Ματιές στον μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης

0

Από την Τετάρτη 27 Μαρτίου

Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη μαζί και η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη ξεκίνησαν ένα οδοιπορικό στη Θράκη, το 2008, που διήρκεσε δύο χρόνια και κατέγραψαν πτυχές του άγνωστου, και για τους περισσότερους απροσπέλαστου, μουσουλμανικού κόσμου.

Από την Τετάρτη 27 Μαρτίου, οι εικόνες που αποτύπωσε ο φακός της Πέπης Λουλακάκη εμφανίζονται στη φωτογραφική έκθεση "Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο μουσουλμανικός κόσμος της" στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη.

Στόχος είναι να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί, να μεγαλώσει ο χώρος του διαλόγου και της πολιτισμικής ανταλλαγής και να μικρύνουν οι διαστάσεις της άγνοιας και της προκατάληψης.

Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι οι Πομάκοι, τουρκογενείς, ρομά και η άγνωστη μειονότητα Σουδανών Αφρικανών, στον κάμπο της Ξάνθης.


Το οδοιπορικό έγινε σε χωριά του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης. Μικρές ιστορίες, καθημερινών ανθρώπων γεμάτες αντιφάσεις. Τα ίχνη τους οδηγούν τη φωτογράφο μέχρι τα χιονισμένα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στους Πομάκους, με τους οποίους μοιράζεται στιγμές του μόχθου τους στα καπνά και σε επαγγέλματα που χάνονται, συνοδεύει τα νυχτέρια και τα πανηγύρια τους.

Μπαίνει στους μεγαλύτερους καταυλισμούς των Ρομά στο Δροσερό και την τενεκεδούπολη και καταγράφει τις συνήθειές τους. Ζει με τους νέους που σπουδάζουν στις μεγάλες πόλεις, Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ ονειρεύονται και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον.


Αποτυπώνει τη συμβίωση με τους χριστιανούς στα χωριά και τις πόλεις. Φωτογραφίζει τους σύγχρονους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της μειονότητας.

"Ξεκινήσαμε αυτό το οδοιπορικό με δική μας πρωτοβουλία και με το πλεονέκτημα ότι είμαστε γυναίκες τολμήσαμε να σπάσουμε το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης", σημειώνουν οι δυο τους, στον κοινό πρόλογό τους στο ομώνυμο λεύκωμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


"Φωτογραφίσαμε τη σύγχρονη μουσουλμάνα γυναίκα σε προσωπικές της στιγμές. Τα παιδιά και τους νέους στο σχολειό και τη διασκέδασή τους. Τη δουλειά στα καπνά, εργασία που οδεύει στη δύση της. Καταφέραμε να μας χορηγηθεί πολύμηνη άδεια από το υπουργείο Παιδείας για να μπούμε στα μειονοτικά σχολεία. Εκεί γνωρίσαμε τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση, πηγή των προβλημάτων της κοινωνίας αυτής. Ακούσαμε τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες να μας αποκαλύπτουν τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνικοπολιτική τους ζωή", σχολιάζουν η Έλενα Μοσχίδη και η Πέπη Λουλακάκη.

Η έκθεση στο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου.

Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3671 000

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top