Αλλεργική ρινίτιδα: Την άνοιξη στα χειρότερά της…

0

μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, φταρνίσματα, δακρύρροια, ενοχλήσεις στον φάρυγγα

Είναι η εποχή όπου πολύς κόσμος παραπονιέται για μπούκωμα ή/και φαγούρα στη μύτη, φταρνίσματα, δακρύρροια, ενοχλήσεις στον φάρυγγα. Δηλαδή για τα κλασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία (ειδικά την άνοιξη) βρίσκεται σε έξαρση.

Για όλα φταίει η γύρη;

«Παρά το γεγονός ότι το πιο κοινό αλλεργιογόνο είναι η γύρη, με αποτέλεσμα η αλλεργική ρινίτιδα να έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να την εμφανίζουν όλο τον χρόνο, όταν η έκθεση στο αλλεργιογόνο είναι μόνιμη».

Ποιους προτιμά

«Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται γενικώς σε ατοπικά άτομα, δηλαδή σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας ή ατομικό αναμνηστικό αλλεργικών συμπτωμάτων. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την τέταρτη δεκαετία της ζωής και υποχωρούν με την πάροδο της ηλικίας».

Δύσκολο το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

«Αυτή την εποχή στην Ελλάδα πολλά δέντρα και φυτά παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρης, η οποία διασπείρεται με τον άνεμο ερεθίζοντας την περιοχή της μύτης. Για παράδειγμα η ελιά, το κυπαρίσσι, η ακακία, η λεύκα, τα αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), τα χορτάρια, τα γρασίδια, η «αγριάδα», τα ζιζάνια, τα αγριόχορτα, οι θάμνοι, τα αγριοβότανα κ.ά. Στα περισσότερα ελληνικά φυτά η μεταφορά της γύρης, που προκαλεί εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, πραγματοποιείται κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Άλλα αλλεργιογόνα είναι οι ζυμομύκητες (η γνωστή μούχλα), οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος ή σε οργανική ύλη που αποσυντίθεται και παράγουν σπόρους ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες».

Πότε η αλλεργική ρινίτιδα γίνεται χρόνια

Όπως τονίζει η γιατρός: «Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα αναπτύσσεται ως αντίδραση σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, όπως απολεπιζόμενα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος των ζώων, πρωτεΐνες κατσαρίδων, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και ακάρεα όπως τα D. Dermatophagoides, Pteronyssinus, που βρίσκονται στη σκόνη. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ένα αλλά συνδυασμός αλλεργιογόνων, που είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα».

Η θεραπεία

Για την απομόνωση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου γίνεται ειδικός εργαστηριακός έλεγχος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική συστηματική αγωγή και τοπικά spray, ενώ σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται ειδικά εμβόλια (ανοσοθεραπεία).

Πώς θα αντιμετωπίσεις κοινές μορφές αλλεργικής ρινίτιδας:

Από γύρη:

Να αποφεύγεις την έκθεση στη γύρη.
Να διατηρείς τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και - όσο γίνεται - στο σπίτι κλειστά (τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν).
Να κάνεις σωστή συντήρηση των κλιματιστικών.
Αν έχεις κατοικίδια που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους, να τα πλένεις συχνά, γιατί μεταφέρουν γύρη επάνω στη γούνα τους.
Να αλλάζεις αμέσως ρούχα όταν επιστρέφεις στο σπίτι.
Να σκεπάζεις το κρεβάτι και τα μαξιλάρια με πλαστικά καλύμματα, που δεν απορροφούν τη γύρη.

Από ακάρεα σκόνης:

Όπως και με τη γύρη, να σκεπάζεις με πλαστικά καλύμματα κρεβάτι και μαξιλάρια.
Να φροντίζεις να ξεσκονίζεται συχνά το σπίτι και να σκουπίζεται με ηλεκτρική σκούπα από τρίτο άτομο.
Να απομακρύνεις χαλιά, μοκέτες και κουρτίνες που κατακρατούν σκόνη.
Να πλένεις τα κλινοσκεπάσματα συχνά και σε υψηλή θερμοκρασία.
Να συντηρείς επαρκώς τα κλιματιστικά μηχανήματα.
Να πλένεις συχνά τα κατοικίδια.

Από ζώα:

Συνιστάται η απομάκρυνση του ζώου που προκαλεί την αλλεργία.
Εάν υπάρχει ειδική αλλεργία σε πρωτεΐνες κατσαρίδων, πρέπει να γίνεται προσεκτική αποθήκευση τροφίμων καθώς και χημική εξόντωση των εντόμων.

Από μούχλα:

Να φροντίζεις επιμελώς τα σημεία του σπιτιού στα οποία υπάρχει συγκεντρωμένη υγρασία.
Να κάνεις καλό, καθημερινό αερισμό των χώρων και να ανοίγεις τα παραθυρόφυλλα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Να απομακρύνεται η μούχλα, όπου υπάρχει, με ειδικά προϊόντα από μη αλλεργικό άτομο.
Να σφουγγαρίζεις καλά τα νερά στο μπάνιο και όπου αλλού υπάρχει συσσώρευσή τους.
Αν έχεις ταπετσαρία που έχει προσβληθεί από μούχλα, να την αλλάξεις αμέσως.
Να μην χρησιμοποιείς χαλιά και μοκέτες σε χώρους με υγρασία (π.χ. μπάνια, υπόγεια)».

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Παθολόγος

goldenmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top