Σκαλί, καλέ μου, σκαλί (να κατεβώ; ή ν΄ ανεβώ; )

0

Έτσι θα προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου

Ασανσέρ: το μεταλλικό κουτί που μας ανεβάζει με άνεση στους ορόφους και μας κατεβάζει με την ίδια άνεση σε χρόνια ζωής.

Και μόνο το ασανσέρ αν κόβαμε από τις καθημερινές μας συνήθειες, θα έφτανε για να κερδίσουμε κάτι παραπάνω σε υγεία και μακροζωία. Άρχισε λοιπόν να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες, αν θέλεις να χαμηλώσεις την πίεση και τη χοληστερίνη σου (σε περίπτωση που έχουν πάρει την ανιούσα).

Έτσι θα προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα για την επίδραση της καθημερινής χρήσης σκάλας στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι αυτοί που ανέβαιναν σκαλιά μέσα σε τρεις μήνες είδαν την αρτηριακή τους πίεση και τη χοληστερίνη τους να μειώνονται, όπως και το λίπος στην περιφέρεια και σε άλλα σημεία του σώματός τους.

Όπως θα ξέρεις, όλα τα παραπάνω αποτελούν γνωστούς παράγοντες καρδιοπαθειών. Συμπερασματικά, καταργώντας το ασανσέρ θα δεις εντυπωσιακή βελτίωση στην υγεία σου, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Το ίδιο επιβεβαιώνει και έρευνα που διενήργησε το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας καταδεικνύοντας κυρίως ότι η έκκεντρη άσκηση, όπως το κατέβασμα σκάλας, είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον οργανισμό.

Μεταξύ των άλλων μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταβάλλει το λιπιδαιμικό προφίλ χαμηλώνοντας τις τιμές των τριγλυκεριδίων κατά 13%, της χοληστερόλης κατά 9% και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) κατά 16%, ενώ αυξάνει τις τιμές της «καλής» χοληστερόλης (HDL) κατά 9%. Επίσης μπορεί να βελτιώσει παράγοντες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Καθαρίζει και το μυαλό

Εξάλλου, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές έρευνες, η φυσική άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάμε και το μυαλό μας σε φόρμα. Βέβαια ο τύπος, η ένταση και η διάρκεια της άσκησης εξαρτάται από την ηλικία και τις σωματικές δυνατότητες του καθενός.

Αλλά οπωσδήποτε κάθε φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, χρήση σκάλας αντί του ασανσέρ κλπ.) εκλύει στον εγκέφαλο ουσίες, οι οποίες είναι νευροτροφικές και νευροπροστατευτικές. Αν μαζί με την ήπια άσκηση συνδυάσεις και υγιεινή διατροφή, λιγότερες καταχρήσεις και καλύτερο ύπνο, έχεις το κοκτέιλ για μια καλύτερη ζωή.

* Αν σε λαχανιάζει η άνοδος, στην αρχή μπορείς να ανεβαίνεις με ασανσέρ και να κατεβαίνεις με τις σκάλες. Με αυτόν τον τρόπο θ΄αρχίσεις να γυμνάζεσαι και σε λίγο χρόνο θα μπορείς να ανεβαίνεις τουλάχιστον έναν όροφο με άνεση.

goldenmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top