Τατουάζ - Tattoo

0

Τι είναι το τατουάζ; πως γίνεται; πονάει;

Όμορφα, συμβολικά, έξυπνα, εμπνευσμένα, περίεργα. Υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί για να περιγράψουμε τα τατουάζ. Πως όμως τα τατουάζ έγιναν μια τόσο ανάρπαστη και διαδεδομένη μόδα, διαδικασία;

Θα τα δούμε όλα αυτά, μέσα από μια σύντομη αναδρομή.
Από που βγήκε η λέξη τατουάζ;
προέλευση λέξης τατουάζΗ προέλευση της λέξης «τατουάζ» (tattoo) είναι από την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι».
Ιστορία του τατουάζ - αναδρομή στο παρελθόν
Αρχικά, η ιστορία του τατουάζ (στα ελληνικά ονομάζεται δερματοστιξία), ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ.

Πιστεύεται ότι το πρώτο τατουάζ, προήλθε από ατύχημα, όταν κάποιος που είχε μια πληγή την έτριψε με το χέρι και η πληγή ήρθε σε επαφή με βρωμιά που είχε στο χέρι του, με αιθάλη και τέφρα από τη φωτιά.

Όταν το τραύμα επουλώθηκε, διαπίστωσε ότι ένα σημάδι έμεινε μόνιμα.

ιστορία των τατουάζΑν και δεν υπάρχει μεγάλο αρχείο σχετικά με την ιστορία των τατουάζ, αρκετοί πολιτισμοί και λαοί υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο με την πάροδο των χρόνων, ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς.

Για κάποιους ήταν υποτιμητικός στιγματισμός, όπως για τους δούλους (τατουάζ στο πρόσωπο), για κάποιους ήταν δείγμα του ευγενούς χαρακτήρα, για άλλους σύμβολο ενότητας της ομάδας, φυλής ή συμμορίας, για άλλους σύμβολο αναγνωρισιμότητας, δύναμης ή πίστης και για κάποιους, όπως για αυτούς που δούλευαν σε τσίρκο, μέσο επίδειξης.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σχετικά (π.χ. κατάδικοι, δούλοι, ναύτες, στρατιωτικοί, μέλη από συμμορίες, θιασώτες τσίρκων) και πολλές αναφορές για λαούς (π.χ. Αιγύπτιοι, Πολυνήσιοι, Βίκινγκς, Ιάπωνες, Κινέζοι, Κέλτες, κλπ).

Επίσης, ένας ακόμη λόγος δερματοστιξίας είναι και για ιατρικούς σκοπούς, π.χ. να καλυφθεί κάποιο εκ γενετής σημάδι ή κάποιο ανεπιθύμητο σημάδι που προέκυψε.
Τα tattoo σήμερα
Στη σημερινή εποχή, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν tattoo, με πρωτότυπα ή συνηθισμένα σχέδια, επιδεικνύοντας πως είναι κάτι διαχρονικό και ξεχωριστό, παρότι για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και κοινωνιών, η όψη και μόνο του tattoo αποτελεί ταμπού. 
Πως γίνεται το τατουάζ;
τατουάζ γίνεταιΤο τατουάζ γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας, που έχει προσαρμοσμένο στο πάνω μέρος ένα δοχείο με χρώμα.

Στην ουσία η βελόνα τρυπάει με μικρά αλλεπάληλλα τσιμπήματα το δέρμα, και εισάγει το χρώμα μέσα σ’ αυτό, στη θέση της μελανίνης. (μελανίνη είναι η ουσία που παράγει ο οργανισμός μας και φαίνεται μαύρο το δέρμα μας το καλοκαίρι με τον ήλιο, κι αντίστοιχα με την έλλειψη αυτής φαίνεται άσπρο το χειμώνα).

βελόνα tattoo στο δέρμαΣτην ουσία εισάγεται με τη βελόνα, ειδικό χρώμα σε συγκεκριμένη θέση μέσα στο δέρμα, όπου δεν "φεύγει" ή δεν απορροφάει ο οργανισμός μας.

Αυτά τα μικρά τσιμπήματα μέσα στο δέρμα και η έκχυση μελανιού, γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, που στο σύνολό τους οπτικά, σχηματίζουν ένα όμορφο σχέδιο, το tattoo μας! Μάλιστα, το σημείο που "χύνεται" το μελάνι είναι τέτοιο, που είναι πολύ ορατό, μιας και το δέρμα επιφανειακά είναι διάφανο.

Το τατουάζ είναι μόνιμο, αλλά υπάρχουν και τα τατουάζ τύπου «Χέννα», τα οποία κρατάνε για μερικές μέρες, είναι δηλαδή προσωρινά.

Τα χρώματα στα τατουάζ προέρχονται από φυτικά υλικά συνήθως, φαινομενικά δηλαδή δεν είναι βλαβερά, και εισάγονται στο δέρμα μας σε βάθος 3-5 χιλιοστών, ανάλογα με το χρώμα (με το μαύρο να εισάγεται στα 3 χιλιοστά περίπου), ενώ εξαίρεση αποτελεί το κόκκινο, που εισάγεται στα 5-8 χιλιοστά.
Πονάει το τατουάζ;
πονάει το τατουάζΆλλες φορές πονάει το τατουάζ περισσότερο, κι άλλες λιγότερο. Εξαρτάται το σημείο, το μέγεθος του σχεδίου και φυσικά τα χρώματα (π.χ. το κόκκινο εισάγεται πιο βαθιά συγκριτικά με τα υπόλοιπα χρώματα).

Επίσης σε σημεία που υπάρχουν οστά στο σώμα μας, όπως στα πλευρά, ο πόνος είναι πιο αισθητός, ειδάλως εκεί που έχουμε λίπος π.χ. κοιλιά, γάμπα, ο πόνος είναι αμελητέος εώς υποφερτός.

Αν αναλογιστούμε πως όταν πάμε να δώσουμε αίμα ή να κάνουμε κάποιο εμβόλιο, η βελόνα μπαίνει μέσα στην φλέβα μας, αυτό και μόνο αρκεί για να απομυθοποιήσουμε τον πόνο του τατουάζ.
Πόσο κοστίζει και τι σχέδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε;
Η τιμή ενός tattoo μπορεί να είναι από 50 μέχρι κάτι χιλιάδες ευρώ. Εξαρτάται απ’ το σχέδιο, τα χρώματα, τις λεπτομέρειες και το μέγεθος.

Όσο για τα σχέδια, υπάρχουν εκατομμύρια σχέδια, με διάφορα θέματα που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς ή και να αυτοσχεδιάσει - δημιουργήσει, ανάλογα με τα γούστα και το σκοπό του καθενός, καθώς και λέξεις, φράσεις ή αριθμητικοί συμβολισμοί.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top