Πρώτα απόλυση 7.000 επίορκων, μετά η δόση

0

βλέπουν τα στοιχεία μας με άλλο μάτι

Ολοκληρώθηκε, "σε πολύ καλό κλίμα", όπως σημείωναν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, ύστερα από περίπου 2,5 ώρες, η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος και, κυρίως, στον προϋπολογισμό 2013, στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων).

Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.

Με δεδομένο, ότι οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα έχουν και μια τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται σε οκτώ άξονες, οι οποίοι αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν επίσης συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι πλέον η χώρα αποδεικνύει την αξιοπιστία της και γι αυτό οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και πρόσθεσε ότι «βλέπουν τα στοιχεία μας με άλλο μάτι και πιστεύουμε βάσιμα ότι θα τα καταφέρουμε να το πετύχουμε, γιατί, αν μη τι άλλο, πρέπει να είμαστε και ανταγωνιστικοί και οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ».

nooz

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top