Πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα

0

Χορταστική και νόστιμη πίτα για όλες τις ώρες

Υλικά
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ. σ ελαιόλαδο
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα ( το τρυφερό μέρος μόνο)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 κρέμα γάλακτος
  • 10 μέτριες πατάτες
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1+1/2 φλ. τριμένη γραβιέρα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 ml ζωμός κότας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. 
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι. 
  • Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′. 
  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′. 
  • Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα και το ζωμό. 
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει. 
  • Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. 
  • Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος. 
  • Απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο. 
  • Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες. 
  • Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι. 
  • Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι. 
  • Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. 
  • Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο ( πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα).
  • Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. 
  • Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. 
  • Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο. 
  • Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′-20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
argiro
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top