Πάρτε μια γεύση από τη νέα βιογραφία για τον Α.Παπανδρέου που κυκλοφορεί μόνο στο εξωτερικό!

0

Είναι ένας επίμονος δημαγωγός, που συχνά καταφεύγει σε σοφιστείες και κενά λόγια

«Είμαι άνθρωπος με πολλά πάθη που προσπαθώ να τα κρύψω» συνήθιζε να λέει  ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με τη νέα βιογραφία του που κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό με τον τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου: Η γέννηση ενός Έλληνα Δημοκράτη και ανορθόδοξου πολιτικού» 

apapandreou.jpg

Το βιβλίο ξεκινά με την αφήγηση του Σπύρου Δραϊνά, για τα νεανικά χρόνια του Α. Παπανδρέου, όπου ένας από τους δασκάλους του είχε γράψει γι' αυτόν: «Είναι ένας επίμονος δημαγωγός, που συχνά καταφεύγει σε σοφιστείες και κενά λόγια, προκειμένου να υποστηρίξει τις πολιτικές του απόψεις. Παρόλα αυτά το πνεύμα του είναι γενναιόδωρο. Αγαπάει τους συμμαθητές του και σε κάθε περίσταση διεκδικεί για τον εαυτό του το ρόλο του ηγέτη».

andreas-papandreou-george-papandreou-2009-10-4-19-10-55.jpg

«Σκεπτόμενος τον εαυτό μου, βλέπω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπετε όλοι εσείς. Δεν σας παρουσιάζω αυτό το αγόρι, όπως πραγματικά είναι. Δεν έχω το κουράγιο να το κάνω. Προσπαθώ να σας παρουσιάσω έναν άνδρα πνευματικά ισχυρό, έναν φιλόσοφο, έναν μεγάλο συγγραφέα έναν μεταρρυθμιστή και κατά κάποιο τρόπο είμαι. Έχω μερικά καλά πράγματα να πω για τον εαυτό μου, αλλά γενικά όταν είμαι μόνος, είμαι απλώς ένας άνδρας. Τρώω, πίνω, χαίρομαι να βλέπω το ηλιοβασίλεμα και τελικά είμαι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθη, τα οποία προσπαθώ να κρύψω» έγραφε ο 17χρονος Ανδρέας Παπανδρέου στην εφημερίδα του Αθηναϊκού Κολλεγίου στις 3 Μαρτίου 1936.

Το ψυχοσωματικά σπασμένο σαγόνι του προέδρου 

djdhyxpckq4e023c482ebf1.jpg

Το 1953  (το 1940 είχε φύγει για τις ΗΠΑ) σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου King George, ο Α. Παπανδρέου θα παραπονιόταν στη σύζυγό του Μαργαρίτα, για έναν τρομερό πόνο στο σαγόνι. Ήταν ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα της μάχης που γινόταν μέσα του σχετικά με την επιστροφή ή όχι στην Ελλάδα. Το περιστατικό αυτό συνέβη κατά την πρώτη του επίσκεψη, στην Ελλάδα μετά τη φυγή του και ενώ δεχόταν πιέσεις από τον  πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου για να μπει στην πολιτική

Δεν ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική

315406.jpg

Ο συγγραφέας  του βιβλίου αναφέρει ότι ο Α. Παπανδρέου αρχικά δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τον πίεζε, η δεύτερη σύζυγός του Μαργαρίτα επίσης, ωστόσο ο ίδιος είχε μια στρωμένη καριέρα στις ΗΠΑ και δίσταζε. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωνε: «Η προεκλογική εκστρατεία του Στίβενσον, μου ξύπνησε συναισθήματα, που είχα για χρόνια βάλει στον πάγο» .

Μετά από μια ακόμα φυγή στις ΗΠΑ, ο Α. Παπανδρέου παίρνει την τελική απόφαση να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα το 1963. Το 1964 συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Η απόφασή του, σύμφωνα με την Μαργαρίτα Παπανδρέου ήταν τελείως συναισθηματική και όχι προϊόν λογικής σκέψης.

Οι εμπρηστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ένα αξιοπρόσεκτο σημείο του βιβλίου, είναι ότι παρουσιάζει λεπτομερώς τη σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω της καριέρας του στις ΗΠΑ, είχε αποκτήσει επαφές με ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους, που αργότερα στελέχωσαν την κυβέρνηση του Τζον Κένεντι και έμειναν στα πράγματα, ακόμα και μετά τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου. Ο Παπανδρέου, χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του πολλές φορές, για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση του πατέρα του. Από την άλλη, οι Αμερικανοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πολύ χρήσιμο σύνδεσμο, καθώς θεωρούσαν σπουδαίο να τον έχουν μέσα στην ελληνική κυβέρνηση. Το κυπριακό ήταν μια διαρκής πηγή έντασης για τις σχέσεις Α. Παπανδρέου-ΗΠΑ. Όταν το BBC χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στον ελληνικό ραδιοφωνικό αέρα για να επιτεθεί στον Μακάριο, ο Α. Παπανδρέου ως υπουργός Προεδρίας, έκοψε το πρόγραμμά του, όπως επίσης και τον χρόνο της VOA (Voice Of America) και τη Γαλλική Ραδιοτηλεόραση.

300px-Andreas_Papandreou.jpg

Οι Αμερικανοί τότε θορυβήθηκαν τόσο που έστειλαν στην Ελλάδα τον επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών των ΗΠΑ (USIA) Βίνσεντ Τζόις, με σκοπό να συναντήσει τον Α.Παπανδρέου και να του μεταφέρει το μήνυμα των ΗΠΑ! Σύμφωνα με τον Σπύρο Δραϊνά, αυτός ο άνθρωπος που θυμόταν ο Τζόις, δεν υπήρχε πια. «Αndy, δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα» είπε στον Α. Παπανδρέου. «Από εδώ και στο εξής, δεν θα με αποκαλείς Andy. Θα με αποκαλείς κύριε υπουργέ» ήταν η απάντηση του Ανδρέα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, υπήρχε αναφορά της CIA για τον Ανδρέα Παπανδρέου που αναφέρει: «Είναι ο πιο επικίνδυνος, οπορτουνιστής, αδίστακτος και ασυνείδητος πολιτικός στην Ελλάδα. Ένας πολιτικός, του οποίου οι απόψεις πρέπει να εξετάζονται με τη βαθύτερη καχυποψία».

draenos.jpg

Σημειώνεται πως το βιβλίο των 352 σελίδων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I.B. Tauris, με την υπογραφή του Σπύρου Δραϊνά, πέρα από ιστορικές αναφορές έχει πλήθος περιστατικών και στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει σε 2 μήνες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

star
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top