Όταν η ελευθερία των blogs και του Διαδικτύου, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

0

Και άντε μετά ν΄αποδείξεις πως δεν είσαι «ελέφαντας»!

Της Χριστίνας Βεργιώτη

Με αφορμή την περίπτωση της Αντωνίας Καλλιμούκου, όπου ένα ανώνυμο blog την παρουσίασε με όνομα και φωτογραφίες ως την περιβόητη «πανελίστρια που συνελήφθη για πορνεία στη Βουλγαρία», έρχεται στο φως ένα πολύ μεγάλο ζήτημα: 

Τι συμβαίνει όταν η ελευθερία του Διαδικτύου, καταλήγει σε ασυδοσία και κατάφορη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας;

Το Internet, λόγω της παγκοσμιότητας, μαζικότητας, της διαδραστικότητας, της ανωνυμίας και της απόλυτης ελευθερίας του, κατάφερε από τη «γέννηση» του, να γίνει εκφραστής ιδεών, μέσο επανάστασης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, αλλά και… «καφενείο» ανταλλαγής κουτσομπολιών, σχολίων και κριτικής.

Ο καθένας, μέσω ενός blog του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή στο οποίο συμμετέχει ως σχολιαστής, μπορεί να λέει ο,τι θέλει, για όποιον θέλει, ανώνυμα και επί το πλείστον χωρίς συνέπειες.

Αυτό δηλαδή που συνέβη και με την Αντωνία Καλλιμούκου. Κάποια blogs έσπευσαν να την «τοιχοκολλήσουν» με όνομα, sexy φωτογραφίες και άλλα τέτοια «πειστήρια», ως την «πόρνη πανελίστρια».

Στοιχεία και διασταύρωση επί του θέματος; ΜΗΔΕΝΙΚΗ.

Περιττό να αναφερθεί, ότι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η πληροφορία διαδόθηκε, κάνοντας το γύρο του Ιnternet. Μέσα σε λίγες ώρες, η Ελλάδα είχε μάθει ποιο είναι το «πρόσωπο των ημερών», και σε παρέες, πηγαδάκια, όλοι σχολίαζαν: «Η Καλλιμούκου, η Καλλιμούκου είναι!» Και δώσε τα links να «πηγαινοέρχονται» μέσω των social media στο κοινό που διψούσε για «πληροφόρηση» με «αποδείξεις και ονόματα».

Πρόσωπο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από την ΕΛ.ΑΣ, μιας και τέτοιου είδους σύλληψη, ποτέ δεν συνέβη!

Ένα ψέμα λοιπόν, κατάφερε να γίνει «αλήθεια», μια «αλήθεια», που απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, μιας και το Internet έχει κάτι από την «ψυχαγωγία του όχλου».

Οι χρήστες και οι αναγνώστες, παρασύρονται από τους πολλούς, και πράττουν αναλόγως, διαδίδοντας το ψευδές, χωρίς δεύτερη σκέψη ή πολλή πολλή ανάλυση.

Περιττό να σας πούμε τι παθαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις η αξιοπρέπεια, η ψυχή και η τιμή του ατόμου που βάλλεται ή είναι αντικείμενο σχολιασμού.

Καλή η Δημοκρατία, αλλά τι συμβαίνει όταν η «δημόσια σφαίρα» του Διαδικτύου καταντά να γίνεται επικίνδυνο πολιτιστικό φαινόμενο; Η απάντηση είναι η απόλυτη ισοπέδωση και ο μηδενισμός.

Ένας θεατής/χρήστης, από το σπίτι, το γραφείο, τον καναπέ του, υιοθετεί (χωρίς δεύτερη σκέψη), μια άμεσα προσιτή, πληροφορία που βρήκε στο Internet, σχηματίζοντας γνώμη για τα πάντα και τους πάντες. Έτσι, ΟΛΟΙ έχουν γνώμη για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ, χωρίς όμως να έχουν άμεση εμπειρία, και φυσικά, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη/δέσμευση/συνείδηση.

Λόγω δε της ταχύτατης διάδοσης των πληροφοριών, όλοι είναι πολύ πρόθυμοι να ανταποκριθούν και να ανταλλάξουν αβάσιμες γνώμες του τύπου «είδα, άκουσα, διάβασα, ξέρω, μου είπε ένας γνωστός μου», με αντίστοιχους ανώνυμους «ερασιτέχνες», οι οποίοι "ταχυδρομούν" από το «πουθενά» τις ιδέες/απόψεις/ γνώσεις τους.

Λίγο λοιπόν η «διαδικτυακή ψυχολογία του όχλου», λίγο η «οπτική γωνία του Θεού», που έχει ο εκάστοτε blogger/ σχολιαστής του Διαδικτύου, και περιπτώσεις ωσάν της Καλλιμούκου, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθεσία, θα τείνουν να γίνουν συχνό φαινόμενο.

Γιατί δυστυχώς έτσι πάει. Στηριζόμενο σε ένα «αληθοφανές» δημοσίευμα που μπορεί να έχει πάρει μεγάλες εκτάσεις, ένα blog βγαίνει και «δίνει» ονόματα/πρόσωπα στη φόρα, με τη διαφορά, πως εκείνο όχι μόνο δεν έχει παγιωμένη ταυτότητα η οποία θα μπορούσε να κινδυνεύει από απογοήτευση/ ταπείνωση ή νομικές συνέπειες, αλλά προστατεύεται και από την παγκόσμια πολιτική απορρήτου της Google που για άλλους λόγους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρθεί.

Σήμερα ήταν η Καλλιμούκου, η οποία (ευτυχώς για εκείνη), είχε την ευκαιρία να βγει και να μιλήσει δημόσια, έχοντας την ψυχική δύναμη να διαψεύσει το συκοφαντικό δημοσίευμα.

Αύριο ποιος/ποια θα είναι; Και άντε μετά ν΄αποδείξεις πως δεν είσαι «ελέφαντας»!

star

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top