Τι αποκαλύπτει η εμφάνισή μας για την υγεία μας;

0

το σώμα παρουσιάζει μικρά σημάδια-οιωνούς

Η καλή υγεία συχνά αντανακλάται σε μία ελκυστική, νεανική εμφάνιση. Έτσι, μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό να κατηγορήσουμε το στρες και την ηλικία για τις ρυτίδες, τα σπασμένα νύχια, τα πρησμένα πόδια κλπ. Πόσο αλήθεια είναι αυτό όμως;

Σύμφωνα με το health.com, η καλή εμφάνιση μπορεί να αποκαλύπτει την καλή υγεία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις το σώμα παρουσιάζει μικρά σημάδια-οιωνούς, που αν και δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία, αυτά μας προειδοποιούν ότι ίσως κρύβεται ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Ποια είναι λοιπόν, αυτά τα στοιχεία;

Ελιές

Μερικές φορές οι ελιές είναι απλοί ακίνδυνοι όγκοι. Άλλα στις περιπτώσεις των κρεατοελιών, υποβόσκει ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος. Πότε ξεκινά το πρόβλημα;

Εάν παρατηρήσετε μία κρεατοελιά σας, θα δείτε ότι έχει συγκεκριμένο χρώμα και σχήμα. Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχει μεγαλώσει, είναι ασύμμετρη, έχει ακανόνιστο περίγραμμα, διαφέρει στο χρώμα, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά ή έχει αλλάξει με κάποιον τρόπο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Το μελάνωμα, η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά.


Πρησμένα πόδια

Διάφορες καταστάσεις όπως είναι τα διαστρέμματα, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και ορισμένα φάρμακα, προκαλούν κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα και ευθύνονται εξίσου για τα πρησμένα πόδια.

Όμως, τα πρησμένα άκρα ενδεχομένως να υποκρύπτουν καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμβαίνει λόγω της κακής λειτουργίας της καρδιάς στην άντληση αίματος.

Κουρασμένα μάτια

Οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι στα μάτια είναι κλασικά χαρακτηριστικά κούρασης από αϋπνία, ξενύχτι, πολλή δουλειά κλπ. Αν ωστόσο, τα κουρασμένα μάτια αποτελούν την καθημερινότητά σας, ίσως πρέπει να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Ο λόγος είναι, ότι το πρήξιμο, που προκαλείται από συσσώρευση υγρού στο λεπτό, χαλαρό δέρμα που βρίσκεται στο κάτω βλέφαρό σας, μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι στη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που έχει το αλάτι, προωθεί την κατακράτηση υγρών σε όλο το σώμα, με όλες τις βλαβερές για τον οργανισμό συνέπειες.


Ξηρό δέρμα

Όλοι κάποια στιγμή παρατηρούν ξηρότητα στο δέρμα τους, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, όπου αυτό συμβαίνει τακτικά, τότε ίσως είναι ένδειξη αφυδάτωσης, η οποία προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα η αθηροσκλήρωση, η στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακή νόσο, μπορεί να επηρεάσει το δέρμα. Στην περίπτωση δε, που φράξουν οι μικροσκοπικές αρτηρίες, που μεταφέρουν το αίμα προς τα άκρα, τότε το δέρμα αντιδρά με ξηρότητα καθώς δεν έχει τις απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται για να είναι λαμπερό.

Τριχοφυΐα

Η τριχοφυΐα σε περιοχές του σώματος, που δε χρειάζεται να υπάρχει, σίγουρα είναι ενοχλητική. Ωστόσο, εκτός από αντιαισθητική ενδεχομένως να κρύβει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, υπάρχει η υποψία των πολυκυστικών ωοθηκών, μια συνηθισμένη συνθήκη, όπου γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν αυξημένη τριχοφυΐα, η οποία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και σπάνια, ακανόνιστη ή απούσα περίοδο.

Πάνω από το 70% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν τριχοφυΐα ή υπερτριχοφυΐα, η οποία συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη, τα χέρια ή τα πόδια.


Τριχόπτωση

Το άγχος, ορισμένες ασθένειες, τα φάρμακα, οι ορμονικές αλλαγές και η εγκυμοσύνη στην περίπτωση των γυναικών, συχνά ευθύνονται για την απώλεια μαλλιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται στην υπολειτουργία ή την υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει κατά πόσον ο οργανισμός παράγει φυσιολογικές ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών.

Σκασμένα χείλη

Τα χείλη μπορεί να μαρτυρούν πολλά για την υγεία. Τα σκασμένα, ξηρά χείλη μπορεί να είναι μια αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή, ένα σύμπτωμα μιας αλλεργίας, μίας μόλυνσης ή κάποιας άλλης σοβαρής ιατρικής νόσου.
Για παράδειγμα, οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου Sjogren, μιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλεί ξηροφθαλμία και ξηροστομία, καθώς και πόνο στις αρθρώσεις.


Δόντια και ούλα

Τα χαλασμένα δόντια και τα ούλα δεν είναι απλώς σημάδια κακής στοματικής υγιεινής. Το στόμα σας θα μπορούσε να λέει δυσάρεστα πράγματα για την καρδιά και τα οστά σας.

Το 2010, σκωτσέζοι ερευνητές ανέφεραν στο British Medical Journal, ότι το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ η απώλεια των δοντιών μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την οστεοπόρωση.

Μεγάλα άκρα

Όλα τα κλασικά συμπτώματα της μεγαλακρίας, της ορμονικής διαταραχής δηλαδή όπου τα άνω και κάτω άκρα είναι υπερμεγέθη, εμφανίζονται σε ενήλικες όταν η υπόφυση παράγει υπερβολική αυξητική ορμόνη.
Ωστόσο, επειδή πρόκειται για σπάνια διαταραχή, καθώς οι αλλαγές στα οστά και τους μαλακούς ιστούς συμβαίνουν αργά με την πάροδο του χρόνου, δύσκολα γίνεται αντιληπτή.


Σκούρες κηλίδες του δέρματος

Μία σκούρα κηλίδα, ειδικά στο πίσω μέρος του λαιμού, μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά μπορεί επίσης να πρόκειται για μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται πιο σκούρο και πιο χοντρό.

Τα «μπαλώματα» αυτά μπορούν να τα εμφανίσουν άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή σε σπάνιες περιπτώσεις, από κάποια μορφή καρκίνου. Αν και δεν είναι καθοριστικό σημάδι, ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Γδαρμένα νύχια

Τα παραμορφωμένα ή αποχρωματισμένα (κίτρινο-καφέ) νύχια, ίσως είναι μία προειδοποιητική «κραυγή» του οργανισμού σας, ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.

Οι αλλαγές στα νύχια είναι κοινά σε άτομα με ψωρίαση, μια χρόνια πάθηση του δέρματος, ενώ περιπτώσεις διάβρωσης των νυχιών έχουν αναφερθεί από ασθενείς με σύνδρομο Reiter, έναν τύπο αρθρίτιδας.


Ρυτίδες

Αν και είναι αναπόφευκτο σημάδι στον κύκλο της ζωής, οι ρυτίδες πολλές φορές προμηνύουν οστεοπόρωση. Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ των ρυτίδων και της υγείας των οστών, ειδικά στις περιπτώσεις γυναικών, που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Μάλιστα οι ενδείξεις λένε ότι όσο μεγαλύτερες οι ρυτίδες και το ζάρωμα του δέρματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της χαμηλότερης πυκνότητας των οστών. Οι περισσότερες ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά η υπερβολική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου ή τον ήλιο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top