Την Πέμπτη στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

0

Αφιερωμένο στον σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Σίφνου διοργανώνει από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου φεστιβάλ παραδοσιακής κυκλαδικής κουζίνας.

Πρόκειται για το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας με τίτλο «Η Σίφνος Στρώνει Τραπέζι» και είναι αφιερωμένο στον εκ Σίφνου ορμώμενο, σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί προσκλητήριο για τους τελευταίους εκδρομείς του καλοκαιριού, με παραδοσιακά εδέσματα στρωμένα στην κεντρική πλατεία και κυκλαδίτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.

Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα, Τήνος και Φολέγανδρος φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή κυκλαδική γιορτή με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών.

Φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων, είναι η Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη, από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και συλλόγων, επιχειρεί να προβάλει τα τοπικά προϊόντα και τη μοναδική παράδοση του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος στη γαστρονομία και τον πολιτισμό, και προτείνει εκτός από τις γεύσεις, τις παραδοσιακές τέχνες και τα έθιμα από τη Σίφνο και τα συμμετέχοντα νησιά.

Στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά (Παιδομαγειρέματα), μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κινητήριος δύναμη της προσπάθειας είναι η εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων και οι δυνατές σχέσεις φιλίας, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Κυκλαδιτών.

Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι να εκπροσωπηθεί κάθε νησί των Κυκλάδων και να αναπτυχθεί ο γευσιγνωστικός τουρισμός.

Τις επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών θα συνοδεύσουν:
Την Πέμπτη, ντόπιοι παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές θα καλωσορίσουν τα Κυκλαδονήσια με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της τοπικής παράδοσης.

Την Παρασκευή, θα «παντρευτούν» έθιμα και παραδόσεις του Σιφνέικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:00 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στον χώρο του φεστιβάλ στον Αρτεμώνα, όπου οργανοπαίκτες από τη Σίφνο, την Αμοργό, την Κύθνο, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Σχοινούσα και τη Σκιάθο θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον, για τους νησιώτες, που ανταμώνουν.

Η φετινή διοργάνωση θα κλείσει το Σάββατο με τη μουσική εκδήλωση «Άκου πώς τραγουδά η ψυχή μου» με τη Μαρία Αναματερού.

Το έργο έχει ενταχθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων ΑΕ στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top