Το στιφάδο και η ιστορία του

0

στον Οξύλιθο, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου μαγειρεύουν 7 τόνους στιφάδο!

Το στιφάδο προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη τύφος που σημαίνει ατμός. Δεν υπάρχουν παραπάνω αναφορές για το πώς ή το που ξεκίνησε η συνταγή. Υπάρχουν ωστόσο αναφορές σε έθιμα που αφορούν το στιφάδο:

Σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Εύβοιας, στον Οξύλιθο, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου μαγειρεύουν 7 τόνους στιφάδο! Εκεί κάθε χρόνο γιορτάζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οξυλίθου, μια βυζαντινή εκκλησία στην οποία φυλάσσεται και η ομώνυμη εικόνα. Σύμφωνα με ην παράδοση η εικόνα βγήκε στην παραλία των Πετριών από την θάλασσα. Οι κάτοικοι την τοποθέτησαν σε κάποιον ναό που όμως δεν ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. 

Μετά από λίγες ημέρες η εικόνα βρέθηκε δίπλα στο εκκλησάκι του Οξυλίθου, κάτω από ένα δένδρο, το οποίο υπάρχει ακόμα. Το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο σε ανήμερα 15 Αυγούστου, είναι πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Μετά την Λειτουργία μαζεύονται στο περίβολο της εκκλησίας όπου μπαίνουν στη φωτιά 230 καζάνια στα οποία μαγειρεύεται το πατροπαράδοτο στιφάδο με μοσχαρίσιο κρέας και φυσικά τα κρεμμύδια.

Στην διαδικασία παίρνει μέρος όλο το χωριό και εργάζονται με βάρδιες για αρκετές ημέρες καθώς το πανηγύρι αποτελεί το μεγάλο γεγονός της χρονιάς. Μαζεύονται χιλιάδες επισκέπτες από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας για να δούνε και να δοκιμάσουν το στιφάδο.

Σε ένα χωριό της Τήνου, το Τριπόταμο, διεξάγεται το έθιμο Κάβος. Το τελετουργικό του αρχίζει την Πρωτοχρονιά, διεξάγεται ολόκληρο τον χρόνο και η κορύφωση του είναι τα Χριστούγεννα. Ένα έθιμο με πολλούς γρίφους και μια κωδικοποιημένη συμπεριφορά. Πρόκειται για μια θρησκευτική λιτανεία που όμως οι ρίζες της δείχνουν να πηγαίνουν πολύ βαθιά στον χρόνο και να αγγίζουν αρχαιότερες λατρείες. Στην κορύφωση του εθίμου την ημέρα των Χριστουγέννων γίνεται ένα τραπέζι, που είναι μόνο για άντρες.

Τα φαγητά που θα σερβιριστούν σε αυτό το τραπέζι είναι ίδια εδώ και αιώνες και απαγορεύεται να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι από αυτά. Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που σερβίρονται τα φαγητά:

Πρώτα σερβίρεται σούπα με ρύζι αυγολέμονο.
Δεύτερο πιάτο σερβίρεται κρέας βραστό.
Τρίτο πιάτο είναι το στιφάδο. Τα κρεμμύδια, λένε, σε αυτό το τραπέζι συμβολίζουν την γλυκύτητα που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους.
Τέταρτο πιάτο είναι οι ντολμάδες
Πέμπτο πιάτο σερβίρεται ο ρόστο (κρέας μοσχαρίσιο κοκκινιστό με κρεμμύδια.
Τελευταία προσφέρονται τα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια και μανταρίνια)
Έβδομο στοιχείο είναι το κρασί που σερβίρετε σε παλιά χάλκινα τάσια.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top