Εργαζόμενες μαμάδες = μαμάδες σε απόγνωση

0

πρέπει να βρεις τον μαγικό εκείνο τρόπο για να μπορέσεις να ανταποκριθείς

Το να είσαι "μαμά" στις μέρες μας, σημαίνει ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι άγνωστη λέξη και το 24ωρο φαντάζει απλά πολύς λίγος χρόνος, για να φέρεις σε πέρας όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχεις επωμιστεί.

Αν τώρα μαζί με όλους τους ρόλους στο σπίτι –να μαγειρεύεις, να είσαι καλή νοικοκυρά, ήρεμη μαμά, να λες ωραία παραμύθια κτλ - καλείσαι να στριμώξεις και την καριέρα, τότε… το όλο πόνημα φαντάζει σαν ο 13ος  άθλος του Ηρακλή.

Αν είσαι εργαζόμενη μαμά πρέπει να βρεις τον μαγικό εκείνο τρόπο για να μπορέσεις να ανταποκριθείς αξιοπρεπώς σε όλες σου τις υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικιακές, και να περισσέψει και χρόνος για να μπορέσεις να αποφορτίζεσαι και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου.

Ας δούμε μαζί μερικά μικρά κόλπα που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις τον πολυπόθητο ελεύθερο χρόνο, που τόσο έχεις ανάγκη.


1. Φτάσε 20 λεπτά νωρίτερα
Φρόντισε να είσαι εγκαίρως στο σχολείο για να παραλάβεις το παιδί ή στο σπίτι για να το πας σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Εκτός από το ότι θα γλιτώσεις από το άγχος της τελευταίας στιγμής που σε κάνει να οδηγείς σαν τρελή μέσα στο μποτιλιάρισμα, μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το 20λεπτο για να πάρεις μια ανάσα, να φτιάξεις έναν καφέ ή να κάνεις ένα γρήγορο ντους και να μπορέσεις να γυρίσετε το διακόπτη από «εργαζόμενη» σε «μαμά». Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να είσαι πιο ήρεμη και να μπορέσεις να προσφέρεις στο παιδί σου ποιοτικότερο χρόνο.

2. Plan B
Οι εργαζόμενες μαμάδες πρέπει – σαν άλλοι κομάντο - να είναι προετοιμασμένες για το χειρότερο σενάριο. Αν το αγγελούδι σου χύσει στο πρωινό την τελευταία κούπα γάλα, το να σταματήσετε στο δρόμο για να πάρετε άλλο, θα πάει πίσω όλο το πρόγραμμα και θα σου χαλάσει τη μέρα. Φρόντισε να υπάρχουν στο σπίτι εναλλακτικές λύσεις πρωινού, όπως μια μπάρα δημητριακών, γάλα εβαπορέ ή κάποιο κέικ για τις μέρες που όλα μπορεί να πάνε στραβά.

3. Εξωτερική βοήθεια
Αν το πορτοφόλι σου αντέχει, η πρόσληψη μια οικιακής βοηθού - έστω μια φορά την εβδομάδα - δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Αν τα φέρνεις δύσκολα δεν είναι ντροπή να ζητήσεις τη βοήθεια της μαμάς, της πεθεράς, της κολλητής ή της αδερφής σου. Δεν εννοώ φυσικά να τις μετατρέψεις σε προσωπική σου υπηρέτρια, αλλά το να σε εξυπηρετήσουν όταν μπορούν, πληρώνοντας για παράδειγμα τους λογαριασμούς σου μαζί με τους δικούς τους, δεν είναι δα και έγκλημα…

4. Όλα επί 2
-Μαγείρεψε διπλές ποσότητες και κατάψυξε το μισό φαγητό για να το έχεις έτοιμο για μια άλλη μέρα.
-Ψώνισε μεγάλες συσκευασίες για να αραιώσεις τις επισκέψεις στο Σούπερ Μάρκετ όσο περισσότερο γίνεται.
- Αγόρασε διπλές ποσότητες από εσώρουχα και κάλτσες για όλη την οικογένεια ώστε να φτάνουν σε περίπτωση που δεν προλάβεις να βάλεις πλυντήριο.
Θα κερδίσεις αρκετό χρόνο ώστε να προλάβεις είτε να χαλαρώσεις είτε να την προσφέρεις στο παιδί σου.

5. Το κολατσιό
Αν τα παιδιά σου είναι σε κατάλληλη ηλικία, μπορείς να τα βάλεις στη διαδικασία να ετοιμάζουν μόνα τους το κολατσιό τους. Έχε έτοιμα στο ψυγείο πλυμένα λαχανικά και φρούτα κι ενθάρρυνέ τα να ετοιμάσουν μόνα τους ένα σάντουιτς. Κάτι τέτοιο θα τα κάνει πιο υπεύθυνα κι εσύ θα κερδίσεις αρκετό χρόνο, για να ασχοληθείς με κάποια άλλη δουλειά

6. Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Το Σάββατο ή την Κυριακή κάνε έναν προγραμματισμό για τα ρούχα που θα χρειαστεί όλη η οικογένεια την εβδομάδα που έρχεται. Αν τα παιδιά είναι μικρά φτιάξε «πακετάκια» με τα ρούχα της κάθε μέρας, ώστε να μην ψάχνεις πανικόβλητη κάθε πρωί τι να τους φορέσεις.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το μαγείρεμα. Γράψε ένα εβδομαδιαίο μενού και προμηθεύσου τα υλικά που θα χρειαστείς για το μαγείρεμα της εβδομάδας. Έτσι δεν θα ψάχνεις κάθε μέρα τι να μαγειρέψεις και αν έχεις τα κατάλληλα υλικά. Ο χρόνος που θα κερδίσεις είναι εντυπωσιακός κι επιπλέον θα γλιτώσεις από το έξτρα άγχος του «τι μαγειρεύουμε σήμερα»…

7. Νυχτερινή βάρδια
Βάλε το πλυντήριο των πιάτων και των ρούχων αποβραδίς. Αν η κουζίνα σου έχει αυτόματη έναρξη και λήξη εκμεταλλεύσου το. Έτσι θα βρεις τα ρούχα και τα πιάτα πλυμένα και το φαγητό μαγειρεμένο το πρωί που θα ξυπνήσεις. Εκμεταλλεύσου γενικά,  ό,τι προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στο κομμάτι των αυτοματισμών,  προκειμένου να γλιτώσεις κόπο και άγχος, καθώς κάτι τέτοιο θα σου επιτρέψει να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου ή στα παιδιά σου.

fe-mail
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top