Τι προβλέπει για φόρους, χαράτσι και ΦΠΑ το πολυνομοσχέδιο

0

Αυξάνεται το όριο για άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στο κράτος

Σημαντικές αλλαγές προβλέπει για χρέη στο Δημόσιο, φόρους, χαράτσι και ΦΠΑ το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασαν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο

- Ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα, για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ σε φόρους και εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΝΑΤ) και 48 δόσεις για τις άλλες περιπτώσεις.

- Μισθωτοί και συνταξιούχοι -αλλά όχι επιτηδευματίες- που χρωστούν στην εφορία, μπορούν να εξοφλήσουν σε περισσότερες ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής των προσαυξήσεων ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

- Όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση χρεών, εξαιρούνται από τη νέα.

- Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31.12.2012 οφειλές από φόρους και δασμούς ρυθμίζονται σε έως και 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και πάντως όχι πέραν της 31. 6.2017.

- Δίνονται εκπτώσεις στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ανάλογα με την ημερομηνία που θα καταβληθεί το ποσό.

- Η «πάγια» ρύθμιση με τις έως 48 δόσεις για χρέη που έμειναν ληξιπρόθεσμα από το 2013 και μετά, αντικαθίσταται με νέα με 12 δόσεις, που μπορεί να διπλασιάζονται σε 24, για έκτακτους λόγους.

Πότε ασκούνται διώξεις:

Αυξάνεται το όριο για άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στο κράτος, σε 10.000 ευρώ αντί 5.000 που ισχύει σήμερα.

ΕΕΤΑ (νέο χαράτσι):

Από τον Ιούνιο αρχίζει η πληρωμή του ΕΕΤΑ (ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) όπως μετονομάζεται το ΕΕΤΗΔΕ, για να εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2014 μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ΕΕΤΑ επιβάλλεται σε όλα ακίνητα, εφόσον έως την 1/5/2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενα ακόμα και εάν ήταν ημιτελή και όχι τελειωμένα.

Ισχύει οριζόντια μείωση 15% από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, ενώ για την ειδική κατηγορία των ευπαθών ομάδων που φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή μπαίνουν κριτήρια ανάλογα με εκείνα που ίσχυαν και παλαιότερα στο ΕΕΤΗΔΕ.
- Δεν οφείλεται ΕΕΤΑ για ακίνητα που κατέχουν επιδοτούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι.

ΦΑΠ με 50 ευρώ το μήνα

Για τα έτη 2011, 2012 και 2013 ο φόρος καταβάλλεται σε 7 ίσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πενήντα (50) ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία, οι οποίες καταβάλλονται από Ιούνιο μέχρι Φεβρουάριο.

Πότε διαγράφονται τα χρέη

Γίνεται διάκριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και σε ανεπίδεκτες είσπραξης.

- Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά προϋποθέσεις όπως: αν μετά από έρευνα σε Ελλάδα και εξωτερικό διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυποχρέων, αν έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, για συνολική βασική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ κλπ. Έως τότε παρακολουθούνται από την εφορία μήπως γίνει εφικτή η είσπραξη, αλλοιώς διαγράφονται.

- Η καταχώριση της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης παραμένει για 10 χρόνια. Παρακολουθείται από την εφορία και αν δεν γίνει εφικτό να εισπραχθούν, διαγράφονται.

- διαγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπεται και για περιπτώσεις όπως:

α. οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,

β. χρέη που έχουν γεννηθεί προ του 1993 και η αρχική βασική οφειλή ήταν κάτων από 200 ευρώ ανά φορολογούμενο, υπό τον όρο ότι δεν υφίστανται άλλες βασικές οφειλές του ίδιου προσώπου.

Τμηματική πληρωμή ΦΠΑ

1η περίπτωση:

- Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ

- Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις

- Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση

- Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%

2η περίπτωση

- Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης

- Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα

Φορολογία 18άρηδων

- Δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση τα προστατευόμενα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα. Υποχρεωτικά όμως θα λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

- Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα

- προβλέπεται ειδική εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top