Μάθετε το παιδί να είναι υπεύθυνο

0

Είναι σημαντικό το παιδί σας να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του

Μπορεί κάποιες φορές να διασκεδάζετε με τις δικαιολογίες που σκαρφίζεται το παιδί σας για να κρύψει την ενοχή του για κάτι που έκανε, ωστόσο θα πρέπει να μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Τα παιδιά δυσκολεύονται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους καθώς γνωρίζουν ότι οι γονείς τους θα τα μαλώσουν. Ακόμα και στην περίπτωση που έρχονται αντιμέτωπα με τις πράξεις τους, οι δικαιολογίες που σκαρφίζονται είναι ασύλληπτες.

Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας όμως πως το να αναλαμβάνει τις ευθύνες του το παιδί σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον του και είναι κάτι που διδάσκεται όπως οι καλοί τρόποι, οι αρχές και η καλή συμπεριφορά.

Οπότε την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση δείτε το σαν μία πολύ καλή ευκαιρία για να του μάθετε πώς πρέπει να συμπεριφέρεται.

«Έγινε...κατά λάθος»

Ενώ έχετε τονίσει επανειλημμένως στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να πειράζει τα χαρτιά της δουλειάς σας, εκείνο όχι απλά συνεχίζει αλλά σήμερα αποφάσισε να τα ζωγραφίσει. Όταν το ρωτήσατε γιατί το έκανε, αυτό απάντησε «κατά λάθος, ήταν ατύχημα!».

Σε αυτή την περίπτωση όσο και να θέλετε να βάλετε τις φωνές συγκρατηθείτε, μην το τιμωρήσετε και μην το αναγκάσετε να παραδεχτεί ότι το έκανε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το ενημερώσετε για τις συνέπειες που έχει η πράξη του σε εσάς αλλά και σε εκείνο.

Πείτε του για παράδειγμα «θα πρέπει να τα φτιάξω από την αρχή κι έτσι δε θα έχω χρόνο για να παίξουμε το αγαπημένο σου παιχνίδι». Στη συνέχεια ζητήστε του να σας βοηθήσει να κάνετε αυτή τη δουλειά μαζί ώστε να καταλάβει πως πρέπει να επανορθώνει για ό,τι κάνει.

«Αυτός με ανάγκασε»

Βλέπετε το γιο σας να τραβάει τα μαλλιά της κόρης σας και όταν το μαλώνετε σας λέει πως εκείνη τον ανάγκασε γιατί τον χτύπησε πρώτη. Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας πως ο,τι κι αν κάνουν τα άλλα παιδιά, εκείνο έχει την ευθύνη της πράξης του.

Όταν η ένταση της στιγμής περάσει εξηγήστε του ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή του την επόμενη φορά και προσπαθήστε να το βάλετε στη θέση της αδερφής του ζητώντας του να σας πει πως θα αισθανόταν εάν κάποιος του τραβούσε τα μαλλιά.

«Ορκίζομαι δεν το έκανα εγώ!»

Βρήκατε το καλό σας βάζο σπασμένο και όταν ρωτήσατε το παιδί σας τι συνέβη σας απάντησε «ορκίζομαι δεν το έκανα εγώ!». Θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι εάν σας πει την αλήθεια από την αρχή δε θα θυμώσετε όσο εάν σας πει μια φανταστική ιστορία.

Για να κάνετε το παιδί σας να ομολογήσει, όταν σας πει τη δική του εκδοχή, με ήρεμο τρόπο πείτε του για παράδειγμα «αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση αλλά περιμένω να μου πεις τι πραγματικά έγινε».

Μόλις "ομολογήσει"επιβραβεύστε το για το γεγονός ότι σας είπε την αλήθεια ακόμα κι αν η πράξη του πρέπει να τιμωρηθεί.

newsbeast
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top