Αρακάς με πανσέτα & κεφαλογραβιέρα

0

ένα πιάτο οικονομικό για όλη την οικογένεια

bara ylika
  • 1000 γρ. αρακάς καθαρισμένος, φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 600 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 400 γρ. πανσέτα κομμένη σε μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (ξεχωριστά το λευκό μέρος και ξεχωριστά το πράσινο)
  • 80ml (1 ποτήρι) λευκό ξηρό κρασί.
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • Χυμός από 2 γλυκολέμονα
  • Θυμάρι φρέσκο, άνηθο, και δυόσμο (ιδανικά ο δυόσμος που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μοχίτο)
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 120 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
bara diadikasia

Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια πανσέτας έως να ροδίσουν.

Τα αφαιρούμε από το σκεύος και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.

Ιδρώνουμε το ξηρό κρεμμύδι και το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3-4 λεπτά.

Αφού μαλακώσει το κρεμμύδι χωρίς να πάρει σκούρο χρώμα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να καραμελώσει.

Προσθέτουμε και πάλι την πανσέτα και αφού ζεσταθεί σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη ρίχνουμε και το ζωμό, προσθέτουμε τον αρακά και αφήνουμε με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά.

Ανοίγουμε και προσθέτουμε όλα τα μυρώδικα (θυμάρι- άνηθο- δυόσμο) και αφήνουμε για 5 λεπτά με ανοιχτό καπάκι να ελατωθούν τα υγρά στο μισό.

Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε το αλάτι  αν ο ζωμός μας ήταν αλατισμένος ή αλατίζουμε ανάλογα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά το φαγητό και δένουμε τη σάλτσα του με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο και όσο το δυνατόν παγωμένο.

Σερβίρουμε το φαγητό μέτρια ζεστό, πασπαλίζουμε λίγο κεφαλογραβιέρα σε κάθε πιάτο και τρίβουμε πιπέρι.

mastercook
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top