Αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής των παιδιών
Ποιο όμως είναι το καλύτερο; Πώς μπορούμε να πείσουμε το παιδί μας να το πιεί; Όλες οι απαντήσεις, εδώ...
Πολλές φορές η γεύση του γάλακτος δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη στα παιδιά. Πως μπορούμε να το κάνουμε πιο δελεαστικό γευστικά, διατηρώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά του?
Είναι γνωστό πως το κακάο κάνει πιο ευχάριστο το γάλα σε γεύση για τα μικρά παιδιά. Είναι όμως επίσης γνωστό, πως το κακάο δυσχεραίνει τη καλή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Μια μικρή ποσότητα κακάο βέβαια (και όχι οι τεράστιες ποσότητες κακάο που εμπεριέχουν τα έτοιμα σοκολατούχα γάλατα) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη ασβεστίου, ιδιαίτερα δε αν εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο του παιδιού και με τυρί και γιαούρτι. Από την άλλη μεριά λίγο μέλι (σε παιδιά άνω του ενός έτους) ή μια σταγόνα φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, μπορεί να κάνει ευχάριστο το γάλα, χωρίς την ανάγκη του κακάο.
Είναι καλύτερο να προτιμάμε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και για τα παιδιά;
Τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (ημιαποβουτυρωμένα) διατηρούν όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μας ενδιαφέρουν για ένα παιδί (δεν υπολείπονται σε πρωτεΐνες, ασβέστιο ή βιταμίνη D) και στερούνται κάποια ποσά κορεσμένου λίπους, που ούτως ή άλλως σε μια διατροφή Δυτικού Τύπου, υπερκαταναλώνεται. Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συσχετίζεται με «δεινά» για την υγεία μικρών και μεγάλων, συνεπώς κάθε παρέμβαση με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης αυτής της ιδιαίτερης ομάδας λιπαρών, μόνο θετικά μπορεί να κριθεί.
Ποιο γάλα είναι το προτιμότερο για τα παιδιά, το φρέσκο, το εβαπορέ ή το υψηλής παστερίωσης;
Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού, δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα. Το φρέσκο γάλα λοιπόν που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία. Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο «έντονη» θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάση νόμου ως φρέσκο γάλα. Από την άλλη μεριά το εβαπορέ, υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή.
ourlife
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.