Bloomberg: Οι Έλληνες έγιναν σερβιτόροι των 500 ευρώ για να επιβιώσουν

0

δίνει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που βιώνουν οι έλληνες

Αποκαρδιωτικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Greeks Wait Tables and Hope for Economic Dawn» στο οποίο η ανταποκρίτριά του, Μαρία Πετράκη, δίνει το στίγμα της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Η Μαρία Πετράκη μίλησε με την 28χρονη σερβιτόρα Ολυμπία Αγγελή, η οποία είδε τις απολαβές της να μειώνονται όπως λέει κατά το ήμισυ μέσα σε τρία χρόνια. Η ίδια δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στις τουριστικές σπουδές της, πάντως προς το παρόν δεν έχει το περιθώριο να χάσει έστω και τα 500 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της.

«Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης για να τους συντηρήσουν οι γονείς τους. Αλλά εγώ είμαι μοναχοπαίδι και ποτέ δεν έφυγα από το σπίτι. Συντηρώ τους γονείς μου, τους βοηθώ να πληρώσουν το ενοίκιο, τους φροντίζω» λέει η Ολυμπία.

greeks3.jpg

Η 28χρονη δηλώνει ότι συνεχίζει να δουλεύει ως σερβιτόρα, για να μην μεταναστεύσει όπως η φίλη της, που πριν από δυο χρόνια έφυγε για την Βρετανία: «Εγκατέλειψε τις σπουδές της εδώ. Το μόνο που έβλεπε ήταν σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι».

Η Ολυμπία δεν ακολούθησε σπουδές ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως λέει, η ιστορία δεν... γεμίζει την κατσαρόλα. Προτίμησε τις τουριστικές σπουδές και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η ανταποκρίτρια μιλώντας με εργαζόμενους δίνει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που βιώνουν οι έλληνες εργαζόμενοι: «Ο τουρισμός είναι η «βιομηχανία» που συντηρεί χιλιάδες Έλληνες και αναμένεται να συμβάλλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Μέχρι όμως να γίνει αισθητή η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη, πολλοί νέοι αναγκάζονται και μεταναστεύουν και όσοι μένουν, συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να σερβίρουν καφέ στην Πλάκα, κερδίζοντας 500 ευρώ το μήνα που τους βοηθούν να μείνουν εκτός της στρατιάς των ανέργων οι οποίοι και αυξάνονται συνεχώς. Το να μην χάσουν την δουλειά τους έχει γίνει μια καθημερινή αγωνία για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που ακόμη εργάζονται.


Η Ελλάδα έχει την αγία τριάδα των κρίσεων, λέει ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος σε επενδυτική εταιρεία με έδρα την Ελβετία. «Έχει κρίση δημοσίου χρέους, τραπεζική κρίση, πολιτικο-πολιτισμική κρίση. Έχει γίνει ο φάρος της Ευρώπης (που προειδοποιεί): μείνετε μακριά από αυτή την περιοχή» υποστηρίζει ο Α. Κούτρας».

greeks 2.jpg

«Δεν βλέπω καμία αλλαγή στο τεράστιο μέγεθος του χρέους», δήλωσε ο Bruce Stout, διευθυντής του Murray International Trust στο Εδιμβούργο και επισκέπτης της Κρήτης φέτος.

Στους δρόμους της Αθήνας βλέπεις Ελληνες και άλλους να κοιμούνται στις πόρτες τραπεζών και καταστημάτων. Ομοίως, τα λεωφορεία του αεροδρομίου που αφήνουν τους τουρίστες στους δρόμους της πλατείας Συντάγματος απέναντι από το Κοινοβούλιο, συχνά μπλοκάρονται από τους ζητιάνους που σκύβουν με τα χέρια απλωμένα στις άκρες των πεζοδρομίων».

star

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top