Απολαύστε το ταξίδι όπως τον παλιό, καλό καιρό
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι έκαναν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όσοι ταξίδευαν στο εξωτερικό, χωρίς τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων, χωρίς ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και χάρτες;
Οι νεότεροι μάλλον δεν έχουν ιδέα, αλλά οι λίγο παλαιότεροι –γύρω στα 30 σήμερα- ακόμη θα θυμούνται τα κέρματα που κουβαλούσαν για να πάρουν τηλέφωνο στους δικούς τους από τους τηλεφωνικούς θαλάμους στο δρόμο (αργότερα ήρθαν οι «τηλεκάρτες»), την προσμονή μέχρι να εμφανιστεί το φιλμ αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού, έτσι ώστε να «ξαναζήσουν» τις στιγμές και τους παραδοσιακούς χάρτες των πόλεων, με τους οποίους γέμιζαν τις τσέπες τους, προκειμένου να μη χαθούν!
Τι περιμένετε λοιπόν;
Οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας… όπως τον παλιό, καλό καιρό. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι: μολύβι, χαρτί, ένα βιβλίο και μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ.
Γνωρίστε ντόπιους και αφήστε στην άκρη το Facebook
Γιατί: Χρειάζεται να ξέρουν όλοι τι κάνετε και πού βρίσκεστε, όταν είστε μακριά; Προσπαθήστε να «απαγκιστρωθείτε» από την ανάγκη των… «likes».
Πώς: Μιλήστε με τους ντόπιους, κάντε μια κουβέντα μαζί τους για το πόσο άλλαξε η γειτονιά τους με το πέρασμα των χρόνων. Ζητήστε συμβουλές για το τι να δείτε/φάτε/πιείτε, κι αν δεν τα πηγαίνετε καλά με τις ξένες γλώσσες, προμηθευτείτε ένα βιβλιαράκι φράσεων κι ένα λεξικό και προσπαθήστε να συνεννοηθείτε χρησιμοποιώντας και την παραδοσιακή… «γλώσσα του σώματος».
Χάρτες από… χαρτί και όχι Google Maps
Γιατί: Αν οι μόνοι χάρτες που έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή σας ήταν ψηφιακοί, ίσως να ανακαλύψετε ότι οι… χάρτινοι είναι πολύ πιο εύκολοι στη χρήση! Μπορείτε να κάνετε σημειώσεις επάνω σε αυτούς, να οργανώνετε διαδρομές κ.ά, χωρίς να έχετε ανάγκη από WiFi και από σύνδεση στο διαδίκτυο.
Πώς: Τα περισσότερα περίπτερα τουριστικών πληροφοριών, καθώς και ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν τοπικούς χάρτες, οι οποίοι πολλές φορές έχουν επάνω τους σημειωμένα τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος (αξιοθέατα κ.τ.λ.). Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να… πάρετε τους δρόμους και… όπου σας βγάλει!
Φωτογραφικές μηχανές με φιλμ και όχι ψηφιακά selfies
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τις ψηφιακές φωτογραφίες, εκείνες που βγάζει κανείς με φιλμ κοστίζουν κατιτίς παραπάνω, άρα βάζει κανείς περισσότερο μεράκι και προσοχή, χωρίς να έχει το μυαλό του συνέχεια στα… social media.
Γιατί: Σε πολλές περιπτώσεις η λήψη ψηφιακών φωτογραφιών καταλήγει να γίνεται ο σκοπός ενός ταξιδιού. Αντίθετα, οι αναλογικές φωτογραφίες λειτουργούσαν περισσότερο ως ενθύμια. Υπήρχε ενθουσιασμός καθώς δε γνώριζες τι ακριβώς έχεις τραβήξει, μέχρι που ερχόταν η στιγμή για να πάρεις τις εκτυπωμένες φωτογραφίες από το κατάστημα.
Πώς: Τα φιλμ και οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές δεν έχουν «εξαφανιστεί» εντελώς ακόμη. Στις περισσότερες πόλεις μπορείτε να βρείτε ακόμη ρολά φιλμ και να εκτυπώσετε τα δικά σας μέσα σε μισή ώρα.
Αληθινά βιβλία, όχι Kindles και e-readers
Γιατί: Μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας στην παραλία, χωρίς να ανησυχείτε για την άμμο και τις σταγόνες από το νερό. Μπορείτε να το παρατήσετε επάνω στην πετσέτα σας, ενώ κολυμπάτε, χωρίς να φοβάστε ότι κάποιος θα σας το κλέψει. Τι από όλα αυτά μπορείτε να κάνετε με την ίδια άνεση αν έχετε μαζί σας ένα iPad ή e-reader;
Πώς: Μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από τους e-readers, όμως ένα βιβλίο είναι κάτι που μπορείτε να δανείσετε και να δανειστείτε, να πάρετε από ένα τοπικό βιβλιοπωλείο ή ακόμη και να ανταλλάξετε σε ειδικές εκδηλώσεις/μέρη ανταλλαγής βιβλίων.
Στείλετε γράμμα και κάρτες με το ταχυδρομείο και όχι από το κινητό τηλέφωνο
Γιατί: Όταν στέλνουμε ηλεκτρονικά μηνύματα σε φίλους και συγγενείς, πολλές φορές καταλήγουν να είναι ρηχά και χωρίς συναίσθημα. Ακόμη, αν ανεβάσετε κάτι στην προσωπική σας σελίδα σε κάποιο social media, το μήνυμα αυτό θα μπορούν να δουν πια οι πάντες!
Πώς: Ξεχάστε το Twitter, το Whatsapp, τα SMS, τα blogs ή τα emails. Αγοράστε μια κάρτα, ένα φάκελο και το κλασικό γραμματόσημο και κάντε μια έκπληξη στους αγαπημένους σας.
newsbeast
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.