αφήστε τον να έχει εμπιστοσύνη σε σάς
Οι συμπεριφορές στη δουλειά και η εντύπωση που θα σχηματίσουν οι άλλοι για εσάς είναι το αμέσως σημαντικότερο μετά την επαγγελματική σας απόδοση. Εάν θέλετε να εξελιχθείτε ή απλούστερα να διατηρήσετε τη θέση σας, φροντίστε να δίνετε τη δέουσα προσοχή σε θέματα που συζητάτε με το εργασιακό σας περιβάλλον.
Ας δούμε 10 φράσεις που πρέπει να αποφύγετε να λέτε σε συναδέλφους σας.
«Έμαθες τι έκανε ο/η …;»
Όταν είστε σε ένα περιβάλλον δεν είναι ανάγκη να σχολιάζετε τα πάντα γύρω σας. Οι σχέσεις σε μια δουλειά είναι αρκετά λεπτό ζήτημα και οφείλετε να κρατάτε τις ισορροπίες. Ούτε υπερβολικές οικειότητες, ούτε εντελώς κλειστές «πόρτες». Για το λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να «θάβετε» τους γύρω σας. Αποφύγετε να σχολιάζετε επί προσωπικού και να διαδίδετε φήμες για τους συναδέλφους σας, ανεξαρτήτως των σχέσεων που μπορεί να έχετε.
«Άκουσα ότι άρχισαν να απολύουν άτομα»
Όπως η συζήτηση για συναδέλφους, έτσι και το κουτσομπολιό γύρω από τον εργασιακό σας χώρο και τις πρακτικές που ακολουθούνται, πρέπει να αποφεύγονται. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταρρακώσετε το ηθικό των συναδέλφων σας και γενικότερα του τομέα που δουλεύετε. Ακόμα χειρότερα, υπάρχει πιθανότητα, να μάθε κάποιος ανώτερος, πως εσείς έχετε διαδώσει τη φήμη και να κάνετε τη θέση σας δύσκολη.
Εάν κάποιος συνάδελφός σας, έχει απορία εκτός των καθηκόντων σας, δεν χρειάζεται να είστε απότομοι μαζί του. Προσπαθήστε να τον βοήσετε όταν έχετε χρόνο και αφού τον πληροφορήσετε κατάλληλα, να του δώσετε οδηγίες για το πού πρέπει να απευθύνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Επίσης, μια τέτοια φράση φανερώνει έλλειψη κινήτρου για εργασία. Είναι σαν να μην ενδιαφέρεστε για τίποτα άλλο πλην της δικιάς σας δουλειάς.
«Κάνεις πρακτική εδώ;»
Εάν δείτε κάποιον νέο σε ηλικία στη δουλειά σας, μην τον ρωτήσετε κάτι τέτοιο. Το νεαρό του παρουσιαστικού κάποιου συναδέλφου, δεν τον κάνει υποχρεωτικά «σχολιαρόπαιδο». Αντιθέτως, είναι πιθανό να είναι ανώτερο στέλεχος από εσάς και κατά συνέπεια να υποστείτε ανάλογες συνέπειες, μειώνοντάς τον λεκτικά.
«Είμαι …κομμάτια»
Το τι κάνατε το προηγούμενο βράδυ δεν ενδιαφέρει κανέναν. Εκθέτετε τον εαυτό σας και δείχνετε ασυνέπεια και έλλειψη σοβαρότητας. Όταν μοιράζεστε προσωπικές σας πληροφορίες, χαλάτε την επαγγελματική σας φήμη και ίσως κάνετε τους συναδέλφους σας να αισθάνονται άβολα.
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα ανέκδοτα και κυρίως όσα έχουν να κάνουν με θρησκείες, εθνικότητες ή είναι σεξιστικά. Είναι αρκετά πιθανό να προσβάλλεται κάποιον έμμεσα ή άμεσα. Ένα θίξετε ένα τέτοιο άτομο, είναι πιθανό να τον κάνετε να νιώσει αποκλεισμένο, απειλούμενο και πως υφίσταται διακρίσεις. Αντίθετα, εάν έχετε κάποιο αξιόλογο ανέκδοτο που δεν θα προσβάλλει κανέναν, μπορεί να σας κάνει πολύ δημοφιλή.
«Όταν ήμουν εγώ νέος/α…»
Η ατάκα αυτή από παλιότερους συνήθως στο επάγγελμα είναι ότι χειρότερο να ακούσει κάποιος νεαρός συνάδελφος. Οι υποδείξεις στη δουλειά και το ύφος του παντογνώστη σας στιγματίζει αρνητικά. Ουσιαστικά κόβετε τα φτερά των συναδέλφων σας. Εάν θέλετε να δώσετε συμβουλές, προτιμήστε να μάθετε λίγα πράγματα για τον ίδιο και στη συνέχεια κάντε του με προσεγμένο τρόπο υποδείξεις.
«Φαίνεσαι κουρασμένος»
Μπορεί να το λέτε από ανθρώπινο ενδιαφέρον. Στα αυτιά όμως του συναδέλφου σας ακούγεται σαν να του λέτε πως έχει τα χάλια του. Προτιμήστε αντί αυτού, να τον ρωτήσετε αν είναι καλά και πώς αισθάνεται. Είναι πιο ήπιο και η απάντησή του θα σας λύσει την απορία.
Ο λεκτικός «στολισμός» με επίθετα δεν είναι ότι καλύτερο για το εργασιακό σας περιβάλλον. Μπορεί να δημιουργήσει άβολες καταστάσεις και να σας στιγματίσει. Εξαρτάται βέβαια και από τις συνθήκες της εργασίας. Θεωρείται όμως κατά κοινή ομολογία αντιεπαγγελματικό.
«Θα σου ακουστεί χαζό όμως…»
Η αβεβαιότητα των λόγων σας, μπορεί να σας κάνουν να χάσετε κάθε υπόσταση αξιοπιστίας, που έχετε καταφέρει να χτίσετε. Εάν έχετε μια ιδέα να μοιραστείτε σε μια συνεδρίαση ή απευθείας με έναν συνάδελφό σας, αφήστε τον να έχει εμπιστοσύνη σε εσάς και να κρίνει ο ίδιος τη βάση της. Με τον τρόπο αυτό η ιδέα σας αποκτά αξία.
flowmagazine
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.