Προετοιμάσου κατάλληλα για τη γιορτινή κραιπάλη

0

Για να ευχαριστηθείς το ρεβεγιόν χωρίς να υποστείς τις παρενέργειες

Μικρές ή μεγάλες κραιπάλες, τα Χριστούγεννα έχουν κι από αυτές. Κανείς όμως δεν θέλει να ξυπνήσει το επόμενο πρωί με βαρύ κεφάλι και γενική αδιαθεσία. Για να ευχαριστηθείς το ρεβεγιόν χωρίς να υποστείς τις παρενέργειες της επόμενης ημέρας, αρκεί να καταστρώσεις ένα απλό σχέδιο που θα ενισχύσει το σώμα σου και θα σε βγάλει… παλικάρι από τις παρεκτροπές.

Πόσα ποτά;

Ένα – δυο ποτά πού και πού δεν αποτελούν πρόβλημα, ειδικά αν βρίσκεσαι σε καλή ψυχολογική διάθεση (εκτός αν πρόκειται στη συνέχεια να οδηγήσεις). Το οινόπνευμα περνάει συνήθως από το σώμα χωρίς να το ενοχλεί (σε συνάρτηση βέβαια με το σωματικό βάρος). Αν όμως ξεπεράσεις τα τρία ποτά, ο οργανισμός δηλητηριάζεται, αφυδατώνεται και αντιδρά για να σε προστατέψει.

Πώς να προετοιμαστείς σωστά

Αν έχεις σκοπό να… εκτραχυνθείς, επιβάλλεται να προετοιμάσεις το σώμα σου για να αντέξει:
  • Πιες πολύ νερό ξεκινώντας από το πρωί. Συνέχισε να πίνεις πριν πας στη γιορτή, κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και, επομένως, πονοκέφαλο. Σε κάθε ποτό πρέπει να αντιστοιχούν 2 ποτήρια νερό. Κάθε 4 οινοπνευματώδη ποτά, το σώμα χάνει 1 λίτρο υγρών.
  • Ξεκίνησε επίσης να τρως από το πρωί (ή καλύτερα 2 μέρες πριν) βιταμινούχες τροφές σαν να επρόκειτο να τρέξεις σε… αγώνες αντοχής. Μην παραλείψεις ένα γεύμα με σαλάτα από ντομάτα, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, λάχανο και ελαιόλαδο για καλύτερη αποτοξίνωση (ναι, η αποτοξίνωση προηγείται, για να μην δράσουν οι τοξίνες συσσωρευτικά).
  • Πάρε μια γερή δόση βιταμίνης C πριν φύγεις, γιατί θα τη χρειαστείς. Όταν πίνεις οινοπνευματώδη, το στομάχι σταματά να απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που απαιτούνται για να είσαι σε φόρμα. Σύμφωνα με μελέτες, χρειάζεσαι 6 φορές περισσότερη βιταμίνη C για να αντεπεξέλθεις σε μια γερή κρασοκατάνυξη, γιατί το αλκοόλ την καταστρέφει, ενώ τα κύτταρά σου τη ζητούν για να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες.
  • Στο γιορτινό τραπέζι καλό θα είναι να καταναλώσεις τροφές που περιέχουν βιταμίνες  του συμπλέγματος B (ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, δημητριακά και πράσινα λαχανικά), τα οποία βοηθούν στον μεταβολισμό του αλκοόλ, ώστε να αποβάλλεται γρηγορότερα από το σώμα. Για την απορρόφηση των βιταμινών B είναι αναγκαίος και ο ψευδάργυρος, που περιέχεται στο μαύρο ψωμί, τα ψαρικά, το ταχίνι, τα καρύδια, τον πασατέμπο και γενικά τους ξηρούς καρπούς.
  • Προετοίμασε το στομάχι σου για να αντέξει. Είναι κανόνας, όποιος πάει για να μεθύσει πρέπει να είναι καλά φαγωμένος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από ένα πλήρες γεύμα το αλκοόλ απορροφάται τρεις φορές πιο αργά από ό,τι με άδειο στομάχι.

Γενικοί κανόνες

  • Όσο νεότερος, τόσο λιγότερο αλκοόλ: Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας στον οποίο κατέληξαν Άγγλοι ερευνητές, διαπιστώνοντας ότι ο οργανισμός όσων ξεκίνησαν να πίνουν μετά τα τριάντα έχει τον τρόπο να προστατεύεται καλύτερα από το οινόπνευμα.
  • Υπολόγισε τις τοξίνες των διαφόρων ποτών. Όσο πιο σκούρο είναι ένα ποτό, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες χημικών ουσιών περιέχει, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο.

Η επόμενη ημέρα

Την επόμενη ημέρα της διασκέδασης ενδέχεται το ζάχαρό σου να είναι πολύ πεσμένο, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι κόπωση, αδιαθεσία και ζαλάδα. Σε αυτή την περίπτωση φρόντισε να αυξήσεις τα υγρά στο σώμα σου πίνοντας χυμούς φρούτων (οι έρευνες δείχνουν ότι η φρουκτόζη αυξάνει την ταχύτητα μεταβολισμού του αλκοόλ). Μπορείς κάλλιστα να φας για πρωινό μαύρες φρυγανιές με μέλι ή φρούτα με γιαούρτι και για μεσημεριανό πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, που περιέχει ουσίες οι οποίες βοηθούν το συκώτι να αναλάβει δράση μετά από μια οινοποσία.
  • Αν νιώθεις πονοκέφαλο, καλό θα ήταν να αποφύγεις κάθε είδους παυσίπονα (ιδιαίτερα την ασπιρίνη, γιατί ερεθίζει το στομάχι), καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση όσο το αλκοόλ κυκλοφορεί ακόμα στον οργανισμό σου.
  • Φέρε το σώμα σου στην παιδική στάση, που βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθάει στην αργή αλλά σταθερή αποβολή του αλκοόλ. Κάθισε στα γόνατά σου επάνω στο κρεβάτι, ώστε οι γλουτοί να ακουμπούν στα πέλματα και σκύψε εμπρός ακουμπώντας το μάγουλό σου στο μαξιλάρι και στρέφοντας το πρόσωπο αριστερά. Νιώσε άνετα και ανάπνευσε βαθειά.
  • Κάνε ένα αναζωογονητικό ντους, που θα υποκινήσει το σώμα σου να αρχίσει τη φυσική του αποτοξίνωση.
goldenmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top