Χορταστική και νόστιμη πίτα για όλες τις ώρες
Υλικά
- 3 κ.σ βούτυρο
- 1 κ. σ ελαιόλαδο
- 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα ( το τρυφερό μέρος μόνο)
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 250 κρέμα γάλακτος
- 10 μέτριες πατάτες
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 1+1/2 φλ. τριμένη γραβιέρα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 ml ζωμός κότας
- 2 κ.σ. αλεύρι
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′.
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′.
- Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα και το ζωμό.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει.
- Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
- Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος.
- Απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο.
- Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες.
- Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι.
- Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι.
- Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο ( πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα).
- Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο.
- Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′-20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.