Νοικοκύρης από “κούνια”!

0

είναι μία πολύ καλή πρακτική

Ο καταμερισμός των εργασιών του σπιτιού είναι μία πολύ καλή πρακτική, η οποία αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν, οι εργασίες διεξάγονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα η οικογένεια να κερδίζει περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Το άγχος μειώνεται και ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ των μελών.

Ωστόσο, πολλοί γονείς δε συναινούν στο να κάνουν δουλειές τα παιδιά τους, είτε γιατί κάποιοι θεωρούν πως η παιδική ηλικία συνδέεται με το παιχνίδι και με τη σχολική εργασία, είτε γιατί προτιμούν να αποφευχθεί η οποιαδήποτε «τσαπατσουλιά».

Πού συμβάλλει η εμπλοκή των παιδιών στις εργασίες του σπιτιού;
  • Αποκτούν ισχυρό αίσθημα ευθύνης.  Η συμμετοχή τους αυτή από νεαρή ηλικία θα τους καταστήσει μελλοντικά οργανωτικούς και πειθαρχημένους ενήλικες.
  • Αποκτούν την αίσθηση της προσφοράς. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεισφέρουν, να μοιράζονται την πίεση της εργασίας και να ανακουφίζουν τους γονείς από το καθημερινό στρες που βιώνουν στη δουλειά τους.
  • Αποκτούν διάφορες δεξιότητες. Τα  παιδιά μαθαίνουν να διατηρούν το δωμάτιό τους καθαρό και κατ’ επέκταση το σπίτι τους. Επίσης, μαθαίνουν να μαγειρεύουν, να φροντίζουν τα κατοικίδια, τον κήπο και γενικά οποιαδήποτε εργασία, απαραίτητη να πραγματοποιηθεί σε καθημερινή βάση.
Χρήσιμες συμβουλές για μια πετυχημένη συνεργασία!
  • Συζητήστε με το παιδί. Συζητήστε με το παιδί για το είδος της δουλειάς που του αρέσει να κάνει. Συγχρόνως, συζητήστε για τις δραστηριότητες εκείνες που πρέπει να γίνονται στο σπίτι, ώστε να διατηρείται καθαρό και τακτοποιημένο. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει πως η συμβολή του είναι σημαντική και οι πράξεις του έχουν αξία για τους άλλους.
  • Δημιουργήστε έναν κατάλογο εργασιών. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σημείο του σπιτιού προσβάσιμο από όλα τα μέλη της οικογένειας. Σ’ αυτόν το κατάλογο καταγράφονται οι εργασίες που αντιστοιχούν στο κάθε μέλος. Μάλιστα, μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να τον ζωγραφίσει ή να τον διακοσμήσει, όπως του αρέσει. Μην ξεχνάτε πως η ενεργός συμμετοχή του στη σύνταξη του καταλόγου δηλώνει το ενδιαφέρον του να σας βοηθήσει.
  • Σημειώστε την πρόοδο του παιδιού σας. Εξετάστε την πρόοδο του παιδιού σας στις δουλειές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε για τις δουλειές που του έχετε αναθέσει να φέρει εις πέρας, αν είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να προβείτε σε κάποιες αλλαγές, δηλαδή να μειώσετε ορισμένες ευθύνες ή να προσθέσετε νέες.
  • Μετατρέψτε την καθαριότητα σε παιχνίδι.
  • Διαγωνισμοί… σκούπας. Ρυθμίστε το ρολόι σας, σηκώστε τα μανίκια σας, πιάστε τη σκούπα σας και δείτε ποιος μπορεί να καθαρίσει το δωμάτιό του ή και όλο το σπίτι σε χρόνο ρεκόρ. Τα παιδιά θα απολαύσουν την πρόκληση, δίνοντάς τους το κίνητρο να ολοκληρώσουν τις δουλειές γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Μουσικές… δουλειές. Την ώρα που το παιδί κάνει τις δουλειές του σπιτιού, μπορείτε να βάλετε ένα cd με τα αγαπημένα του τραγουδάκια ούτως ώστε να μη νιώθει πως εξαναγκάζεται, αλλά να τις βλέπει ως ώρα διασκέδασης και εκτόνωσης.
  • Χωριστείτε σε ομάδες. Αν έχετε περισσότερα από δύο παιδιά χωριστείτε σε δύο ομάδες και μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού στη μέση. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη θα είναι και η νικήτρια.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας. Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε το παιδί σας και να εκτιμάτε το έργο του. Όταν το παιδί σας ολοκληρώνει το έργο εντός του χρονικού πλαισίου που έχετε ορίσει και αποτελεσματικά, μπορείτε να το ανταμείβετε με κάποιον τρόπο. Ποτέ μη συνδέσετε την ανταμοιβή με τη δωροδοκία.
Καθαριότητα σε σχέση με την ηλικία
  • Κάτω των 5 ετών:
Αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να βοηθήσει στην τακτοποίηση του δωματίου και των παιχνιδιών, στο στρώσιμο του κρεβατιού, στο ξεσκόνισμα, στην τοποθέτηση καθαρών πετσετών στο μπάνιο, στην προετοιμασία και στο συμμάζεμα του τραπεζιού.
  • Ηλικία 5-10 ετών:
Αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να τακτοποιήσει το δωμάτιο, να μαζέψει τα  παιχνίδια, να στρώσει το κρεβάτι, να πλύνει τα πιάτα, να πετάξει τα σκουπίδια, να ξεσκονίσει, να μαζέψει τα απλωμένα ρούχα που έχουν στεγνώσει και να βοηθήσει στο πλύσιμο του αυτοκινήτου.
  • Ηλικία 10-18 ετών:
Αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να φέρει εις πέρας όλες τις παραπάνω εργασίες, αλλά και να αναλάβει ό, τι έχει να κάνει σχετικά με το πλύσιμο - σιδέρωμα ρούχων, την καθαριότητα του μπάνιου, των παραθύρων και το πλύσιμο του αυτοκινήτου.

flowmagazine
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top