Πιο κοντά στην θεραπεία aids!

0

ο ιός παραμένει εν υπνώσει

Eρευνητές από το Παστέρ, ανέλυσαν τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον ιό του aids.

H ερευνητική ομάδα του καθηγητή Αζιέ Σαέζ-Σιριόν, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens", ανέφερε ότι σε 14 ενήλικους ασθενείς που έχουν σταματήσει τη θεραπεία ο ιός παραμένει εν υπνώσει και δεν έχει ενεργοποιηθεί ξανά.

Οι 14 ασθενείς πήραν την ονομασία “ομάδα Βισκόντι” και για να δουν τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα είχαν ξεκινήσει τη θεραπεία σχεδόν 35 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση από τον ιό, δηλαδή πολύ πιο νωρίς από ότι συμβαίνει συνήθως με τον μέσο ασθενή του AIDS. Ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν.

Μέχρι σήμερα τα φάρμακα κατά του AIDS κρατούν απλώς υπό έλεγχο τον ιό, αλλά δεν μπορούν να τον «ξεριζώσουν» από τον οργανισμό. Και συνήθως, όταν σταματά η φαρμακευτική θεραπεία, ο ιός επανακάμπτει, ενεργοποιείται με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτό δεν συνέβη με τους 14, οι οποίοι έχουν μείνει δίχως φαρμακευτική θεραπεία από 7 μέχρι και 10 χρόνια και ο ιός δεν έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται υπό έλεγχο και σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα τους. Ταυτόχρονα ο οργανισμός τους έχει αποκτήσει εκ