Θέλετε να το βοηθήσετε αλλά δεν ξέρετε πώς;
Μόλις γυρίσατε από τη δουλειά στο σπίτι και το πρώτο πράγμα που αντικρίσατε είναι μια μεγάλη σακούλα καραμέλες και πίσω από αυτήν το παιδί σας να κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ του σαλονιού και να σας χαιρετά χαμογελώντας. «Τι χαριτωμένη εικόνα!» σκέφτεστε για λίγο.
Η όψη σας αλλάζει ύστερα από μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης. Συνειδητοποιείτε ότι το παιδί σας κλέβει… Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή; Θέλετε να το βοηθήσετε αλλά δεν ξέρετε πώς. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τις συνέπειες της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς και να το βάλετε στον ίσιο δρόμο.
Ένα παιδί μπορεί να κλέψει για διάφορους λόγους:
- Να εντυπωσιάσει τους φίλους του ή για να αποκτήσει κάτι που έχει κάποιος άλλος.
- Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια υλιστική κοινωνία και βομβαρδίζονται ολοένα και περισσότερο από διαφημιστικά μηνύματα. Υπάρχει κίνδυνος στην περίπτωση που δεν έχει χρήματα ή εσείς δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να του προσφέρετε κάτι που επιθυμεί να το αποκτήσει με αυτόν τον αθέμιτο τρόπο.
- Όταν φοβάται ή ντρέπεται να σας ζητήσει λεφτά για ένα συγκεκριμένο προϊόν που θέλει να αγοράσει (προφυλακτικά, σουτιέν, παπούτσια κ.τ.λ.).
- Όταν δεν μπορεί λόγω της ηλικίας του να αγοράσει κάτι νόμιμα όπως είναι τα τσιγάρα και το αλκοόλ.
- Η κλοπή για ορισμένα παιδιά αποτελεί μορφή διασκέδασης και περιπέτειας κατά την οποία απολαμβάνουν το ρίσκο.
Στάση γονιού
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Εάν ανακαλύψατε ότι το παιδί σας κλέβει ή το πιάσατε επ’ αυτοφώρω, καλό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην αντιδράσετε υπερβολικά. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το παιδί προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες της πράξης αυτής ενδεχομένως να αρνηθεί την κατηγορία. Ωστόσο, εσείς θα ξεκαθαρίσετε ότι δεν είστε ανόητοι και έχετε γνώση ότι διέπραξε αυτήν την πράξη, χωρίς να αφήσετε το περιθώριο να σας πει ψέματα.
Η κοινοκτημοσύνη… δεν ισχύει ως καθεστώς!
- Το πιο σημαντικό στο σημείο αυτό είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας την έννοια της ιδιοκτησίας: “Δεν ανήκουν όλα σε όλους!”. Πρέπει να καταλάβει ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την περιουσία των συνανθρώπων μας και να σκεφτεί πώς θα ένιωθε αν κάποιος έπαιρνε κάτι δικό του, να βιώσει με άλλα λόγια την αίσθηση της απώλειας ενός δικού του αντικειμένου.
- Μιλήστε του για την αναγκαιότητα των κανόνων σε κοινωνία που κάνουν τη συμβίωση των ανθρώπων αρμονική και τονίστε του πως η κλοπή είναι ένα αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο.
Συζητήστε με το παιδί
- Προσπαθήστε να διερευνήσετε τους λόγους για τους οποίους κλέβει, αναζητήστε το κίνητρό του και τη συχνότητα της πράξης αυτής.
- Μπορείτε να αναφερθείτε στην αξία της ηθικής, αλλά να μην επεκταθείτε ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μην το μαλώσετε, μην το προσβάλλετε με φράσεις όπως: «Ντροπή σου!», «Εμείς δε σε μεγαλώσαμε για να γίνεις κλέφτης!», γιατί διαφορετικά η συζήτηση θα τερματίσει και δε θα λάβετε καμία πληροφορία.
Το παιδί οφείλει να τακτοποιήσει το “χρέος” του
Για το παιδί που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της πράξης του είναι σημαντικό να επιστρέψει στον τόπο…της κλοπής και να δώσει πίσω αυτό που δεν του ανήκει. Εάν το επιθυμεί, μπορείτε να το συνοδεύσετε αποδεικνύοντάς του ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη για κανέναν.
Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης
- Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως το παιδί σας σταμάτησε την παραβατική αυτή συμπεριφορά, δεν υπάρχει πλέον λόγος ώστε να μην το εμπιστεύεστε. Όμως, αν συνεχίσει να κλέβει, καταστήστε σαφές ότι δεν μπορείτε να το εμπιστεύεστε και γι’ αυτό θα περιορίσετε την ελευθερία του. Για παράδειγμα, αν συνηθίζατε να του δίνετε τα ρέστα από το ψωμί, δε θα το κάνετε πια.
- Έχετε στο μυαλό σας πως τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του παίρνουν χαρτζιλίκι. Αποτελεί λοιπόν μια πολύ καλή πρακτική να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί σας, καθώς τα συναισθήματα μειονεξίας και ζήλιας ενδέχεται να μειωθούν.
Εκτιμήστε την κατάσταση. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Εάν το παιδί σας κλέβει συχνά ή η κλοπή συνδυάζεται και με άλλες παραβατικές συμπεριφορές, είναι η στιγμή που πρέπει να αναζητήσετε κάποιον ειδικό.
flowmagazine
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.