«Νέο πλαίσιο ως το τέλος του έτους»
Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση.
Το θέμα τέθηκε επιτακτικά για άλλη μια φορά από τους επικεφαλής της τρόικας και -σύμφωνα με πληροφορίες- ήδη εκπονείται μελέτη από τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει επανεξέταση και εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου με τις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τη θέσπιση νέου πλαισίου, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο real.gr: «Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αυθαίρετα και πρόχειρα, αλλά με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα».
Ο ίδιος, εξήγησε ότι ήδη εκπονείται μελέτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο θα δείξει εάν πράγματι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην Ελλάδα: «Στη βάση αυτής της μελέτης και, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη και την ελληνική πραγματικότητα, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές προκειμένου το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας να συγκλίνει με αυτό των περισσότερο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών».
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να καταργηθεί η έγκριση του υπουργού Εργασίας ή του περιφερειάρχη που απαιτείται σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων που υπερβαίνουν τα σημερινά όρια.
Τι ισχύει σε Ελλάδα και ΕΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων.Μια επιχείρηση που απασχολεί από 20 έως 150 άτομα μπορεί να απολύσει μέχρι 6 εργαζόμενους.
Αν απασχολεί πάνω από 150 άτομα μπορεί να απολύσει το 5% και έως 30 εργαζόμενους.
ΒΕΛΓΙΟ
Από το 1998 στο Βέλγιο ισχύει ο ο «νόμος Ρενό».Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 20 έως 100 εργαζόμενους, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τους 10.
Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 100 έως 300 εργαζόμενους μπορούν να απολύσουν το 10% των εργαζομένων, ενώ οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 300 ατόμων μπορούν να απολύσουν 30 άτομα κάθε μήνα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρκετά πιο ελαστικό σε σύγκριση με την χώρα μας είναι το καθεστώς στη Γερμανία.Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να το δηλώσει 30 μέρες πριν στο γραφείο εύρεσης εργασίας όταν μία επιχείρηση απασχολεί από 21 έως 59 άτομα και θέλει να απολύσει 6 εργαζόμενους,
Επίσης, το δηλώνει όταν απασχολεί από 60 έως 499 άτομα και θέλει να απολύσει το 10%.
Τέλος, μία επιχείρηση που έχει από 500 και πάνω εργαζόμενους έχει υποχρέωση να το δηλώσει 1 μήνα πριν όταν θέλει να απολύσει 30 εργαζόμενους.
ΑΓΓΛΙΑ
Στην Αγγλία πριν γίνουν μαζικές απολύσεις, ο εργοδότης πρέπει να μιλήσει με τον κάθε υπάλληλο και να τον απορροφήσει σε κάποια άλλη θέση. Αν ο εργαζόμενος την αρνηθεί αφαιρείται το δικαίωμα αποζημίωσης.Από 2 χρόνια και πάνω η αποζημίωση ισούται με την πληρωμή μιας εβδομάδας για κάθε χρόνο που συμπληρώνεται στην εταιρεία.
Για απολύσεις πάνω από 100 άτομα, ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει τους εργαζόμενους 3 μήνες πριν από την ημερομηνία απόλυσης, ανεξαιρέτως μεγέθους της εταιρίας. Δηλαδή, μία εταιρία που απασχολεί 1000 άτομα, μπορεί να απολύσει τα 900 ή και παραπάνω.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.