Αλεύρια ξεχωριστά: Τα μυστικά τους!!

0

αλεύρια και τρόποι που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε

Όλοι έχουμε δικαίωμα στη λιχουδιά, ακόμα και εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα με τη διατροφή τους, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, δύσκολα θα στερηθούν τελείως το ψωμί, τις νόστιμες πίτες και τα ζυμωτά γλυκά. 

Ποια είναι όμως η λύση; Πώς μπορούν να απολαύσουν τις λιχουδιές που λαχταρούν χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους; 

Παρουσιάζουμε αλεύρια και τους τρόπους που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. 

Αλεύρι ζέας


Η ζέα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα είδη σιταριού και το ομώνυμο αλεύρι της, με χαμηλή γλουτένη, είναι μια πολύ καλή επιλογή και για όσους ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα λόγω διαβητικών προβλημάτων. Το μαύρο (ολικής άλεσης) ψωμί για παράδειγμα, μπορεί να δώσει τη θέση του στο ψωμί από αλεύρι ζέας. Ιδανικό λοιπόν για αλμυρές παρασκευές, όπως ψωμί, πίτες, φύλλα καθώς και για πιο απλές ζυμωτές νοστιμιές, όπως κριτσίνια. Αρκετά ελαφρύ, αντικαθιστά επάξια το καθιερωμένο αλεύρι και μπορεί να αναμιχθεί με αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα - αντιθέτως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γευστικό και σίγουρα πιο υγιεινό.

Αλεύρι ντίνκελ


Το αλεύρι αυτό, γερμανικής καταγωγής, έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και διατίθεται τόσο λευκό όσο και σκούρο, ολικής άλεσης. Σε αντίθεση με το ζέας ταιριάζει περισσότερο σε γλυκιές λιχουδιές, όπως η πάστα φλώρα. Το λευκό ντίνκελ μας αρέσει περισσότερο σε κουλουράκια ενώ το σκούρο δείχνει να ταιριάζει καλύτερα με ψωμί, κριτσίνια, κέικ και άλλα νηστίσιμα μαγειρέματα.

Αλεύρι ρυζιού


Το ρύζι είναι γιατρικό «για πάσα νόσο». Αντίστοιχα και το αλεύρι ρυζιού, ολόλευκο, ελαφρώς κοκκώδες, με μηδενική γλουτένη, είναι το πλέον ιδανικό για υγιεινές κρέμες και γλυκά. Μπορεί να αντικαταστήσει το σιμιγδάλι σε αρκετές συνταγές, όπως η εύκολη και πολύ νόστιμη γαλατόπιτα. Χαμηλό το κόστος του, εύχρηστο και θα ικανοποιήσει σίγουρα όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά δυσκολεύονται να αποχωριστούν τις παραπάνω λιχουδιές.

Αλεύρι  kamut


Ακόμα δύο αλεύρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, είναι το ιταλικό faro και το αιγυπτιακής προέλευσης καμούτ (kamut), που έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι μια καλή λύση για ψωμί και ζυμαρικά.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως όλα τα παραπάνω είναι αλεύρια με “καλή γλουτένη”, που σημαίνει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη - όχι μηδενική! Μοναδική εξαίρεση είναι το αλεύρι ρυζιού. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλα τους είναι πολύ καλές λύσεις για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής. Όσοι όμως πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γλουτένη θα πρέπει να ερευνήσουν το ζήτημα λίγο παραπάνω, να απευθυνθούν δηλαδή αρχικά σε κάποιον ειδικό και στη συνέχεια να επιλέξουν αν και ποιο αλεύρι θα χρησιμοποιούν.

filenades
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top