Φορολογικές δηλώσεις 2013: Αλλαγές σε υποβολή και συμπλήρωση

0

ανοίγουν εντός των προσεχών ημερών οι ηλεκτρονικές πύλες

Με μεγάλες αλλαγές στην υποβολή και τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6 εκατομμύρια φορολογουμένους και με κωδικούς - παγίδες που υποκρύπτουν πρόσθετους φόρους, ανοίγουν εντός των προσεχών ημερών οι ηλεκτρονικές πύλες του υπουργείου Οικονομικών.

Τα νέα δεδομένα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους μισθωτοί και συνταξιούχοι και επιτηδευματίες, για να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία και δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά, σύμφωνα με το «Εθνος», είναι εξής:

• Για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την πηγή και το ύψος του εισοδήματος που απέκτησαν το 2012, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά και συνεπώς θα πρέπει να έχουν τον κλειδάριθμο για την είσοδο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επισημαίνεται ότι καταργήθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Συνεπώς είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην Εφορία για να λάβουν κλειδάριθμο ή να αποταθούν σε λογιστικά γραφεία για τη διεκπεραίωση της δήλωσής τους, καταβάλλοντας όμως αντίτιμο 40-50 ευρώ με βάση τον «τιμοκατάλογο» για την υποβολή μιας απλής δήλωσης.

• Περίπου 560.000 δημόσιοι υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και άλλοι 450.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και εκατοντάδες χιλιάδες άλλων ταμείων θα δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους το έντυπο Ε1 με προσυμπληρωμένα από την Εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012, καθώς και τα ποσά του παρακρατούμενου και του αναλογούντος φόρου. Απλά θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία για τη σπάνια περίπτωση να έχουν γίνει λάθη από την υπηρεσία. Οι συγκεκριμένοι θα συμπληρώσουν τους υπόλοιπους κωδικούς για τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητες δαπάνες κ.α.). Σύμφωνα με πληγή του υπουργείου Οικονομικών, «γίνεται προσπάθεια τα προκάτ έντυπα» να επεκταθούν στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά είναι αβέβαιο αν θα προλάβουμε».

• Δεν θα αποσταλούν βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση με το συνολικό ποσό της σύνταξης που έλαβαν το προηγούμενο έτος και τον παρακρατούμενο και αναλογούντα φόρο προκειμένου να τα αναγράψουν στους σχετικούς κωδικούς του ηλεκτρονικού εντύπου. Στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

• Ολοι όσοι έχουν καταθέσεις ανεξαρτήτως είδος και ποσού είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις τράπεζες και να ζητήσουν τη βεβαίωση για τους τόκους για να τους δηλώσουν στο έντυπο, αφού από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή τους.

• Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ.

• Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή «έλαβαν έναντι» θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, αλλά για να κάνουν αυτή τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

• Οσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο με τα στοιχεία των παιδιών για να καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.

Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις που έχουν εκδοθεί για δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και του φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ. Για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ δεν απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top