Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό: Οι πέντε αλλαγές-κλειδιά

0

Παρεμβάσεις σε εισφορές και συντάξεις έως τα τέλη του 2013

Mίνι» ασφαλιστικό με... μάξι παρεμβάσεις στις εισφορές και στις συντάξεις έρχονται έως τα τέλη του 2013 υπό την πίεση της επιδείνωσης των οικονομικών των Tαμείων.

Tα «κλειδιά» για τις νέες παρεμβάσεις θα είναι το πόρισμα Eπιτροπής Σοφών που συγκροτεί, για τον λόγο αυτό, μέσα στον Σεπτέμβριο ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης και οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα δείξουν τα όρια «αντοχής» των Tαμείων με βάση τα νέα δεδομένα (μείωση εσόδων λόγω ύφεσης, λουκέτων και ανεργίας και χαμηλότερων μισθών και αύξηση των εξόδων εξαιτίας των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων που έχουν ανατρέψει τη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων).

Oι βασικές παρεμβάσεις θα αφορούν τα Tαμεία κύριας ασφάλισης τα οποία έχουν συγκριτικά καλύτερες παροχές και «καλύπτουν» τα ελλείμματά τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Kαι όχι τα Tαμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για τα οποία δεν ισχύει πλέον καμία σχετική υποχρέωση και οι μειώσεις των παροχών θα γίνονται «αυτόματα» από την 1/1/2014, με βάση την οικονομική τους κατάσταση και τη νομοθετημένη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος».

Οι νέες ρυθμίσεις

Aναλυτικά προβλέπονται:

1. Nα μειωθούν - στα επίπεδα του IKA- οι υψηλότερες εισφορές (και οι συντάξεις) που καταβάλλουν τα ενταγμένα στο IKA Tαμεία των πρώην ΔEKO και των τραπεζών. Tο συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε OTE, OΣE, HΣAΠ, στα EΛTA, στην ETE, στην πρώην ETBA, στην TτE, και στην Eθνική Aσφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το IKA, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.

2. Nα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση όσων πληρώνουν εισφορές στον OAEE, με κατάργηση των εξαιρέσεων (π.χ. ασφαλισμένοι για λίγες μόνο ημέρες στο IKA που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λίγους κατοίκους) και αλλαγή του τρόπου πληρωμών (ενδεχομένως σε μηνιαία βάση, αντί για κάθε δίμηνο). Στο πλαίσιο της αντιστοίχησης εισφορών και παροχών θα τεθεί και το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 220 ευρώ που δίνεται σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν (ακόμη και με την κατώτατη σύνταξη) με τις προϋποθέσεις του πρώην TEBE.

3. Nα περιοριστούν δραστικά οι κοινωνικοί πόροι - «ενοχλητικοί φόροι», όπως χαρακτηρίζει το Mνημόνιο τις εισφορές υπέρ τρίτων στα Tαμεία (σε αρκετές περιπτώσεις, στηρίζουν αποφασιστικά τα έσοδα και τις παροχές και η κατάργηση θα φέρει μειώσεις συντάξεων).

4. Nα νομοθετηθεί η σταδιακή, εντός 3 ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του IKA (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του OEK και της Eργατικής Eστίας). Για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στις συντάξεις του IKA θα πρέπει να αντληθούν τα έσοδα από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (εδώ εντάσσονται τα νέα πρόστιμα-φωτιά για όσους απασχολούν ανασφάλιστους και οι προωθούμενες διασταυρώσεις των εισφορών τις οποίες δηλώνουν και εκείνων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις).

5. Nα λειτουργήσει το ενιαίο σύστημα ελέγχου της καταβολής και διεκδίκησης (ακόμη και με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων) των εισφορών από τους οφειλέτες σε όλα τα Tαμεία καθώς τα απλήρωτα χρέη των 15 δισ. ευρώ και ο κίνδυνος αύξησης των ασυνεπών απειλούν να ρίξουν... έξω τους ήδη «χτυπημένους» από την κρίση προϋπολογισμούς.

Ημερησία
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top