Οικολογικές Σακούλες για ψώνια

0

Είναι γνωστό πως οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον

Αντικαταστήστε σήμερα τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιείτε για τις αγορές σας και τα ψώνια, με νέες φιλικές προς το περιβάλλον.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα οικολογικής προόδου στον τομέα αυτό από εταιρείες και επιχειρήσεις. Στόχος είναι η ελάττωση των ρύπων καθώς εκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο.

Είναι γνωστό πως οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα εξαιτίας των πετροχημικών συστατικών από τα οποία κατασκευάζονται, μετά την απόρριψή τους δεν διασπώνται. Μπορεί μεν να είναι πρακτικές και φθηνές, όμως καταλήγουν να επιβαρύνουν τον πλανήτη. Σύμφωνα με στατιστικά, για τις πλαστικές σακούλες απαιτούνται 4 αιώνες έως ότου αποσυντεθούν πλήρως. Πέραν όμως της δυσκολίας για την αποσύνθεσή τους, επιβαρύνουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Συγκεκριμένα ζώα μπορεί να δηλητηριαστούν τρώγοντας τες, ενώ λόγω της διάσπασής τους σε μικρότερα σωματίδια, μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως σε ετήσια βάση, καταναλώνονται 500 δις έως 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δημιουργήθηκαν σακούλες, που θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές. Πρόκειται για σακούλες κατασκευασμένες από φυτικά ή ανακυκλώσιμα υλικά που είναι το ίδιο χρηστικές και πολλές φορές, πιο καλαίσθητες. Ο κύριος λόγος που προτιμούνται αυτά τα υλικά είναι το γεγονός πως είναι βιοδιασπώμενα. Δηλαδή τα φυσικά πολυμερή (όπως άμυλο, βαμβάκι, ξύλο, δέρμα κ.ά.) μπορούν να διασπώνται με τη χρήση μικρο-οργανισμών σχετικά σύντομα (μικρότερο των 2 ετών), συγκριτικά με τα σύνθετα πολυμερή του πλαστικού. Γενικότερα υπάρχουν πλήρως αλλά και μερικώς βιοδιασπώμενες τσάντες ανάλογα τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Ωστόσο πέραν αυτών υπάρχουν και τσάντες κατασκευασμένες από φυσικά υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες. Παρουσιάζονται λοιπόν εν συντομία κάποια από αυτά τα είδη, ώστε να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας για τις αγορές σας:

Τσάντες από κάνναβη

Οι συγκεκριμένες τσάντες είναι από τις καλύτερες επιλογές για μια φιλική προς το περιβάλλον λύση. Κατασκευάζονται από φυσικό υλικό ενώ αξιοσημείωτη είναι η ανθεκτικότητα τους. Το κόστος τους μπορεί να είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με τις πλαστικές σακούλες, όμως μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιεί για χρόνια.

Πάνινες τσάντες

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται από πανί. Είναι από τα φθηνότερα υλικά που προέρχονται από τη φύση και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως. Όπως όλα τα πάνινα προϊόντα, έτσι και οι πάνινες τσάντες, μπορούν να διασπαστούν και να ανακυκλωθούν χωρίς τον παραμικρό περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Χάρτινες σακούλες

Οι χάρτινες σακούλες έχουν τα πολλά θετικά στοιχεία. Είναι 100% ανακυκλώσιμες και βιοδιασπώμενες αλλά και πιο εύχρηστες καθώς είναι ευκολότερο να της κουβαλήσει κανείς σε σύγκριση με τις πλαστικές. Πρόκειται επίσης για ανανεώσιμο υλικό καθώς με την ανακύκλωσή του μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εταιρείες παγκοσμίου φήμης χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τέτοιου είδους σακούλες για τους καταναλωτές.

Βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες

Αποτελούνται από 100% βιοδιασπώμενα πολυμερή και όχι από πολυαιθυλένιο. Πρόκειται ουσιαστικά για πλαστικές τσάντες με βάση βιολογικά προϊόντα και όχι πετροχημικά. Παραδείγματα υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τέτοιες σακούλες, είναι το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο και άλλα. Για να διασπαστούν αυτές οι σακούλες, θα πρέπει πρώτα να λιπασματοποιηθούν. Αντίθετα δεν πρέπει να πετιούνται, λόγω των πιθανών εκπομπών μεθανίου.

Διασπώμενες πλαστικές σακούλες

Αυτού του είδος οι σακούλες λόγω των χημικών προσθέτων διασπώνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό προτιμάται να καταλήγουν σε χωματερές. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως μπορούν να παραχθούν από μονομερή υλικά, προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το super market ή το μανάβη της γειτονιάς σας, θυμηθείτε πως με τη χρήση κάθε φιλικής προς το περιβάλλον τσάντας, υπολογίζεται ότι εξοικονομεί κάθε χρόνο πάνω από 100 πλαστικές σακούλες.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top