Είναι περισσότεροι απ’ όσοι νομίζουμε
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι σαδιστές μπορεί να κυκλοφορούν ανάμεσά σας;
Πιο πολλοί από όσοι θέλετε να πιστεύετε, απαντούν με πρόσφατη έρευνά τους τα πανεπιστήμια British Columbia και Texas.
Οι ερευνητές προσέφεραν σε μια ομάδα φοιτητών την «ευκαιρία» να παίξουν τον «εξολοθρευτή», σκοτώνοντας ζωντανά έντομα και παρατήρησαν «σκηνές φαινομενικής βίας» και στοιχεία που αποδείκνυαν τάσεις «καθημερινού σαδισμού».
Πάνω από 70 φοιτητές ψυχολογίας συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία πίστευαν ότι ήταν σχετικά με την «προσωπικότητα και την ανεκτικότητα σε θέσεις εργασίας που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της πρόκλησης».
Οι φοιτητές έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα τέσσερα δυσάρεστα καθήκοντα: να σκοτώσουν έντομα, να βοηθήσουν τον εξεταστή να σκοτώσει έντομα, να καθαρίσουν βρώμικες τουαλέτες ή να αντέξουν ένα παγωμένο ντουζ.
Όσοι επέλεξαν να καθαρίσουν τουαλέτες ή το ντουζ με... παγάκια, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι περισσότεροι προσφέρθηκαν να καθαρίσουν τις τουαλέτες, ωστόσο ένα 27% δέχτηκε να σκοτώσει ζωντανά έντομα, τα οποία φυλλάσσονταν σε κουτάκια με ονόματα όπως «Muffin, Ike και Tootsie». Ένα ακόμη 27% δέχτηκε να βοηθήσει τον εξεταστή να τα... εξολοθρεύσει.
Βέβαια, οι εθελοντές είχαν την εντύπωση ότι η διαδικασία προχωρούσε πραγματικά, όμως όπως αναφέρει δημοσίευμα του PopSci, δεν προκλήθηκε κακό σε κανένα από αυτά, καθώς η «εξολοθρευτική μηχανή» ήταν απλά μια κατάλληλα τροποποιημένη μηχανή κοπής του καφέ.
Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν να σκοτώσουν τα έντομα είχαν το υψηλότερο σκορ σε ένα τεστ για τη σαδιστική παρόρμηση, κατά το οποίο τούς ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον εαυτό τους με κλίμακες όπως «το να κάνεις κακό σε ανθρώπους είναι συναρπαστικό».
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο σαδισμός ίσως είναι πιο κοινός απ΄ ό,τι νομίζουμε κι ενώ δε χρειάζεται απαραίτητα να πάρει τη μορφή ενός «κατά συρροή δολοφόνου», μπορεί κάλλιστα να εκδηλωθεί μέσω του διαδικτύου.
«Η κουλτούρα του trolling είναι ένα μοναδικό παράδειγμα σαδιστικής συμπεριφοράς, από την οποία το άτομο παίρνει απόλαυση» είπε η ψυχολόγος του British Columbia, Erin Buckels.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychological Science.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.