Για αθεράπευτες νερο...φίδες

0

Με μέτρο κορίτσια, όχι κουβάδες!

Εντάξει,  το καλοκαιράκι για όλους λίγο-πολύ είναι μια μεγάλη χειμωνιάτικη Κυριακή. Το κρασάκι, η μπιρίτσα ή ότι άλλο ακούει στο όνομα αλκοόλ και μας συνοδεύει δίπλα στο αναμμένο τζάκι, βάζει το μαγιώ του, μεγαλώνει μερικά ποτήρια και μεταφέρεται σε τουριστικά θέρετρα. Δικαιούνται άλλωστε, ν' αλλάξουν κι αυτά παραστάσεις !

Εμείς φυσικά, πάντα ως άνθρωποι με ευσυνειδησία και καλές προθέσεις, του κάνουμε παρέα  παντού και πάντα. Θεμελιώδη κριτήρια, δυνατής φιλίας !

Τι γίνεται όμως, όταν η κατά τ' άλλα γευστική μπυρίτσα γίνεται προέκταση του δεξιού χεριού μας ; (Δεν είναι νόμος, υπάρχουν και οι αριστερόχειρες!)

Την δροσιά του να έχεις

Ανάμεσα στα δεκάδες ποτά και χιλιάδες καλοκαιρινά κοκτέιλ, είναι λογικό οι πότες που σέβονται τον εαυτό τους να προβληματίζονται, για το ποια είναι η πιο "safe" επιλογή.

Το ποτό, ελοχεύει τον κίνδυνο να μας φορτώσει με περιττές θερμίδες και συνακόλουθο βάρος, προτού προλάβουμε να τσουγκρίσουμε τα  ποτήρια.

Γιατί;

Διότι πρόκειται για μια πηγή ενέργειας, η οποία και διασπάται στον οργανισμό, δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, την ίδια στιγμή που η πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων από το φαγητό μας φορτώνουν μόλις με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι όσες θερμίδες λαμβάνουμε από το ποτό, έρχονται για να μείνουν πάνω μας και να μας θυμίζουν το αξέχαστο καλοκαίρι, αφού δεν διαθέτουν καμία θρεπτική αξία. Και δεν βγάζουμε καλύτερα καμία φωτογραφία ;

Στο κυρίως

Μπίρα: Συνήθως έχει μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (4-5%), ενώ περιέχει και υδατάνθρακες.
Αν περιμένεις με το πέρασμα του χρόνου η ευρέως γνωστή "μπυροκοιλιά" να γίνει ύψος, πρέπει να γνωρίζεις ότι μια συσκευασία των 250 ml έχει περίπου 150 θερμίδες. Οι "μαύρες" ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

 Ωστόσο, υπάρχουν και οι light, λιγότερο ενοχοποιημένες, αφού μας δίνουν περίπου 30 με 40 θερμίδες λιγότερο από τις κανονικές. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων λοιπόν με τον δροσιστικό μας πειρασμό, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε εκείνες με την μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκόολ.

Στο ελληνικό εμπόριο υπάρχει μια τεράστια γκάμα μέσα από την οποία μπορούμε να διαλέξουμε:

Chimay, Lucifer-9%
Duvel - 8,5%
McFarland - 5,6%
Erdinger - 5,3%
Stella Artois, Carib - 5,2%
Craft, Murphy's, Lowenbrau, Kronenbourg, Kaiser, Henninger, Heineken, Genesis, Foster's, Fix, Fischer, Carlsberg, Bud, Beck's, Μύθος, Amstel, Alfa -5%
Paulaner, Krombacher - 4,9%
Edelsteiner, Ventins - 4,8%
Corona - 4,6%
KEO - 4,5%
Guiness - 4%
Budweiser - 3,8%
Veltins, Buckler - 0,5%

Κρασί:  Γνωστό, ως το ποτό που ευφραίνει καρδίαν, συνοδεύει τα περισσότερα καλοκαιρινά μας τσιμπούσια.

Κυμαίνεται από 8-14%  σε περιεκτικότητα αλκοόλ και συναγωνιζόμενο με την μπύρα, κερδίζει την μάχη, αφού μέχρι και η επιστήμη μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε μέχρι και 2 ποτήρια την ημέρα.

Με μέτρο κορίτσια, όχι κουβάδες !


Ιδίως το κόκκινο φημίζεται ως αντιξειδωτική ασπίδα για την  προστασία που παρέχει στην καρδιά, επιβαρύνοντάς μας με 90-110 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ το λευκό μόλις με 80.

Για  after

Εδώ εντάσσονται τα λεγόμενα σκληρά ποτά: ρούμι, ουίσκι, τζιν, βότκα κτλ. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκόολ, περίπου 40-50%, και η θερμιδική τους αξία αρκετά υψηλή, συγκρινόμενη με την ποσότητα τους (100 θερμίδες στα 45ml).

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα όταν συνδυάζουμε τα αγαπημένα μας ποτά με ζάχαρη ή αναψυκτικά. Μπορούν να μας δοθούν με 2 γουλιές απλόχερα πάνω από 150-200 θερμίδες (Pina Colada, Bloody Mary, Gin Tonic).

ΤΙP FOR FIT

         Επειδή το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό, μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και μειωμένες αντιστάσεις ως προς ξηρούς καρπούς και πατατάκια που διακοσμούν το τραπέζι.
Αν όμως σκεφτούμε ότι ένα μπολάκι ξηρών καρπών(100 γρ.) κρύβει περίπου 600 θερμίδες, ενώ με πατατάκια(50 γρ.) ανάλογα με την γεύση 300-350, θα ήταν προτιμότερο να το παίξουμε υπεράνω και να τα θεωρήσουμε  αποτυχημένο ντεκόρ.

        Αν έχουμε ήδη από το πρωί φιξάρει μια απογευματινή - βραδινή έξοδο για ποτό, καλύτερα να αποφύγουμε να πιούμε αλκοόλ κατά την διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν δεν είμαστε η προσωποποίηση του "γερού ποτηριού", πίνοντας διάσπαρτα μέσα στο 24ωρο δεν θα είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε με ακρίβεια, τί και πόσο ήπιαμε στο τέλος της ημέρας.

         Δεν είναι καλο να λέμε  το νερό, νεράκι, ακόμα και αν δημιουργείται η ψευδής πεποίθηση ότι το αντικαθιστούμε μέσα από τροφές και άλλα ήδη ποτών. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεδιψάσουμε είναι το νερό, γεγονός που θα μας βοηθήσει να πιούμε και λιγότερο ποτό στην συνέχεια. Εξάλλου, το ποτό έχει διουρητική δράση και μπορεί να μας προκαλέσει αφυδάτωση.

         Αν επίσης θέλουμε να ξεδιψάσουμε εμείς και "όχι το μάτι", ας ξεκινήσουμε με ένα ποτήρι κρασιού ή ποτού. Το να παραγγείλουμε απευθείας μπουκάλι, μας δημιουργεί υποσυνείδητα το κατοχικό άγχος του "μέχρι και την τελευταία σταγόνα", κάνοντάς μας να πίνουμε περισσότερο.

         Αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα χρωματιστά κοκτέιλ (λογικό), τουλάχιστον ας ζητήσουμε από το bar να μας το σερβίρουν σε ένα χαμηλό ποτήρι, γεγονός που θα μας σώσει από ανυπολόγιστες θερμίδες, ενώ θα φάμε και πιο ξένοιαστες τις φράουλες.

         Ας αντικαταστήσουμε τους συνοδευτικούς χυμούς των ποτών (πχ. Βότκα πορτοκάλι) με φυσικούς ή έστω με συμπυκνωμένους χωρίς ζάχαρη. Μια, επίσης διαιτητική λύση είναι η σόδα.


         Αν στο κρασάκι μας προσθέσουμε ανθρακούχο νερό ή 2-3 παγάκια, θα δούμε πως το ποτό αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση και όντας αραιωμένο μας δίνει και λιγότερες θερμίδες.


Όπως και να έχει, κάθε καλοκαίρι, ταξίδι, ζωή, χρειάζεται κάποια "αμαρτωλά" συστατικά για να αποκτά ενδιαφέρον. Το αριστοτελικό παν μέτρον άριστον (αν και δεν είμαι σίγουρη ότι εννοούσε το ποτό), θα μας βοηθήσει να διακρίνουμε που τελειώνει η απόλαυση και που ξεκινάει η κατάχρηση.

fe-mail
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top