για να είναι η χώρα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές
Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της κυβέρνησης, προκειμένου ώς τη Δευτέρα να έχουν υπογραφεί όλες οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για την κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να είναι η χώρα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, οι οποίες επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες για τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μετά τη δημοσίευση των ΚΥΑ θα ξεκινήσει αμέσως η αξιολόγηση του προσωπικού από τις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές. Η διαδικασία αξιολόγησης θα διαρκέσει περί τις 15 ημέρες.
Τελευταία εμπλοκή για τους 12.500 «διαθέσιμους» αποτελούν οι περίπου 1.765 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ, καθώς οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι δεν προχωρούν στην αυτοαξιολόγηση και στην κατάρτιση σχετικής λίστας.
Σε χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις, ο Κ.Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια και πως ήδη 17 ιδρύματα έχουν ανταποκριθεί και ώς τη Δευτέρα θα έχουν στείλει τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης.
Ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι παρά τον ασφυκτικό χρόνο που έχει δοθεί θα αποσταλούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και την Δευτέρα.
Την Τρίτη για το θέμα αυτό θα γίνει έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων στην Αθήνα.
Εκ μέρους των ΤΕΙ ο προεδρεύων της Συνόδου Γιάννης Χρυσουλάκης πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τον υπουργό Παιδείας μικρή παράταση 15 ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ο χρόνος που τους δόθηκε ήταν πολύ λίγος.
«Σχέδιο Β»
Πάντως, όπως έγινε γνωστό χθες, Παρασκευή, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας ακόμη και χωρίς την συμβολή των ιδρυμάτων, καθώς έχει ήδη καταρτίσει «σχέδιο Β».
Αυτό προβλέπει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η διαδικασία αξιολόγησης των οργανισμών των ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό θα περνά στο υπουργείο Παιδείας.
Η λύση αυτή θα προχωρήσει σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν επαρκεί η ΚΥΑ, με την οποία καταργούνται θέσεις.
Μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, την Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που πρόκειται να ενταχθούν στην κινητικότητα, ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
«Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας θα ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από το χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
Τις επόμενες ημέρες τίθενται σε διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, περίπου 2.000 υπάλληλοι υπουργείων και 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι από AEI και ΤΕΙ.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση δομών στους δήμους, απ' όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας.
in
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.