είναι πλούσιες πηγές κυρίως αντιοξειδωτικών ουσιών
Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα και μια ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά και τα γλυκά, ενώ είναι ευεργετικά και για την υγεία. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Έλλη Ρούσσου μάς λέει τι καλό κάνουν, ποια από αυτά δεν πρέπει να λείπουν από την ελληνική κουζίνα και γιατί.
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών ως μπαχαρικά ορίζονται τα αρωματικά εκείνα συστατικά των φυτών που είτε ολόκληρα είτε επεξεργασμένα χρησιμοποιούνται ως συνοδευτικά-πρόσθετα στα τρόφιμα, επηρεάζοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της τροφής, χωρίς να έχουν σημαντική θρεπτική αξία. Στον ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών εντάσσονται στην κατηγορία των αρτυματικών υλών, είναι δηλαδή «ύλες που έχουν κατά κανόνα έντονη οσμή και γεύση και που η προσθήκη τους στα τρόφιμα αποσκοπεί στο να προσδώσει σ΄ αυτά ιδιάζοντα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τη γεύση τους και το εύληπτό τους».
Μολονότι τα μπαχαρικά περιέχουν μηδαμινή ποσότητα θερμίδων, είναι πλούσιες πηγές κυρίως αντιοξειδωτικών ουσιών. Η μεγάλη αξία τους σχετίζεται με την περιεκτικότητά τους σε μια σειρά ουσιών (φλαβονοειδή, ανθοκυανιδίνες, ισοφλαβόνες κ.ά.), που δεν είναι τίποτε άλλο από μία φυσική ασπίδα προστασίας που αναπτύσσουν τα φυτά έναντι του απειλητικού περιβάλλοντός τους.
Αντικαρκινικά
Τα μπαχαρικά θεωρούνται και αντικαρκινικά, στα πλαίσια μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα, συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού, ειδικά στους καπνιστές. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην Ινδία, χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπαχαρικών στον κόσμο, παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, καθώς και καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι Ινδοί που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες και άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, άρχισαν να προσβάλλονται από νοσήματα των νέων τους πατρίδων.
Θυμάρι
Το θυμάρι ανακουφίζει από τον βήχα και το συνάχι, είναι τονωτικό, σπασμολυτικό και συμβάλλει στην πέψη των τροφών (γι΄ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείται κυρίως το αιθέριο έλαιό του). Η θυμόλη που περιέχεται σε αυτό δρα ως αντισηπτικό και καθαριστικό των παρασίτων του εντέρου.
Να ξέρεις: Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν δύναμη και ενεργητικότητα, ενώ οι χειρουργοί χρησιμοποιούσαν διαλύματα θυμαριού με σαπούνι για την απολύμανση των χεριών.Προσοχή: Η κατανάλωση του αιθέριου ελαίου μαζί με αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, γιατί το έλαιο αυξάνει την απορροφητικότητα του αλκοόλ και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.
Κανέλα
Η κανέλα, εκτός των άλλων, αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου και σιδήρου. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με μήλο και πορτοκάλι, η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει μεγιστοποιείται χάρη στην περιεκτικότητα των συγκεκριμένων φρούτων σε βιταμίνη C.
Ρίγανη
Να ξέρεις: Αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα καθιστούν τη ρίγανη σύμβολο χαράς και ευτυχίας, καθώς με κλαδιά της συνήθιζαν να στολίζουν το γαμήλιο στεφάνι.
Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο χρησιμοποιείται σαν τονωτικό στα αλκοολούχα ποτά, σε λικέρ, στην παρασκευή αρωμάτων και ευρύτατα στην μαγειρική. Ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη. Συνηθισμένο σε φαγητά της Ανατολής, στην κουζίνα μας χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά και κρέατα.
Να ξέρεις: Σύμφωνα με κείμενα παλαιών βιβλίων της Ανατολής, το μάσημα γαρίφαλων τονώνει την ερωτική διάθεση και συνιστάται ως θεραπευτικό μέσο κατά της σεξουαλικής ανικανότητας. Πέρα από αυτά, το γαρίφαλο μπορεί να προστατεύσει τα ρούχα μας από τον σκόρο με τρόπο φυσικό και μυρωδάτο αντικαθιστώντας την ναφθαλίνη.
Δενδρολίβανο
Να ξέρεις: Το ζεστό έγχυμα δενδρολίβανου είναι θαυμάσιο για πονοκέφαλο, γρίπη, κρυολογήματα, ρευματισμούς και δυσπεψία, επίσης ενεργεί ως διεγερτικό στους θυλάκους των τριχών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πρόωρης φαλάκρας. Δρα και κατά της πιτυρίδας (μαζί με βόρακα και κρύο νερό). Σε γαργάρες, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση ελκωδών πληγών του στόματος. Εξωτερικά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ανακούφιση μυϊκών πόνων, ισχιαλγίας και νευραλγίας.
Προσοχή: Η κατανάλωση δενδρολίβανου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως για τις εγκύους, στις οποίες μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Συμπτώματα της υπερδοσολογίας είναι ζαλάδες, παραισθήσεις, σπασμοί, ενώ προκαλούνται βλάβες στο βλεννογόνο των νεφρών και των εντέρων.
Και στη μαγειρική όμως, αν βάλουμε στο φαγητό μεγαλύτερη ποσότητα από όσο πρέπει, θα πάρει μια γεύση καμφοράςgoldenmag
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.