Τα χρώματα στο σπίτι και η σημασία τους

0

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων για να διαλέξετε

Το χρώμα στους τοίχους του σπιτιού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας. Υπάρχουν χρώματα που μας χαλαρώνουν και χρώματα που μας κάνουν να είμαστε πιο ενεργητικοί. Υπάρχουν φωτεινά χρώματα, μουντά, σκούρα, ζωηρά κλπ. Τα χρώματα επίσης δίνουν και ένα στυλ στο χώρο. Το κάθε χρώμα έχει τη δική του σημασία και δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα τα χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα όπως κόπωση, αυξημένη δραστηριότητα ή ενθουσιασμό, επιθετικότητα, ηρεμία και αύξηση ή μείωση του στρες. Ένα παιδικό δωμάτιο λοιπόν καλό θα είναι να έχει πιο ήπια χρώματα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία  χρωμάτων και αποχρώσεων για να διαλέξετε. Αν επί τη ευκαιρία θέλετε να αλλάξετε το χρώμα των τοίχων και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού αυτό το άρθρο θα σας φανεί εξίσου χρήσιμο.

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως το κάθε χρώμα φαίνεται διαφορετικό από δωμάτιο σε δωμάτιο και θα πρέπει να εξετάσετε ορισμένες παραμέτρους πριν την τελική σας επιλογή. Για παράδειγμα θα πρέπει να λάβετε υπόψη το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι το δωμάτιο που θέλετε να βάψετε. Επίσης τη χρήση του δωματίου. Μια κρεβατοκάμαρα ή ένα παιδικό δωμάτιο καλό θα είναι να βγάζουν μια αίσθηση ηρεμίας.

Ακόμα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κάθε χρώμα ανάλογα με την διάθεση, την ψυχολογία και τις προσλαμβάνουσες του. Η σωστή επιλογή χρώματος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα καλύτερο περιβάλλον για εσάς και την οικογένειά σας.

Το κόκκινο είναι ένα χρώμα που πολύ αγαπούν, αλλά λίγοι το επιλέγουν για τον τοίχο τους, πόσο μάλλον για του παιδιού τους. Συμβολίζει το πάθος, τη ζεστασιά και τον εορτασμό. Το κόκκινο είναι ένα διεγερτικό και ζεστό χρώμα.  Ταιριάζει σε χώρους όπως η κουζίνα και το playroom, στους οποίους οι περισσότεροι έχουν μια διάθεση να δημιουργήσουν. Ένας κόκκινος τοίχος συνδυάζεται αρμονικά με λευκά ή ανοιχτόχρωμα έπιπλα. Αν το παιδί σας είναι υπερκινητικό καλό θα είναι να αποφύγετε τους κόκκινους τοίχους στο σπίτι σας.

Το ροζ από την άλλη, παρά το γεγονός ότι είναι απόχρωση του κόκκινου είναι η νούμερο ένα επιλογή για τις μητέρες κοριτσιών. Το ροζ είναι όντως μια πολύ καλή επιλογή για ένα κοριτσίστικο δωμάτιο, διότι παρόλο που προέρχεται από το κόκκινο είναι ένα σχετικά ήπιο, αλλά και πολύ γλυκό χρώμα. Μπορείτε να δώσετε ένταση σε ένα ροζ δωμάτιο με κόκκινα και άσπρα διακοσμητικά.

Μια εξίσου καλή επιλογή για ένα παιδικό δωμάτιο είναι το απαλό μωβ.  Το μωβ θεωρείται βασιλικό χρώμα και συμβολίζει τη δημιουργικότητα και την έμπνευση. Είναι ένα χρώμα που ταιριάζει περισσότερο σε ένα κοριτσίστικο δωμάτιο και συνδυάζεται άρτια με τα μαύρα και τα άσπρα έπιπλα. Το απαλό μωβ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σαλόνι ή την κουζίνα ενός σπιτιού, αλλά σε μια πιο ελαφριά απόχρωση.

Το απαλό μωβ ή αλλιώς λιλά θεωρείται ότι αναπτύσσει τη φαντασία του ατόμου, γι αυτό και είναι ένα δημοφιλές χρώμα για τον τοίχο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί αν το δωμάτιο που σκοπεύετε να βάψετε είναι αρκετά σκοτεινό μπορεί να φαίνεται σχεδόν γκρι αυτό το χρώμα.

Το ανοιχτό μπλε ή αλλιώς γαλάζιο είναι ένα χρώμα που προτιμάται για την αγορίστικη κρεβατοκάμαρα και το συναντάμε συχνά στους τοίχους των  νηπιαγωγείων. Φυσικά πολλοί επιλέγουν το  γαλάζιο και για το καθιστικό, το γραφείο ή το μπάνιο τους. Το  σκούρο μπλε δεν είναι καλή επιλογή για το παιδικό δωμάτιο, διότι είναι λίγο καταθλιπτικό και ψυχρό, εκτός και αν βάψετε μόνο έναν τοίχο. Το γαλάζιο συμβολίζει την αρμονία και την ηρεμία.  Σε ένα γαλάζιο δωμάτιο ταιριάζουν διακοσμητικά σε αποχρώσεις του λευκού, του γκρι, του σκούρου μπλε και του καφέ.

Το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι πολύ ζεστά χρώματα. Τα δύο αυτά χρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή διότι  τείνουν να κυριαρχούν στον χώρο. Επίσης το έντονο κίτρινο χρώμα διεγείρει τα μάτια, οπότε μπορεί να είναι κουραστικό για ένα παιδί. Ακόμα  σύμφωνα με μελέτες το έντονο κίτρινο χρώμα κάνει τα μωρά να κλαίνε περισσότερο και τους γονείς πιο επιρρεπείς στο να τσακωθούν. Η ώχρα είναι μια καλή απόχρωση του κίτρινου για την κουζίνα και το σαλόνι. Το κίτρινο συμβολίζει το φως και την αισιοδοξία, αλλά καλό θα είναι να χρησιμοποιείται στους κοινόχρηστους χώρους και όχι στο παιδικό δωμάτιο, διότι δεν είναι αρκετά χαλαρωτικό.

Το  μαύρο και το άσπρο θεωρούνται ουδέτερα χρώματα. Το μαύρο είναι κομψό χρώμα, αλλά δεν ενδείκνυται για τον τοίχο. Πολλοί βάφουν ένα τοίχο του σπιτιού τους μαύρο ή επιλέγουν μαύρα έπιπλα. Τα μαύρα έπιπλα είναι μια πινελιά χλιδής στο χώρο. Το μαύρο είναι μάλλον ακατάλληλο για το παιδικό δωμάτιο.

Το λευκό από την άλλη συμβολίζει την καθαριότητα και την αθωότητα. Ταιριάζει στους τοίχους του μπάνιου και των  υπνοδωματίων, καθώς είναι ένα δροσερό χρώμα. Ωστόσο, θα πρέπει να το συνδυάσετε με πολύχρωμα διακοσμητικά. Δεν είναι ακατάλληλο για το παιδικό δωμάτιο, αλλά καλό θα είναι να επιλέξετε ένα πιο ζεστό χρώμα.

Το συνδυασμός του λευκού με το μαύρο, το γκρι συμβολίζει την κομψότητα και την ισορροπία. Το γκρι είναι αρκετά τυπικό και δεν ταιριάζει σε ένα παιδικό δωμάτιο. Είναι καλύτερο για τους κοινόχρηστους χώρους σε συνδυασμό με διακοσμητικά με έντονο χρώμα.
Οι τόνοι του  καφέ συμβολίζουν  τη φύση. Είναι ένα δημοφιλές χρώμα για το αγορίστικο δωμάτιο, επειδή είναι τολμηρό. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή ειδικά αν το παιδί σας είναι μικρό, αλλά αν το διαλέξετε φροντίστε τα έπιπλά σας να έχουν ανοιχτά χρώματα.

Το πράσινο είναι ένα χαλαρωτικό χρώμα. Οι πιο απαλές αποχρώσεις του πράσινου, όπως το λαχανί, είναι καλές για το παιδικό δωμάτιο. Το σκούρο πράσινο ταιριάζει περισσότερο στην κρεβατοκάμαρα των γονιών σε συνδυασμό με ανοιχτόχρωμα έπιπλα. Αυτό το χρώμα είναι ενδιαφέρον και για την κουζίνα.

Συμπερασματικά πριν διαλέξετε το χρώμα με το οποίο θα βάψετε τους χώρους του σπιτιού σας και ιδιαίτερα το παιδικό δωμάτιο, θα πρέπει να ξέρετε ότι  το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι ενεργητικά χρώματα, το μπλε, το πράσινο και το μωβ παθητικά και το λευκό, το μαύρο, το γκρι, το μπεζ και το καφέ ουδέτερα.

Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι τα ζεστά χρώματα τείνουν να ξεχωρίζουν και τα παθητικά να  ηρεμούν. Ό, τι χρώμα και αν βάλετε στο τοίχο θα πρέπει να το ισορροπήσετε με τα διακοσμητικά και φυσικά θα πρέπει να ξέρετε τι ακριβώς θέλετε από το δωμάτιο.

Αν θέλετε ένα δωμάτιο να σας κρατάει σε εγρήγορση επιλέξτε πορτοκαλί αποχρώσεις, αν θέλετε πάθος και ένταση επιλέξτε αποχρώσεις του  κόκκινου και θέλετε ένα χώρο στον οποίο να χαλαρώνετε επιλέξτε μπλε αποχρώσεις.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top