Σαμαράς: δεν υπάρχει φόρος 45% στα 26.000 ευρώ


«Είμαι μαζί με τη μεσαία τάξη, όχι αντίθετος » τόνισε, υποσχέθηκε και ελαφρύνσεις

Κατηγορηματικά διέψευσε  πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να καθιερωθεί κλιμάκιο φόρου 45% για εισοδήματα  μόλις 26.000 ευρώ. «Δεν υπάρχει αυτό που ακούσθηκε…   δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις ιδέες μου.  Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου.  Είμαι μαζί  με τη μεσαία τάξη δεν είμαι αντίθετος» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αντιθέτως μάλιστα ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε  ότι για τα εισοδήματα μέχρι  25.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους θα υπάρξει και ελάφρυνση. « Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως,  θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων» τόνισε. 

Για το επίδομα επίσης των παιδιών, για το οποίο έχει γίνει μεγάλος θόρυβος για την περικοπή του από τους περισσότερους τρίτεκνους-πολύτεκνους, χαρακτήρισε μεγάλη καινοτομία το γεγονός ότι πλέον θα δίνεται επίδομα από το πρώτο παιδί, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια. 

Αλλά και για όσους κόπηκαν τα συγκεκριμέμα επιδόματα ανέφερε ότι «κάνουμε μεγάλες προσπάθειες  που δεν έχουν ολοκληρωθεί να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος από όσα έπαιρναν».  

Και γενικότερα όμως, ο κ. Σαμαράς άφησε επίσης να εννοηθεί ότι  κάποιες από τις αδικίες θα αποκατασταθούν αλλά όχι τον επόμενο χρόνο:  «Στόχος μας στο φορολογικό είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινούμαστε. Αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, «σε  επόμενη φάση, θα θεσπίσουμε τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Και την πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Κι έτσι θα μειωθεί και μια ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής.  Γιατί όταν οι επιχειρήσεις θα συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς και τις επιστροφές τους από το δημόσιο, θα έχουν κίνητρο, θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι πωλήσεις τους».   Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κατεβάσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά θα το κάνουμε όμως όταν μπορέσουμε».

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι στόχος παραμένει η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες: « Ζητώ φορολογική συνέπεια. Ζητώ επιστροφή καταθέσεων. Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων!».

Ετικέτα:
To Top