς να ξεκλέψεις 10 – 20 λεπτά απλώς για να αφήσεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί σε τυχαίες σκέψεις. Αυτή η συνήθεια – για άλλους αφηρημάδα – σε βοηθάει να ανασυντάξεις τις δυνάμεις του εγκεφάλου σου.

• Θα διαπιστώσεις ότι στιγμιαία διαλείμματα ενθάρρυνσης, όπως για να δεις το ηλιοβασίλεμα ή να συνομιλήσεις με ένα παιδί, μπορούν να σε βοηθήσουν στη συνέχεια να βρεις καλύτερες λύσεις σε θέματα αιχμής.

goldenmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top