Η «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» ξεριζώθηκε το 1976

0

Η σύγχυση έφερε τη διάψευση

Σύγχυση προκάλεσε η είδηση που αναπαρήγαγαν πολλά μέσα, σύμφωνα με την οποία η «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» ξεριζώθηκε για να γίνει καυσόξυλα.

642x481-images-stories-ak_platonos-elia6.jpg

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι πρόκειται για άστεγους που χρησιμοποίησαν το δέντρο για καυσόξυλα ώστε να ζεσταθούν, ενώ άλλοι λένε ότι πρόκειται για τσιγγάνους που συχνάζουν στην περιοχή λόγω ενός παζαριού που πραγματοποιείται εκεί!

642x856-images-stories-ak_platonos-elia5.jpg

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ΤΟΣΑ χρόνια ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε ενδιαφερθεί για αυτή την ιστορική ελιά, που θα μπορούσε να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες εφόσον ήταν το δέντρο κάτω από το οποίο ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνα δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.!

Αντί αυτού σήμερα είναι τόπος που γίνονται παζάρια με κλεμμένα προϊόντα και όχι μόνο!

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη αυτό το γεγονός και μάλιστα η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς έβγαλε ανακοίνωση για να μας πει ότι το δέντρο είχε καταστραφεί από πρόσκρουση λεωφορείου το 1976 και ότι ο πραγματικός κορμός βρίσκεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!
Λες και αυτό το δέντρο δεν είναι το ίδιο!

Τουλάχιστον θα μπορούσε να υπάρχει κάποια περίφραξη με μια πινακίδα που να αναγράφει την ιστορία της! Αλλά μην ξεχνιόμαστε στην Ελλάδα ζούμε…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε μια χώρα του εξωτερικού όχι μόνο θα την προστάτευαν και θα την είχαν περιφράξει αλλά θα αποτελούσε και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών!


Τώρα καθίστε να τους κοιτάτε γιατί σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν ούτε οι δυο τελευταίοι κορμοί που έχουν απομείνει όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς!

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναλυτικά:

«Το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα», το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του. Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη. Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο, το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί, αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι».

Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

ΔΕΙΤΕ την ελιά στο Πανεπιστήμιο:

643x482-images-stories-ak_platonos-elia1.jpg
643x482-images-stories-ak_platonos-elia2.jpg

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top