Ζάκυνθος: Η απόλυτη ωραιότητα

0

Στο νήμα του πιο όμορφου ονείρου στέκεται αυτό το νησί

«Κάποτε μ' έφεραν τα κύματα παιδί στη γη που είν' απ' ανθούς κι από τραγούδια ηλιοχυμένη...ξεγνάντεψα την εξοχή της, του πράσινου μεθύσι και χαροκοπιά, μόσχος τ' αγέρι της και μόσχος η πνοή της…». Έτσι μιλάει για τη Ζάκυνθο ο Κωστής Παλαμάς στο ομώνυμο ποίημα του.

Στο νήμα του πιο όμορφου ονείρου στέκεται αυτό το νησί μέσα σε καταπράσινο τοπίο και σε ονειρεμένες παραλίες με εντυπωσιακές σπηλιές. Βρίσκεται απέναντι από την Κυλλήνη ενώ συνομιλεί με την Κεφαλονιά. Μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Πάτρας σε 2 ώρες ή της Κυλλήνης σε μία ώρα είτε αεροπορικώς σε πτήση διάρκειας 45 περίπου λεπτών.

Το Φιόρε του Λεβάντε σας αποκαλύπτεται...
Ο σεισμός τον Αύγουστο του 1953 και η φωτιά που ακολούθησε κατέστρεψαν ολοσχερώς τα περισσότερα σημαντικά κτίρια του νησιού. Το πείσμα και η επιμονή των κατοίκων, όμως, οδήγησαν στην αναγέννηση του νησιού χτίζοντας από την αρχή τα πάντα με έναν απίστευτο σεβασμό στην παράδοση και στην επτανησιακή αρχιτεκτονική. Είναι η σημερινή μορφή της πόλης της Ζακύνθου με τα αριστοκρατικά κτίσματα και τα επιβλητικά αγάλματα.

Ζάκυνθος: Η απόλυτη ωραιότητα Πάρτε το παραλιακό δρόμο «Στράτα Μαρίνα» και απολαύστε έναν ωραίο περίπατο που καταλήγει στην μεγάλη πλατεία προς τιμήν του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Εδώ, βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο καθώς και το Μεταβυζαντινό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει διασωθέν υλικό από το σεισμό, περίπου 900 έργων τέχνης από μοναστήρια και ναούς, με τη μεγάλη συνδρομή του βυζαντινολόγου Μανώλη Χατζιδάκη. Ο πεζόδρομος θα σας οδηγήσει στην πίσω πλευρά όπου βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου και η ομώνυμη πλατεία, όπου φιλοξενεί και το πλούσιο σε αρχειακό υλικό μουσείο Σολωμού-Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων. Στο μουσείο φυλάσσονται και τα οστά των δύο ποιητών.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το μνημείο που μας σκαλίζει το θυμικό για να εντυπωθεί σ΄αυτό καθαρά η θυσία των δύο αγωνιστών του ΕΑΜ που οδηγήθηκαν στην κρεμάλα από τους Ναζί. Εκεί κοντά χτυπάει και η καρδιά του πιο εμπορικού δρόμου της χώρας, η οδός Αλεξάνδρου Ρώμα με πλήθος από μαγαζιά για να κάνετε τις αγορές για εσάς και τους αγαπημένους σας. Παντού υπάρχουν καφετέριες για να δροσιστείτε με ένα χυμό, ταβερνάκια, αν η κοιλιά σας γουργουρίζει και φυσικά μπαράκια για τια νυχτοπερπατήματα.

Ζάκυνθος: Η απόλυτη ωραιότητα Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη, στον παλαιό συνοικισμό Μπόχαλη είναι χτισμένο, πνιγμένο μέσα στα πεύκα, το κάστρο βενετσιάνικης κατασκευής, το οποίο στη διάρκεια της ενετοκρατίας χρησίμευε ως πρωτεύουσα του νησιού. Μέσα στο κάστρο σε μια κυκλική διαδρομή θα θαυμάσετε  πολεμίστρες, πυροβόλα καθώς και τις πέτρινες θολωτές φυλακές. Κοντοσταθείτε στον προμαχώνα Grimani, όπου η θέα στην πόλη και στο λιμάνι θα στηλώσει το βλέμμα σας εκεί και με δυσκολία θα το πάρετε. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα σύγχρονο λιθόκτιστο αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να δροσιστείτε έχοντας κυριολεκτικά στα πόδια σας τον κόλπο του Λαγανά.

Αξιοθέατα και ξεχωριστές ακροθαλασσιές
Στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου, σε μια περιοχή απομονωμένη και μέσα σ΄ένα άγριο τοπίο βρίσκονται τόσο η Μονή Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, όπου έζησε κάποιο διάστημα ο Άγιος Γεράσιμος προστάτης της Κεφαλονιάς, όσο και η Μονή της Παναγιάς της Αναφωνήτριας. Ακριβώς κάτω από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου θα αγναντέψετε από ψηλά, τη διασημότερη ελληνική παραλία παγκοσμίως, το Ναυάγιο. Πανέμορφη, έχει κρυστάλλινα καταγάλανα νέρα και λευκή ψιλή άμμο με απότομους βράχους ένα γύρω να την αγκαλιάζουν σφιχτά. Δεν υπάρχει πρόσβαση από την ξηρά, η προσέγγιση γίνεται μονάχα με πλωτό μέσο από οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Το όνομά της το έχει πάρει από το κουφάρι του πλοίου που ναυάγησε το 1983 και το κύμα της θάλασσας το ξέβρασε εκει.

Ζάκυνθος: Η απόλυτη ωραιότητα Σε απόσταση 9 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται η πολύσυχναστη παραλία του Λαγανά με τα ζεστά και ρηχά νερά. Όσοι αγαπάτε τα θαλάσσια σπορ, από εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε με καϊκι για καταδύσεις. Είναι από τις πιο γνωστές και πιο οργανωμένες παραλίες στο νησί. Στο κόλπο αυτό βρίσκεται και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όπου αναπαράγονται πολλά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως είναι  η χελώνα Caretta-Caretta, η φώκια  Monachus-Μonachus, ρινοδέλφινα και άλλα. Εντυπωσιακή είναι η βόλτα με βαρκάκια, που ο πάτος τους είναι γυάλινος προσφέροντας μοναδικό θέαμα στο βυθό.

Μία από τις βόλτες που θα σας μείνει αξέχαστη είναι η ξενάγηση με καϊκι στη βορειανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Σκηνίτη, στις περίφημες Γαλάζιες Σπηλιές. Πρόκειται για τόξα στο βράχο που με το φως του ήλιου τις πρώτες πρωινές ώρες δημιουργούν εκπλητική αντανάκλαση στο βυθό. Μοιάζει με ένα αέναο παιχνίδι με το φως. Είναι από τα δυνατότερα φυσικά σημεία του νησιού με το Κυανούν Σπήλαιο να βρίσκεται στην κορυφή. Σε όλο το νησί υπάρχουν αμέτρητες σπηλιές με είσοδο είτε στην επιφάνεια είτε υποθαλάσσια, οι οποίες προσφέρονται για καταδύσεις. Πολλές απο αυτές φιλοξενούν στο εσωτερικό τους νυχτερίδες!

Ζάκυνθος: Η απόλυτη ωραιότητα Οι επιλογές για να δροσιστείτε είναι πολλές συνδυάζοντας καθαρά νερά και πολύ ζωντανή φύση. Η παραλία στα Ξύγκια είναι βαθιά με χρυσαφένια άμμο ένω έχει την ιδιαίτερη σπηλιά στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Από εκεί αναβλύζουν υφάλμυρα νερά με έντονη μυρωδιά από θειάφι. Είναι ιαματικά και ενδείκνυνται για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδες.

Νοστιμιές της τοπικής κουζίνας και ξεκούραση
Στο Saffran θα μπορέσετε να γευτείτε ωραίους θαλασσινούς μεζέδες που συνοδεύουν μοναδικά το τσίπουρο μιας και είναι το μοναδικό τσιπουράδικο. Θα βρείτε ολόφρέσκα όστρακα και διάφορες ποικιλίες με ψαρικά. Στην περιοχή του Κοιλωμένου κάντε μια όμορφη βόλτα στους παραδοσιακούς οικισμούς και ύστερα επιβάλλεται μια στάση στην ταβέρνα «Αλιτζερίνοι» για να γευτείτε ζακυνθινές λιχουδιές. Τα πιο νόστιμα πιάτα είναι το κουνέλι στιφάδο και η φοβερή σκορδαλιά καθώς και το παραδοσιακό πικάντικο λαδοτύρι. Στον Λάτα στη περιοχή της Μπόχαλης, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε από το σπιτικό παγωτό και τα λαχταριστά γλυκά της κυρίας Δέσποινας.

Για το νυχτερινό σας ύπνο σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα μικρά σπιτάκια «Adriana» στον Βασιλικό, ο οποίος απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Πρόκειται για διαμερίσματα  με πολλές παροχές σε έναν πολύ όμορφο και περιποιημένο εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Στην περιοχή του Λαγανά μια πολύ καλή επιλογή είναι το «Astir Beach Hotel» με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Το ξενοδοχείο διαθέτει και εστιατόριο.

Ζάκυνθος: Η απόλυτη ωραιότητα Η Ζάκυνθος είναι απρόσμενα όμορφη, μιας και ο επισκέπτης ανακαλύπτει κρυμμένες φυσικές ομορφιές που τον βρίσκουν απροετοίμαστο. Τα λόγια είναι οπωσδήποτε λιγοστά για να περιγράψουν την γοητεία της. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το εξωτικό λουλούδι ανάμεσα στα Επτάνησα. Διατηρεί αλώβητη τη φινέτσα και την αρχοντιά, απόρροια της πολύχρονης παραμονής των Ενετών, που οπωσδήποτε υπερτερούσαν έναντι των Τούρκων. Είναι ένα νησί που αφομοίωσε σαν σφουγγάρι τα καλά στοιχεία της ενετοκρατίας προσαρμόζοντάς τα στην ελληνική της ιδιοσυγκρασία και στην τοπική της παράδοση. Όλα τα χρώματα και όλα τα αρώματα θα τα βρείτε εδώ, σ’ έναν μαγικό νησιωτικό προορισμό...

flowmagazine
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top