Αντιοξειδωτικά: ένας οδηγός για αρχάριες

0

γιατί τα αντιοξειδωτικά κάνουν καλό

Έχετε ποτέ δαγκώσει ένα μήλο και αφού το αφήσατε για λίγο παρατηρήσατε ότι η σάρκα του έγινε καφέ μέσα σε λίγα λεπτά; Αυτό ακριβώς είναι το οξειδωτικό στρες...

Τι ακριβώς είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εξουδετερώνουν το "οξειδωτικό στρες" του σώματος. Έχετε ποτέ δαγκώσει ένα μήλο, και αφού το αφήσατε για λίγο παρατηρήσατε ότι η σάρκα του έγινε καφέ μέσα σε λίγα λεπτά; Αυτό ακριβώς είναι το οξειδωτικό στρες. Η σκουριά στο ποδήλατό σας; Οξειδωτικό στρες. Το χάλκινο κηροπήγιο που πρασίνισε; Καλά το μαντέψατε… Οξειδωτικό στρες.

Αν και το σώμα παράγει τα δικά του αντιοξειδωτικά, το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν επιβλαβή μόρια, γνωστά ως «ελεύθερες ρίζες», υπερνικούν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού προκαλώντας τον θάνατο των κυττάρων μας και τη γήρανση του δέρματός μας (καθώς και του υπόλοιπου σώματός μας).

Γι’ αυτό μπορείτε να καταλάβετε γιατί η οξείδωση βλάπτει το δέρμα – και γιατί τα αντιοξειδωτικά κάνουν καλό. Μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο σώμα μας με τακτική άσκηση, τρώγοντας φρέσκα λαχανικά και φρούτα και χρησιμοποιώντας πανέξυπνα προϊόντα ομορφιάς.

Οι κρέμες με ειδική σύνθεση που περιέχουν αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο, τη ρύπανση, τον καπνό των τσιγάρων, το στρες, τον κλιματισμό αλλά και από πολλά άλλα.

Τα αντιγηραντικά προϊόντα είναι τόσο πολλά που συχνά δεν ξέρετε ποιο να διαλέξετε. Αν όμως η ετικέτα αναφέρει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συστατικά, τότε ξέρετε ότι πραγματικά κάνουν τη δουλειά τους.

Βιταμίνη C

Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο δέρμα μπορεί να προλάβει και - αντίθετα από τα περισσότερα αντιοξειδωτικά - να διορθώσει κάποια σημάδια γήρανσης.

Κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό επειδή αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων, λεπτών γραμμών και ουλών.

Η βιταμίνη C για τοπική χρήση μπορεί να είναι ασταθής γι’ αυτό είναι καλό να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν ασκορβικό οξύ, την πιο σταθερή μορφή βιταμίνης C.

Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C είναι συσκευασμένα σε αδιαφανείς, αεροστεγείς συσκευασίες επειδή αποσυντίθενται και χάνουν τη δραστικότητά τους όταν εκτίθενται στο οξυγόνο και την ηλιακή ακτινοβολία.

Ιντεμπενόνη

H ιντεμπενόνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την φύλαξη οργάνων και την πρόληψη της οξείδωσης σε μεταμοσχεύσεις.

Είναι ένα αντιοξειδωτικό που σχεδιάστηκε στο εργαστήριο και έχει την ικανότητα να σταματά ακόμα και τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών.

Επειδή η ιντεμπενόνη είναι τόσο ισχυρή και δραστική, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Η τακτική χρήση έδειξε σημαντική βελτίωση στον τόνο και την υφή του δέρματος επειδή αναζωογονεί τα δερματικά κύτταρα.

Άλφα Λιποϊκό Οξύ (ALA)

Όταν χρησιμοποιείται τοπικά το ALA προστατεύει το δέρμα από τη βλαβερή επίδραση του ήλιου.

Είναι πολύ χρήσιμο για την αντιμετώπιση των ανοιχτών πόρων, των ρυτίδων και του θαμπού δέρματος.

Το ALA αυξάνει τα επίπεδα των άλλων αντιοξειδωτικών, όπως της βιταμίνης C.

Ρετινοϊκό Οξύ

Το ρετινοϊκό οξύ είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Α.
Είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο, τις λεπτές ρυτίδες και τις κηλίδες.

Επαναφέρει τις ελαστικές ίνες και κάνει την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο σφριγηλή.
Επίσης, χρησιμοποιήθηκε με αρκετή επιτυχία στην καταπολέμηση κάποιων ελαφρών μορφών καρκίνου.

Το ρετινοϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει αντίδραση, γι’ αυτό είναι απαραίτητο η αύξηση της ποσότητας που χρησιμοποιείτε να γίνεται σταδιακά.

Συνένζυμο Q10

Η ουσία αυτή που μοιάζει με βιταμίνη παράγεται φυσιολογικά από το σώμα μας και βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην προστασία κατά του καρκίνου.
Απαλαίνει το «πόδι της χήνας» και τις ρυτίδες.
Καταπολεμά τη χαλάρωση του δέρματος.

Πράσινο Τσάι

Πιστεύετε ότι κάνει καλό μόνο όταν το πίνετε; Λοιπόν, φαίνεται ότι είναι εξίσου ευεργετικό όταν εφαρμόζεται τοπικά. Και μάλιστα είναι 100 φορές πιο δραστικό από την Βιταμίνη C για την εξουδετέρωση των κακών ελεύθερων ριζών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει το DNA από τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος.
Είναι αντιφλεγμονώδες και γι’ αυτό αποτελεί καλή επιλογή για όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα.
ROOIBOS (Κόκκινο τσάι). Αυτό το θαυματουργό τσάι έχει άπειρες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αλλά και πολύ καταπραϋντική επίδραση στους δερματικούς ερεθισμούς, όπως τα ηλιακά εγκαύματα, η ακμή και το έκζεμα.

Βοηθάει το δέρμα να παραμείνει σφριγηλό και μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και αυξάνει τη δραστικότητα του αντηλιακού σας.

epithimies
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top