χρειάζεται όμως μέτρο...
Μήπως ήλθε η ώρα να απενοχοποιήσετε τα λίγα παραπάνω κιλά σας και από… ιατρικής άποψης; Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έρευνα που τεκμηριώνει το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας»!
Η μελέτη, που βασίστηκε σε 100 άλλες επιστημονικές μελέτες σε 28 χώρες, που αφορούν συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους, διαπίστωσε ότι τα λίγα παραπάνω κιλά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό, αλλά αντίθετα επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής περισσότερο από το κανονικό βάρος! Εξαρτάται, βέβαια, τι εννοούμε «λίγα παραπάνω κιλά» και πώς ορίζεται η λεπτή γραμμή μεταξύ των λίγων και των πολλών…
Η μελέτη συσχέτισε τον δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) με τη θνησιμότητα. Ο τύπος υπολογισμού αυτού του δείκτη είναι απλούστατος: Διαιρούμε τα κιλά μας με το τετράγωνο του ύψους μας (αν είμαστε π.χ. 70 κιλά και το ύψος μας 1μ.65 ο BMI μας είναι 80/(1,65Χ1,65)= 25,7). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν ο ΒΜΙ κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 25. Ο άνθρωπος με ΒΜΙ από 25 ως 30 θεωρείται υπέρβαρος, από 30-35 παχύσαρκος και πάνω από 35 σοβαρά παχύσαρκος.
Ομως οι σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη άνω του 35) έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 29%. Σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές και οι νεφρικές παθήσεις, οι άνθρωποι με βάρος πάνω από το φυσιολογικό έχουν συχνά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, γι' αυτό άλλωστε το πάχος τους δεν θεωρείται κατ' ανάγκη επιβαρυντικός παράγοντας σε αυτές τις περιπτώσεις.
flowmagazine
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.