Η επιστήμη εξελίσσεται μέρα με τη μέρα
Οι διαγνώσεις, οι θεραπείες και οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν πλέον αλλάξει. Ποιοι είναι οι κανόνες της νέας γενιάς, που αγνοούν οι παλιότεροι;
Όραση
Μπορεί να είναι φυσιολογική η μειωμένη όρασή, μετά από κάποια ηλικία, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να την παραμελείτε. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), που σχετίζεται με την ηλικία, είναι μια ασθένεια που καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή, απειλώντας, σύμφωνα με έρευνες, την όραση του 1/3 του ανθρώπινου πληθυσμού.
Τότε: «Ου γαρ έρχεται μόνον». Δυστυχώς, παλαιότερα ακόμα και οι γιατροί θεωρούσαν ότι η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας ήταν μη αναστρέψιμη.
Σήμερα: Ειδικά συμπληρώματα που διατίθενται στην αγορά, εγγυώνται πλέον καλύτερη όραση. Εκείνα μάλιστα που είναι πλούσια σε βιταμίνες C και E, βήτα- καροτένιο και ψευδάργυρο μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια της όρασης μέχρι και 25%.
Καρδιά
Η καρδιά είναι η «μηχανή» του ανθρώπινου σώματος και οφείλετε να την προσέχετε σαν…τα μάτια σας.
Τότε: Τα πάντα αφορούσαν στη χοληστερίνη. Αν τα επίπεδά της ήταν φυσιολογικά, τότε η προηγούμενη γενιά δεν έδινε και ιδιαίτερη σημασία.Αν πάλι ήταν υψηλά (τα επίπεδα της χοληστερίνης) τότε η λύση ήταν μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Σήμερα: Οι περισσότεροι σήμερα έχουν την ευχέρεια να «σκανάρουν» την καρδιά τους. Ακόμη και όσοι έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης, οφείλουν να κάνουν μια αξονική τομογραφία των στεφανιαίων αρτηριών. Πρόκειται για το τεστ, το οποίο μετρά τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες (ως ένας προγνωστικός δείκτης του κινδύνου καρδιακής προσβολής) και μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, ακόμα και όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι φυσιολογικά. Συμπληρωματικά ωστόσο, ακολουθήστε και τη γνωστή μεσογειακή δίαιτα, ιδανική για τη μείωση της χοληστερίνης.
Σάκχαρο
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ειδικά σε ότι αφορά στη σχέση του με άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι το έμφραγμα, τα προβλήματα στο κυκλοφορικό και η άνοια.
Τότε: Οι πιο παλιές θεραπείες... απαιτούσαν την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων- δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, λαχανικά- θεωρώντας ότι αυτό ήταν το κλειδί στην πρόληψη του διαβήτη.
Σήμερα: Πλέον, η θεραπεία επικεντρώνεται στο σύνολο των θερμίδων, που καταναλώνει ο ασθενής. Κυρίαρχο μέλημα είναι η απώλεια βάρους, ειδικά αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος. Μάλιστα οι ειδικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7% του συνολικού τους βάρος, κάτι που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος.
Οστά
Ένας δυνατός σκελετός παρέχει την ιδανική βάση για μια ζωή γεμάτη ενέργεια και υγεία.
Τότε: Η πρόσληψη άφθονου ασβεστίου και βιταμίνης D ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οστικής μάζας.
Σήμερα: Στην παλιότερη τακτική προσθέστε και πρωτεΐνες. Η καθημερινή πρόσληψη προϊόντων, όπως είναι το γάλα και το γιαούρτι είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου, επειδή ακριβώς περιέχει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων και των προτεϊνών. Επιπλέον,η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, το δέρμα αδυνατεί να αναπαράγει με την ίδια ευκολία τα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνει από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ισορροπία
Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ενηλίκων υποφέρουν από τρέμουλο και σοβαρές πτώσεις, που μπορούν να παρεμποδίσουν την ικανότητά τους να παραμείνουν ενεργοί.
Τότε: Το περπάτημα και οι ελαφρά αερόβιες ασκήσεις, ήταν αρκετά για να διατηρήσει κάποιος μία καλή σωματική κατάσταση.
Σήμερα: Οι ασκήσεις, που επικεντρώνονται στην ισορροπία, την ευλυγισία και τη σωματική δύναμη, είναι εξίσου σημαντικές με το περπάτημα και την αερόβια άσκηση. Τα μαθήματα χορού, το tai chi και η γιόγκα ενδείκνυνται για να διατηρήσετε μια αρκετά δυνατή αίσθηση ισορροπίας. Σε αυτές τις ασκήσεις προσθέστε κα αρκετή βιταμίνη D, η όποια σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου, συμβάλλει στη μείωση των πτώσεων μέχρι και 72%.
Εμβολιασμός
Αρκετές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με τον κατάλληλο εμβολιασμό, καθώς νέα μικρόβια και ιοί, που εμφανίζονται δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παλαιές θεραπείες.
Τότε: Ο εμβολιασμός είναι...παδική υπόθεση. Μάλιστα πολλοί από τις προηγούμενες γενιές επιμένουν ακόμα και σήμερα ότι έχουν αντισώματα και δεν χρειάζονται εμβολισμούς.
Σήμερα: Σύμφωνα με έρευνες σήμερα, μόλις το 42% των ατόμων άνω των 50 ετών, εμβολιάζονται με αντιγριπικά κάθε χρόνο. Επιπλέον, ασθένειες όπως, ο έρπητας ζωστήρας για παράδειγμα, μια βασανιστικά επώδυνη ασθένεια που προκαλείται από τον ιό varicella-zoster, μπορεί να προληφθεί με το σωστό εμβόλιο ενώ αρκετά είναι τα εμβόλια, που δεν καλύπτουν τον οργανισμό εφ ‘ορού ζωής, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επαναλάβετε τη διαδικασία, έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για περισσότερες διευκρινήσεις.
clickatlife