10+ 1 αντικαρκινικές τροφές

0

Διαβάστε τι πρέπει να καταναλώνετε

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με τον σωστό τρόπο ζωής, αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου. Με τον όρο υγιεινή διατροφή, κάνουμε λόγο για τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό μας. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες…

1.Καφές: Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή κατανάλωναν ελάχιστη ποσότητα ροφήματος.

2.Ελαιόλαδο: Σημαντικός σύμμαχος για την υγεία, το ελαιόλαδο και ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

3.Σκόρδο: Ανήκει στην ομάδα των ουσιών που απενεργοποιούν τη δράση των ελεύθερων ριζών και τροποποιούν τη δράση των ενζύμων. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες σκόρδου αντιμετωπίζουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο.

4.Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε κατεχίνες, το πράσινο τσάι επιβραδύνει ή και αποτρέπει την επέκταση των καρκινικών κυττάρων. Η συχνή κατανάλωσή του προστατεύει από αρκετές μορφές καρκίνου.

5.Σπανάκι: Περιέχει νεοξανθίνη η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και στην αναστολή της παραγωγής τους. Επίσης, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα φλαβονόλη κεμπφερόλη, η οποία υποστηρίζεται ότι μειώνει κατά 40% την πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών και καρκίνου του εντέρου.

6.Όσπρια: Το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ περιέχεται στα όσπρια. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τον έλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.

7.Κουνουπίδι: Ως ασπίδα στον καρκίνο του παχέος εντέρου λειτουργεί το κουνουπίδι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Συστήνεται να καταναλώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στο ότι περιέχει βιταμίνη C, μαγγάνιο, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, καφεϊκό οξύ, κιναμωμικό οξύ, φερουλικό οξύ, κερκετίνη, ρουτίνη και καεμφερόλη.

8.Ψάρια: Αντικαρκινικές ιδιότητες εμφανίζουν τα λιπα¬ρά ψάρια, χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα τους και στο εικοσιπενταενοϊκό οξύ, το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ, τα οποία αναπτύσσουν αντιπολλαπλασιαστική, αντιφλεγμονώδη και αντιαγγειογενετική δράση.

9.Ντομάτα: Αντικαρκινικές ιδιότητες προσδίδει στην ντομάτα το λυκοπένιο. Εκτός από τη συνολική συνδρομή που προσφέρει στον οργανισμό μια δίαιτα πλούσια σε ντομάτες μειώνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

10.Ρόδι: Σούπερ φρούτο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς το ρόδι, το οποίο συνιστά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τανινών και φλαβονοειδών. Πρόσφατες έρευνες καταδει¬κνύουν πως τα εκχυλίσματα του ροδιού μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον μαστό, τον προστάτη, στο έντερο και στους πνεύμονες.

11.Αβοκάντο: Πρόκειται για ένα φρούτο που περιέχει περσίνη, η οποία εμφανίζει αποτελεσματική δράση στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Η φαρμακοβιομηχανία διεξάγει εκτεταμένες έρευνες ώστε να διερευνηθεί αν η εν λόγω τοξίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χημειοθεραπευτικός παράγοντας.

star

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top