Πρόκειται για μεγάλες γάτες που εξελίχθηκαν για να σκοτώνουν
Διεθνής ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησε τα γονιδιώματα μιας τίγρης, ενός λιονταριού και μιας λεοπάρδαλης του χιονιού, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών.
Η έρευνα δίνει νέα στοιχεία για το πώς τα μεγάλα αιλουροειδή εξελίχθηκαν για να σκοτώνουν, αναπτύσσοντας ανώτερη μυϊκή δύναμη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η τίγρης μοιράζεται το 96% των γονιδίων της με τη γάτα, το μόνο αιλουροειδές του οποίου το γονιδίωμα είχε αποκωδικοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η έρευνα
Στην πρώτη φάση της μελέτης τους οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Yun Sung Cho από το Ίδρυμα Γενωμικής Έρευνας στη Νότιο Κορέα, χαρτογράφησαν τη γενετική αλληλουχία μιας τίγρεως της Σιβηρίας.
Στη συνέχεια οι ερευνητές προσδιόρισαν τη γενετική αλληλουχία τεσσάρων άλλων μεγάλων αιλουροειδών: του αφρικανικού λιονταριού, της λεοπαρδάλης του χιονιού, της λευκής τίγρεως της Βεγγάλης και του λευκού αφρικανικού λιονταριού.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, εκτός από ορισμένες γονιδιακές διαφορές, όπως για παράδειγμα δυο γονίδια που εξελίχθηκαν στις λεοπαρδάλεις του χιονιού και τα λευκά αφρικανικά λιοντάρια για να βοηθήσουν την προσαρμογή σε μεγάλα υψόμετρα, σε γενικά πλαίσια τα αιλουροειδή μοιράζονται 1.376 γονίδια, τα οποία συνδέονται με ισχυρές μυϊκές ίνες, πολύ καλή όσφρηση και ευκολία στην πέψη των πρωτεϊνών.
Πολλά από αυτά τα γονίδια σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κοινά και στις γάτες, οι οποίες συγκαταλέγονται στους καλύτερους κυνηγούς θηραμάτων.
Εκτιμάται ότι στην άγρια φύση έχουν απομείνει λιγότερες από 4.000 τίγρεις και η διατήρηση του πληθυσμού τους είναι ύψιστης σημασίας για τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο προσδιορισμός της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων των αιλουροειδών θα συμβάλλει σημαντικά στην αναπαραγωγή των τίγρεων στους ζωολογικούς κήπους με στόχο τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας.
Σύμφωνα με τον Δρ. Jong Bhak, έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, τα αιλουροειδή προσαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία ως θηρευτές στο περιβάλλον τους, κάτι που αντανακλάται στα γονίδια τόσο των τίγρεων όσο και της γάτας. «Οι τίγρεις είναι απλά μεγάλες γάτες. Τα δυο είδη είναι πολύ πιο κοντά απ ό,τι νομίζαμε», τόνισε ο ερευνητής.
econews
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.