Γλυκό κουταλιού κυδώνι

0

το παραδοσιακό, ανάρπαστο γλυκό του κουταλιού

Τα κυδώνια είναι τα… χρυσά μήλα του φθινοπώρου. Φρούτα της γονιμότητας, κατά την αρχαιοελληνική παράδοση, είναι βιταμινούχα, αντιοξειδωτικά, αντιαλλεργικά και αρωματίζουν την αναπνοή. Εκτός των άλλων περιέχουν κάλιο και χαλκό, τη… χαρά της καρδιάς και του θυρεοειδούς, αντίστοιχα. Επειδή η φυσική γεύση τους είναι στυφή, πολλοί/ες αναζητούν την πιο γλυκιά έκδοση του φρούτου, που δεν είναι άλλη από το παραδοσιακό, ανάρπαστο γλυκό του κουταλιού.

Υλικά:
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 κιλό καστανή ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • Λίγα φύλλα αρμπαρόριζας
  • Χυμός από ένα μέτριο λεμόνι
Εκτέλεση:

Βάζεις το νερό μαζί με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ πλένεις τα κυδώνια και τα κόβεις στα 4, όπως τα μήλα.
Αφαιρείς τα σπόρια τους και τα κόβεις όπως τις λεπτές τηγανιτές πατάτες (εναλλακτικά τα τρίβεις κάθετα στο χοντρό μέρος του τρίφτη).
Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ρίχνεις μέσα τα κομμάτια από τα κυδώνια, κατεβάζεις λίγο ακόμα τη φωτιά (στο ενάμιση) και τα αφήνεις να βράσουν για μια ώρα χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα.
Για να βεβαιωθείς ότι το γλυκό έχει «δέσει», στάζεις μια σταγόνα από το σιρόπι στο νύχι σου και, αν δεν κυλήσει, είναι έτοιμο.
Τότε το αποσύρεις από το μάτι, ρίχνεις μέσα τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και τον χυμό του λεμονιού και σκεπάζεις με το καπάκι, για να πάρει το κυδώνι όλα τα αρώματά τους.
Στη συνέχεια αφήνεις το γλυκό να κρυώσει σιγά-σιγά μέσα στο σκεύος και κατόπιν το βάζεις σε γυάλινα βάζα.
Μπορείς να το φυλάξεις στο ψυγείο, για να έχεις διαθέσιμο όλο τον χρόνο αυτό το υπέροχο σπιτικό γλύκισμα (αν φυσικά προλάβεις και δεν φαγωθεί αμέσως).

foodosophy
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top