Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά

0

η γιαγιά μου, μας είχε αυτά τα φοβερά πιτάκια

Τα καλοκαιρινά απογεύματα, στα διαλείμματα από το παιχνίδι, κάναμε "έφοδο" στο τραπέζι της αυλής, όπου η γιαγιά μου, μας είχε αυτά τα φοβερά πιτάκια, μαζί με πολύ παγωμένο νερό.

Ακόμα δεν ξέρω τι είναι αυτό, που τα έκανε τόσο νόστιμα, ώστε οι φίλοι μου να τα τρώνε με τέτοια όρεξη.

Υλικά για 30 πιτάκια

• 6 φύλλα χοντρά για πίτες κομμένα κάθετα στα πέντε
• 2 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
• 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κυβάκια
• 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
• 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
• 1 πατάτα σε κυβάκια
• ½ φλυτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 - 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 - 2 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
• 1 καρότο τριμμένο
• 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
• 150 γραμ. φέτα τριμμένη
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο νερό
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• μαργαρίνη για τα φύλλα
• αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, την πατάτα και σοτάρουμε ελαφρά, μέχρι να γυαλίσουν.

Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, το καρότο, το μαϊντανό, το βασιλικό, το δυόσμο, το νερό και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πιούν τελείως τα ζουμιά τους. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη).
Όταν το πιούν, αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη, για 10΄ περίπου, μέχρι να κρυώσει λίγο.

Στο μεταξύ, ξεδιπλώνουμε τα φύλλα και όπως είναι, το ένα πάνω στο άλλο, τα κόβουμε κάθετα στα πέντε.
Έπειτα τα σκεπάζουμε, για να μη μας ξεραθούν.

Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και το αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας, τα λαδώνουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη, βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τα πιτάκια μας.

Συνεχίζουμε, μέχρι να διπλώσουμε όλα τα πιτάκια.Κάθε ένα πιτάκι που τυλίγουμε, το τοποθετούμε όρθιο σε ένα δίσκο.

Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αν τα βάλουμε σ᾿ ένα μπολ, με καπάκι που κλείνει καλά, χωρίζοντας κάθε στρώση με λαδόκολλα.

Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το αραβοσιτέλαιο και τηγανίζουμε τα πιτάκια μας, για 1΄ - 2΄ από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν λίγο και τα σερβίρουμε ζεστά ή ακόμα καλύτερα κρύα.

-- Αν αφαιρέσουμε το αυγό και τα τυριά, έχουμε ωραιότατα νηστίσιμα πιτάκια.

faghta-giagias
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top