όλη η γλύκα στον ουρανίσκο σας
Υλικά (για 7-8 ποτήρια)
Για το κανταΐφι
- 300 γρ. φύλλο για κανταΐφι
- 100 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
- 50 γρ. φυτίνη, λιωμένη
- 250 ml νερό
- 450 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 30 γρ. γλυκόζη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φλούδα από ½ λεμόνι, ακέρωτο
- 600 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 150 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
- 180 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 1 κ.γ. μαστίχα, τριμμένη
- 100 γρ. αβγά (περίπου 2 αβγά)
- 50 γρ. κρόκοι αβγών (περίπου 2 αβγά)
- 60 γρ. κορν φλάουρ
- 30 γρ. βούτυρο, αγελάδος
- 300 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί
- κεράσια γλασέ, κομμένα στη μέση
- φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
Κανταΐφι: Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν.
Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά να δέσει, το απομακρύνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Εν τω μεταξύ ξεμπλέκουμε με τα χέρια μας το φύλλο, σχηματίζουμε μικρές φωλιές και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου τις βρέχουμε με το βούτυρο και στη συνέχεια τις ψήνουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις περιχύνουμε με το χλιαρό πλέον σιρόπι.
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Παράλληλα, σε ένα μπολ έχουμε ομογενοποιήσει τα αβγά, τους κρόκους και το κορν φλάουρ με τη βοήθεια ενός αβγοδάρτη.
Ρίχνουμε στο μπολ τη μισή ποσότητα από το μείγμα του γάλακτος λίγο λίγο κάθε φορά και ομογενοποιούμε με το μείγμα των αβγών ώστε να πάρουν θερμοκρασία.
Γυρίζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να δημιουργηθούν μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια και η κρέμα μας να πήξει.
Χτυπάμε πάντα με γρήγορες κινήσεις για να μη μας καεί στον πάτο.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ομογενοποιούμε και σκεπάζουμε αεροστεγώς με μια διαφανή μεμβράνη.
Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.
Σύνθεση: Παίρνουμε ποτήρια του μαρτίνι (ή όποια άλλα προτιμάμε) και στον πάτο τους τοποθετούμε από μια φωλιά κανταϊφιού την οποία προη-γουμένως έχουμε στραγγίξει ελαφρώς από το πολύ σιρόπι, πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής, γεμίζουμε με μια παχιά στρώση από την κρέμα μας.
Γαρνίρουμε με τη σαντιγί, τα κερασάκια και τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κανταΐφι με τσουρέκι, μετατρέποντας το εκμέκ μας σε πολίτικο
govastileto
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.